Germania a început fuziunea atomilor de hidrogen
Pentru a obține energie nucleară se pot folosi doar două tehnici:
- Fisiunea nucleară, prin care nucleele atomilor mari și potențial instabili (radioactivi) sunt sparte bucăți cu ajutorul unui exces de protoni de mare viteză, care – prin ciocnire – provoacă dezintegrarea violentă a nucleului atomic, proces care duce la eliberarea unei mari cantități de energie.
- Fuziunea nucleară, prin care nucleele atomilor mici sunt făcute să se ciocnească cu o forță (deci energie mecanică) considerabilă, proces care duce la sudarea nucleelor atomice în nuclee mai mari (deci, la formarea unei alte substanțe din hidrogen, gen heliu), proces care are loc n toate stelele și care generează cantități impresionante de energie.
Până acum, pentru captarea energiei atomice, centralele nucleare foloseau fisiunea nucleară, prin care diverși izotopi de uraniu sau plutoniu era folosiți pe post de combustibil, cu riscurile și deșeurile aferente.
În urma experimentului Wendelstein 7-X care a început ieri în Germania, prin care se realizează fuziunea atomilor de hidrogen după ce, în prealabil, tot în Germania s-a reușit și fuzionarea atomilor de heliu, caută să determine condițiile optime pentru fuziunea nucleară a atomilor de hidrogen, astfel încât viitoarele generatoare nucleare pe bază de hidrogen să aibă eficiența maximă.
Practic, reactorul nuclear pe bază de hidrogen, și care a costat un miliard de euro și aproape douăzeci de ani de muncă, nu va produce energie electrică, nu asta se urmărește, ci se dorește studierea condițiilor în care hidrogenul formează o plasmă nucleară stabilă, adică reproduce exact condițiile din miezul stelelor.
Dr. fizician chimist Angela Merkel, cancelarul german, a pornit instalația experimentală, spre bucuria celor prezenți la eveniment.
Personal, cred că intrăm într-o nouă etapă a civilizației umane, iar Germania ne va conduce acolo, etapă în care vom obține energie din hidrogen, cea mai răspândită substanță din univers, ceea ce înseamnă că în fața noastră se deschid orizonturi largi de noi oportunități.
Dacă am putea produce energie foarte ieftină, am elimina sărăcia lucia doar într-o generație, iar în trei generații toată lumea ar trăi măcar cum trăim noi, acum, în România. Gândiți-vă, cu energie poți să faci orice, de unde și entuziasmul acesta pe care-l am față de acest incident științific și cultural revoluționar.
Va fi cu adevarat extraordinar daca s-ar reusi.
Unde-și pun nemții mintea…
Ar fi de vis, da. Numai ca nu e de ajuns. O central de fuziune de foarte scumpa, iar ca sa muti energie din germania in rusia, US, sau chiar pana in romania ti-ar trebui inca tehnologie (inca) inaccesibila: linii de tensiune superconductoare. respect pentru articol 🙂
Tehnologia este chiar accesibilă. România, de exemplu, exportă electricitate în Turcia.