Unii români nu vor face bani niciodată

1 Martie după orele prânzului, într-o piață din Cluj unde se găseau și mărțișoare. Îmi trebuia ceva frumos, deosebit și aveam nevoie să-l fac la comandă.

Mă duc la un țigan care părea mai meșter și-l întreb:

– Nu vă supărați, faceți și la comandă?

– [Râzând de parcă aș fi spus ceva haios] Astăzi nu.

Mă mai învârt pe acolo, găsesc două țigănci care și ele aveau ceva mărunțișuri făcute de mână:

– Nu vă supărați, la comandă faceți?

– Noi nu facem la comandă.

Puii mei, piața e mare. Așa că învârtindu-mă pe acolo dau de o fată care avea numai mărțișoare lucrate manual:

– Bună ziua. Faceți și la comandă?

– Câte vă trebuiesc?

– Păi eu vreau unul frumos…

– [În timp ce vorbeam o pufnește râsul] Astăzi nu.

– [Mi-a sărit muștarul și m-am umplut de scârbă, totuși am avut tăria de caracter să vorbesc frumos.] Și de ce râdeți, că doar vă plăteam, care-i problema?

– [Se uita ca vaca la mine.] …

Nu, unii români nu vor face bani niciodată. Și asta nu este vina Guvernului, a hoților din Parlament sau a lui Băsescu, ci e vina părinților, a familiei și a școlii fiindcă nu i-a educat să facă un ban cinstit în plus atunci când li se oferă ocazia.

Unii români nu vor face bani niciodată pentru că preferă să se plafoneze și să nu-și dorească mai mulți bani. Asta nu este să zicem greșit, că fiecare își știe punctul de echilibru financiar care se traduce în împlinire, dar este greșit să-i râzi în față unui care vrea să te pună la muncă și să te plătească.

Ca alt exemplu, acum vreo 10 ani aveam un prieten care căuta muncitori necalificați pentru curățat păduri prin țară, oferind cazare, masă, un pahar de alcool seara și transport gratuit plus o zi liberă la fiecare două săptămâni. Ne-am dus în cele mai sărace zone din Petroșani și i-am chemat pe ăia la muncă. Râdeau de noi, că ei se descurcă și că să nu ne facem noi griji, că patru – cinci alocații plus ce le mai pică ajutor de la primărie le este suficient.

Sărăcia nu este doar o condiție materială ci și mentală. În fine, m-am săturat să se râdă de mine la fazele astea. Ce dacu’, sunt prostul poporului?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.