Deosebirea dintre Reply şi Forward

Am văzut mai mulţi oameni care răspund la e-mail-uri folosind opţiunea de trimitere mai departe spre aţii (Forward) sau spre destinatarul iniţial, în loc să folosească opţiunea de răspuns (Reply). Haideţi să discutăm despre deosebirile dintre cele două opţiuni.

Un e-mail are două părţi:

  • Antetul (header) care este asimilabil, ca şi funcţie, unui plic. Conţine adresa de e-mail a expeditorului, a destinatarului, informaţii despre ataşamente şi o serie de informaţii precum serverul de pe care a fost expediat, care server l-a primit şi aşa mai departe.
  • Mesajul propriu zis, care constă în textul de trimis/ primit şi eventualele ataşamente.

Ca în figura următoare. Săgeata albastră indică faptul că în antet trebuiesc declarate ataşamentele (iar corpul le conţine).

Avem, deci, cele două cazuri.

  1. Cazul în care folosim Forward. Aceasta este opţiunea greşită, pentru că în antet (unori direct în corpul mesajului) se păstrează toate antetele precedente. Să luăm ca exemplu un e-mail oarecare care circulă pe la zece grupuri de oameni. Adică cineva îl scrie şi-l trimite mai departe la mai mulţi oameni. Unul dintre cei ce-l primeşte îl trimite mai departe la alţii şi tot aşa.

    Metoda aceasta va conţine adresele de e-mail ale tuturor destinatarilor, de la toate nivelurile, adrese ce pot fi strânse şi vândute spammerilor. Într-un anume fle tehnica aceasta este asemănătoare cu luarea unui plic mare în care se bagă plicul mai mic, iar acel plic mare este introdus în unul şi mai mare şi tot aşa, ca în figura următoare.

  2. Cazul în care folosim Reply. Aceasta este opţiunea corectă, pentru că în antet expeditorul şi destinatarul sunt inversate automat în timp ce un nou antet este generat de către server. Practic este ca şi cum am folosi un plic nou care să nu mai conţină adresele celor pe la care a trecut mesajul, ca în figura următoare.

Practic nu recomand folosirea opţiunii Forward decât în cazuri speciale şi nu văd de ce cineva ar folosi această opţiune. Ştiu că e-mail-urile de destins la birou sunt necesare, însă din anume motive ele constituie o breşă de securitate (mai ales la instituţii financiare), însă acesta este un subiect pentru un alt articol.

Articol scris la cererea unui cititor (îmi cer scuze, sunt foarte obosit şi nu mai ţin minte numele).

4 Comentarii

  1. ocsike 31 august 2009 la 14:24 - Raspunde

    Poi io zic ca te inseli… Si la forward headeru mesajului nu contine datele despre ruta pe care a circulat mesajul respectiv… ci ele apar in mesajul body… ceea ce tu poti sa elimini cand ii dai forward foarte simplu…

    • Robin Molnar 31 august 2009 la 14:51 - Raspunde

      1. Webmail-ul scoate din antet ruta şi o afişează în corpul mesajului (pe majoritatea serverelor) sau o introduce în corpul mesajului la accesarea POP/ IMAP (Gmail, Yahoo). Aici mă refer strict la împachetarea datelor (altfel ataşamentele s-ar constitui parte separată în scheme).
      2. Eu pot, tu poţi. Dar utilizatorul normal nu poate modifica antetele.

  2. Ruxanda valentin 16 ianuarie 2019 la 22:27 - Raspunde

    Salut! Daca eu triimit un email cuiva si dupa observ ca e ceva gresit…dau pe emailul trimis deja,apas forward,editez emailul dupa care il trimit iar aceeasi persoane.Ce va primi destinatarul? Mesajul care l.am editat sau acelasi mesaj care l.am trimis si prima oara??

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.