Lume, îți prezint FactChecker Bot

Cât am fost în UK, primul meu proiect de software development realizat în întregime de mine a fost publicat oficial, este vorba despre FactChecker Bot pentru Skype, Facebook și Web și încearcă să ajute lumea să identifice care afirmații ar trebui verificate mai întâi.

În primul rând, este nevoie de așa un bot pe care să-l adaugi în lista de Skype și căruia să-i trimiți text pe care să ți-l analizeze și să-ți spună, în procente, cât de demn de verificare este fiecare paragraf sau fiecare propoziție, iar un procent mai mare înseamnă mai multe șanse să găsești informații contra.

FactChecker Bot nu necesită neapărat Skype Preview pentru Windows 10/ Windows 10 Mobile (este o Aplicație Windows Universală, deci merge pe orice), astfel încât dacă nu-l aveți la îndemână îl puteți găsi și pe Facebook, respectiv pe web.

Adică:

  1. FactChecker Bot pentru Skype poate fi găsit în Skype Bot Directory, de aceea necesită versiunea modernă. De asemenea, este suficient să-l adăugați în lista de Skype de pe un dispozitiv cu Windows 10 și-l aveți avea la îndemână pe orice dispozitiv.
  2. FactChecker Bot are integrare cu Facebook Messenger, folosind Microsoft Bot Framework în versiunea cea mai recentă, așa că poate fi adăugat la lista de contacte din Messenger, fără a avea nevoie de Skype.
  3. FactChecker Bot are și o versiune web, pentru folosirea ocazională sau de pe desktop. 

În principiu, diferența de funcționalitate între cele trei metode de accesare a serviciului este nulă și diferă doar aspectul conversației, pentru că fiecare furnizor de servicii controlează anumite aspecte ce țin de afișare. Desigur, am încercat să ofer o experiență de utilizare comună, poate nu cea mai estetică, dar cea mai practică.

De asemenea, bot-ul nu este lipsit de bug-uri (pe web, comanda \privacy arată greșit), așa că unele fraze nu vor putea fi procesate sau nu vor produce rezultate. Din păcate, acesta se datorează unei librării externe (request) prea complexe pentru a fi fixată rapid. Mai mult, bot-ul folosește serviciul web al Claim Buster (C) University of Texas at Arlington, doar că acesta nu are un API expus, așa că a trebuit să fac manual requesturile care să corespundă protecției CSRF (Cross Site Request Forgery) a site-ului, însă deja intru în detalii prea tehnice…

Doar informativ, bot-ul scris în Node.js (exact, JavaScript) are în jur de 200 de linii de cod, iar pagina dedicată este responsive, adică se mulează cam pe orice format de ecran, pentru că așa este modern, iar hostingul este asigurat de Heroku, momentan gratuit.

Inițial am dorit să fac o chestie mișto, dual-server, în care serverul de HTTP/ HTTPS să funcționeze în aceeași aplicație cu serverul REST (folosind librăria restify), diferența fiind de locație/ port. Momentan nu există hosting care să ofere așa ceva, așa că am lăsat-o baltă, deși mi-e puțin ciudă, întrucât local mergea foarte frumos. Dar divaghez.

În fine, am considerat că având această idee, este de datoria mea morală ca să o implementez și să lupt împotriva dezinformării sau, măcar, să pun un pic de apă la sămânța scepticismului informațional și a bunului simț, mai ales acum, când adevărul este atacat politic din toate părțile, în toate țările, pe toate fronturile.

Sper, în încheiere, să ne fie de folos.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.