Viitorul SSD

Întrucât am studiat diverse arhitecturi folosite în sistemele de calcul de-a lungul scurtei istorii a informaticii (relativ față de istoria umanității), îmi permit să speculez care va fi viitorul dispozitivelor de memorie externă de tip SSD.

Astfel, cred că în câțiva ani (maxim) vom vedea pe piață memorii SSD folosite pe post de hard disk-uri (ca și cele actuale) bazate pe tehnologii multi-channel. Și spun asta pentru că dispozitivele SSD folosesc niște memorii de tip DRAM (Dynamic Random Access Memory). Momentan.

Pe viitor sunt sigur că se va trece la folosirea unor memorii de tip Dual-Channel DRAM, pentru că tehnologii utilizabile în acest caz există și momentan este doar o problemă de cost. Dar nu m-aș mira ca în cinci ani să vorbim de rate de transfer de 6 – 12 Gbps, rate de transfer mai ușor de obținut prin tehnologii multi-channel decât prin accelerarea cipurilor de memorie.

Ce părere aveți? Credeți că tehnologia SSD va evolua suficient de mult și de repede? Sau, vor fi folosite alte tehnologii?

4 Comentarii

 1. Mihai Todor 12 aprilie 2011 la 00:09 - Raspunde

  “dispozitivele SSD folosesc niște memorii de tip DRAM” – Du-te bă d’aici… Adică tu vrei să zici că dacă scoți PC-ul din priză, ți se duc datele de pe SSD? :)) De fapt, acestea se bazează pe tehnologie FLASH, ca și stick-urile. Mai documentează-te. Au evoluat între timp 😉 Ok, există și ce zici tu, doar că nu sunt utilizate pentru storage permanent 🙂

  Legat de multi-channel, există așa ceva pe piață și se numește RAID 0 😉 Legi vro’ 8 SSD-uri de tip SLC pe SATA3 în Raid 0 și își ia zboru’ 🙂

  • Robin Molnar 12 aprilie 2011 la 07:42 - Raspunde

   =)) Nu cred că ce va putea trece prea curând peste inconvenientele memoriilor de tip Flash, astfel încât să avem miliarde de cicluri de scriere. De aceea cred că SSD-urile vor evolua mai mult pe partea de DRAM, dacă nu găsesc ăștia un altfel de substrat pentru Flash. De aceea cred că DRAM va fi baza. 😀 Iar când m-am referit la multi-channel, m-am legat de modelul constructiv al memoriei plus controllerului. 😛 No, ce zici?

   • Mihai Todor 12 aprilie 2011 la 10:53 - Raspunde

    Continuam dezbaterea peste vro’ 10 ani 😀 Parca ziceai ca planuiti sa scoateti pe piata memristori 😛

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.