Tot legat de viruşii de messenger
În afară de faptul că trimit tot felul de mesaje tâmpite spre site-uri infectate, viruşii de messenger pot să mai facă o treabă. Şi anume să modifice profilul de Yahoo!, cum i s-a întâmplat lui frate-mio.
Deci, după virus frate-mio este o mulatră creaţă şi bună. Ceea ce, extrem de evident, nu este cazul. Şi aşa primesc unii comentarii pe profilele de Yahoo!, mesaje prin care sunt îndrumaţi să intre pe tot felul de site-uri fantomă, pline ochi de viruşi. Şi aşa se propagă viruşii mai departe.
Ce aş face eu dacă aş fi mârlan?
Intuiesc faptul că în orice moment peste 1,000,000 de utilizatori au computerele infectate sau infectabile. Aşa că aş face un virus care să le taie accesul celor infectaţi, să îi trimită în bălării. în loc de Yahoo! Nu aş schimba parole, nu aş fura date, etc ci pur şi simplu aş scădea traficul lor. Bine, ştiu că e ilegal. Deci n-am s-o fac.
Chestia asta ar putea forţa Yahoo! să verifice link-urile ce se trimit prin intermediul său, fie prin mesageria instant, fie prin e-mail, fie prin comentariile de la profile. Pentru că este o bază de date extrem de bine actualizată cu site-urile periculoase, folosită de Mozilla Firefox.
Cum Internet Explorer nu o foloseşte (ştiu că e o prostie) cei ce îl folosesc ajung adesea pe site-uri periculoase pentru ei. Or, pentru Yahoo! ar fi destul de simplu să verifice fiecare link încotro duce. Iar dacă site-ul este pe lista neagră să scoată link–ul şi să spună că ducea spre ceva naşpa. Au şi banda şi experienţa şi serverele necesare pentru asta. De ce nu o fac?
De exemplu mai e o treabă. Aia cu viruşii de Yahoo! Messenger care trimit tot felul de link-uri aiurea. Cred că se poate determina de unde sunt trimise mesajele. Şi înspre ce duce link-ul din ele. Şi se poate face curăţenie. Yahoo!, totuşi, nu o face. De ce?
Adică să fim serioşi, implementarea propunerilor ăstora se poate face destul de facil la experţii pe care îi au. Când bagă cineva un link vezi încotro duce. Iar dacă duce la naiba îl scoţi. Cum Yahoo! foloseşte flash la afişarea conversaţiilor este simplu. Bagi un link spre ceva. Cel ce primeşte vede pe ecran ceva de genul: "Verifying link. Please wait while we make sure it’s OK to browse to that location…" mai ales că ei fac prelucrarea URL-urilor pe care le introducem sub formă de text şi ne apar sub formă de legături (link-uri).
Se mai poate face încă o treabă. Yahoo! ştie vârsta fiecărui utilizator. Se poate face ca site-urile marcate ca având conţinut pentru adulţi să fie filtrate şi să nu ajungă la copii. Sau, din profilul utilizatorului copil, se poate vedea dacă i se parmite accesul pe anumite site-uri de socializare (în SUA este o problemă aşa ceva). Dacă nu i se permite, nu primelşte link-uri. Legat de schimbarea profilului, ţin să accentuez ceva. Să presupunem (într-un scenariu oarecare) că un băiat de 10 ani are profilul modificat de către un virus, care mai lasă şi comentarii pein Yahoo!, profilul fiind modificat să indice o femeie de 20 de ani. Cam în cât timp credeţi că va primi mesaje deplasate de la masculi în călduri? Care credeţi că ar putea fi efectul acestei hărţuiri asupra unui copil?
Ceea ce vreau să spun este că sunt metode destul de eficiente menite să îmbunătăţească experienţa pe internet a utilizatorilor care, însă, nu sunt implementate. Şi nu înţeleg de ce.
Mie mi se par nişte chestii de bun simţ, ţinând cont că Yahoo! Messenger a ajuns să fie o breşă în securitatea unui sistem. Oricum, o să îi contactez să le propun chestiile astea.
Mdeh, bune idei 🙂 Aşa mai merge 😀
😆 Da, mulţumesc. Amu de la o serie de propuneri până la implementare mai este cale lungă. 😉