Hobby de week-end: numărul PI

Ce face un blogger informatician pasionat de supercomputere când, week-end fiind, afară plouă iar pe el în doare capul? Nu, sigur nu ghiciți, chiar dacă articolul este din domeniu tehnologiei.

Ei bine, în acest week-end pasiunea mea este să calculez numărul π (pi), cunoscut popular ca 3,14, cu o precizie de 128 de milioane de zecimale după virgulă. Bine, sunt limitat în acest calcul de cantitatea de memorie RAM (n-am decât 4 GB) din computer, că aș fi vrut să-l las să calculeze, peste noapte, vreo 4 miliarde de zecimale după virgulă. Dar n-am atâta RAM și nici suficient spațiu de swap pentru Windows.

De fapt, am calculat mai multe milioane de zecimale după virgulă. Prima dată am început cu SuperPI și un milion de zecimale. Progrămelul acesta este derivat din cel folosit de Universitatea din Tokyo pentru a calcula numărul π (pi) cu 4,294,967,296 zecimale după virgulă (232), în 1995. Interesant este că nu-mi omora procesorul, după cum se poate vedea în imaginea următoare. Se observă cum copiam niște fișiere în timp ce programul rula cu viteză maximă (Mozilla era pornită, cu muzică în flash), să văd cât duce controlerul de memorie RAM. Și duce ceva efort.

Rezultatul? Numărul π (pi) cu 32 de milioane de zecimale după virgulă. [Arhivă ZIP 17,4 MB]

Apoi, după bunul principiu incremental al evoluției, am trecut la QuickPI, cel mai rapid program de calculat valoarea numărului π (pi). Este foarte, foarte rapid. Comparativ, QuickPI a calculat numărul π (pi) cu 32 de milioane de zecimale după virgulă în doar 2 minute și 35 de secunde, comparativ cu SuperPI căruia, nefiind optimizat pentru procesoare pe 64 de biți, i-a luat 39 de minute și 42 de secunde pentru cele 32 de milioane de zecimale.

Rezultatul cu cele 128 de milioane de zecimale? Un fișier de 166 MB. L-am pus arhivat (75,6 MB), ca să nu ocupe spațiu aiurea. Să nu vă gândiți că mi-a luat trei zile și trei nopți să fac asta. De fapt, a durat puțin sub un sfert de oră, cu programul QuickPI conceput special pentru procesoarele pe 64 de biți. Bine, sunt și alte programe care calculează numărul π (pi).

Acesta aproape că îmi omora sistemul. De vreo cinci ori s-a întrerupt muzica pentru câteva sutimi de secundă, ceea ce înseamnă că sistemul era la limita superioară a suportabilului. Se vede și în imaginea următoare, în care programul terminase primele faze de calcul, și trecuse la compunerea numărului (folosirea procesorului este marcată automat cu verde). Cu albastru se observă folosirea memoriei RAM conform unui tipar de mare efect, nemaiîntâlnit de mine până acum.

Mișto hobby, nu? Mai ales că nu suport matematica. Este că am preocupări deosebite, care mai de care mai intelectuale?

7 Comentarii

 1. Mihai Todor 10 aprilie 2010 la 10:27 - Raspunde

  Apăi dacă tot vrei să faci stress test la râșniță de ce nu folosești ceva soft gen Prime95? 🙂

  • Robin Molnar 11 aprilie 2010 la 06:33 - Raspunde

   =D Păi chiar eram curios cum arată pi ăsta. =D

 2. ocsike 10 aprilie 2010 la 14:06 - Raspunde

  Spune-mi și mie ce zecimală este la numărul 42.519.762.220 =D

 3. ocsike 10 aprilie 2010 la 14:07 - Raspunde

  ups am gresit nu ai atatea…

 4. Comanda Produse Avon 10 aprilie 2010 la 15:06 - Raspunde

  =D jesus.. dar stiu ca esti pasionat 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.