Soluții CDN pentru WordPress

Nu există soluții gratuite, la cheie, care să acopere toată gama de necesități de cloud pentru WordPresss, în special în ceea ce privește partea de CDN (Content Distribution Network), dar există soluții gratuite specifice, iar aceste soluții pot fi combinate.

1. Automattic Photon (Jetpack)

Astfel, dacă aveți articole cu poze/ fotografii, puteți activa Photon din pluginul gtatuit Jetpack oferit de Automattic, adică de către cei care au făcut WordPress. Practic, se asigură o compatibilitate maximă între plugin și CMS.

Photon funcționează automat și nu necesită nicio configurare specială. Pur și simplu, când în articol detectează că ați inserat o imagine, acesta o copiază automat într=un CDN gratuit oferit de WordPress, și de acolo servește imaginea, mult mai repede decât ar putea-o face serverul web pe care vă țineți site-ul, pentru că CDN-ul este optimizat pentru a servi fotografii, spre deosebire de un webserver generic, optimizat să ofere conținut generic.

De exemplu:

În articol inserați o fotografie folosind cod HTML normal, de genul

<img src=”http://www.robintel.ro/ wp-content/ uploads/ 2015/ 10/ Dispensor-automat- de-literatura- Shortedition-in- Grenoble.jpg />

acesta, complet automat, rescriind codul HTML de inserție a imaginii în ceva de genul

<img src=”http://i1.wp.com/ www.robintel.ro/ wp-content/ uploads/ 2015/ 10/ Dispensor-automat- de-literatura -Shortedition -in- Grenoble.jpg ?resize=464%2C260” />

, unde modificările au fost boldate.

Mai mult decât atât, există un plugin care vă permite, în cazul folosirii celui mai popular plugin de galerii foto, NextGen, să folosiți tot Photon. Practic, galeriile foto se vor încărca mult mai repede, fără să faceți mai nimic!

Pentru articole și galerii foto, Photon este OK.

2. Cloudinary

Dar nu și pentru alte fotografii pe care le-ați putea avea pe site, de exemplu bannere laterale cu imagini. Dar și aici există o soluție gratuită: Cloudinary. care are un plugin de WordPress, pe lângă interfața web, prin care puteți urca fotografii și videoclipuri în CDN-ul lor, astfel încât acestea să fie servite prin sistemul lor, degrevând serverul web de această sarcină, făcând totul să se miște mai repede.

De exemplu:

Pentru un banner lateral aveam următorul cod HTML:

<img width=”200″ height=”200″ title=”Sustin SuperBlog 2015″ class=”size-full wp-post-47260 wp-image-654 aligncenter” alt=”Sustin SuperBlog 2015″ src=”//www.robintel.ro/ images/ Sustin Super Blog 2015.jpg”>

Desigur, fiind un fișier mic, webserverul îl servea fără nicio problemă. Doar că poate fi și mai bine, așa că am uploadat imaginea în Cloudinary și am modificat sursa imaginii din ceea ce aveam local pe server în calea (URL) furnizată de Cloudinary:

<img width=”200″ height=”200″ title=”Sustin SuperBlog 2015″ class=”size-full wp-post-47260 wp-image-654 aligncenter” alt=”SustinSuperBlog2015″ src=”//res.cloudinary.com/ robintel/ image/ upload/ v1443958693/ Sustin_ SuperBlog_ 2015_ ayzibu.jpg“> , unde am boldat deosebirea dintre cele două situații (și am despărțit URL în cuvinte, ca să se poată citit pe orice ecran!).

Cloudinary are și un serviciu gratis, destul de limitat ca trafic, dar suficient pentru majoritatea blogurilor, și are și servicii cu plată, pentru cei care au nevoie de mai mult. Personal, folosesc versiunea gratuită.

3. Cloudflare

Cam atât despre imagini, întrucât poate dorim să mergem și mai departe cu utilizarea rețelelor de distribuție de conținut (CDN), care să acopere și altceva în afară de fotografii și videoclipuri, de exemplu conținut JsvaScript sau CSS. Desigur, tot gratis.

Soluția cea mai simplă există și se cheamă CloudFlare, care necesită un pic de configurare, totuși, și acces la setările DNS ale domeniului.

Astfel, Cloudflare pote fi configurat să-și populeze o memorie cache cu conținutul site-ului, și să-l servească de acolo, mult mai rapid decât majoritatea serverelor web de tip generalist. Asta, pe lângă faptul că serviciul Cloudflare, chiar și-n versiunea gratuită, oferă un fel de protecție împotriva atacurilor de tip DDoS.

Rezultatul? Am redus consumul de resurse de pe server cu aproape 50 – 75%, iar paginile se încarcă mai repede, cel puțin în testele făcute de mine, iar dezavantajul este că statisticile serverului devin irelevante, prin aceea că orice vizitator va cere o pagină, dacă aceasta există în cache-ul Cloudflare, o va servi de acolo, nu de pe server, deci pe server nu se mai înregistrează vizita.

Ca atare, dacă nu ne interesează statisticile serverului, CDN-urile sunt soluția.

2 Comentarii

  1. Xtall 17 octombrie 2015 la 13:58 - Raspunde

    A încercat cineva Google Drive As WordPress CDN ? vad ca mai au unul intereantUse-your-Drive | WordPress Plugin.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.