E-mail-ul de nișă va suferi mici schimbări de paradigmă

Principalul motiv pentru care serviciile de e-mail oferite marile corporații sunt mainstream este acela al funcționalității. Din acest punct de vedere, software-ul gratuit și existent (SqurrelMail, RoundCube șa) are un mare dezavantaj: deși poate realiza toate funcțiile de mesagerie, lupta împotriva spamului este greoaie și, după un timp, devine o bătaie de cap.

Mai este, desigur, și problema hostingului care, de obicei, nu cripteazîă fișierele utilizatorilor.  Ceea lasă deschisă o portiță spre violarea intimității corespondenței. Deci, până la urmă, nu prea ai de ales decât să folosești, eventual, un serviciu dedicat, dacă a mai rămas vreunul care nu s-a închis din cauza NSA.

Din fericire, în curând vom avea soluții:

  1. Platforma de e-mail criptat ar putea fi MailPile pentru care s-au strâns, deja, fondurile.
  2. Oricine își va putea hosta propriul serviciu de e-mail pe un nano-computer Raspberry Pi (ieftin), gratuit sau pe bani. Cine știe, poate în curând se va rece inclusiv la set-top box-uri cu Android care, în principiu, sunt tot niște computere.

Revenind, ieri nu mi-a mers mai deloc serviciul de mail al celor de la Google. Nu-mi veneau mailurile de nicio culoare, și mă refer aici inclusiv a mailuri de la diverse servicii automate. Și nici până acum nu le-am primit, deci nici nu mai trag speranță să le primesc.

În fine, ideea este alta: dacă ai nevoie de un serviciu sigur, criptat și ne-spionat, nu prea ai de unde alege. Dar vei avea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.