Google WebP

WebP este un nou format de imagine, introdus de cei de la Google. Din ce am citit eu (sursa), WebP este un format de compresie cu pierderea calităţii (ca la JPG/ JPEG) care, însă, ocupă cu 40% mai puţin spaţiu şi care, deci, se transmite mai repede.

Modul de funcţionare al acestui format de imagine, descris de cei de la Google, este:

Modul de codificare predictivă utilizează valorile din blocurile vecine de pixeli pentru a prezice valorile dintr-un bloc şi codifică apoi doar diferenţa (reziduul) dintre valarea reală şi predicţie. Reziduurile conţin, de obicei, mai multe valori de zero, care pot fi comprimate mult mai eficient. Reziduale sunt apoi transformate, cuantificate şi codate-entropic într-o manieră uzuală. WebP foloseşte, de asemenea, dimensiuni variabile ale blocurilor de date.

No, să vedem cât de răspândit va fi, ţinând cont că momentan este suportat doar pe Linux şi că pentru codificare (procesul descris mai sus) este nevoie de opt ori mai mult timp decât pentru JPG/JPEG, principalul competitor (sursa).

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 02 octombrie 2010 la 18:41 - Raspunde

    "pentru codificare […] este nevoie de opt ori mai mult timp decât pentru JPG/JPEG" – Păi no, doar n-avem degeaba procesoare cu nuș câte core-uri. Măcar să le folosim la ceva 😛

    • Robin Molnar 04 octombrie 2010 la 08:51 - Raspunde

      =D Eh, n-aș fi atât de sigur. =D Când ai de procesat câțiva giga de imagini… =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.