30 Comentarii

 1. Marius Delaepicentru 19 iulie 2011 la 15:01 - Raspunde

  Pentru cine ar fi tentat să folosească o placă de felul celei expuse, e bine să precizăm că nu toţi cei trei conectori pot fi utilizaţi simultan, ci cel mult doi. Fie ambii interni, fie unul intern iar celălalt extern.
  Terminatorul din placă se activează automat în cazul în care numai unul din conectori e utilizat, însă poate fi setat şi din BIOS-ul plăcii.
  Dacă la exterior este necesar un conector de 50 de pini, fie se aplică un adaptor* 68→50 pin (ambii externi), fie se leagă conectorul intern de 50 de pini la o panglică de 50 de fire şi se scoate la spate, cu un bracket purtător de contector extern de 50 de pini.
  Încă mai folosesc o placă AHA2940. Fac un artificiu pentru a conecta în acelaşi timp periferice interne şi externe pe acelaşi cablu de 50 de fire: merg întîi cu un lung cablu intern la DVDD (DVD-RAM), iar mai departe, scot prin bracket înafara carcasei conectorul extern de 50 de pini (trapezoidal), unde leg scanerul de negative. Terminatorul îl pun la scaner, avînd grijă ca, atunci cînd deconectez scanerul, să leg terminatorul la bracket.

  ——————
  * Ăsta e dezavantajul la SCSI. Sunt atît de multe standarde la conectori, încît, dacă vrei să acoperi toate combinaţiile, îţi trebuie o găleată de cabluri şi de adaptoare.

  • Robin Molnar 19 iulie 2011 la 19:42 - Raspunde

   Nu știam de faza cu cei doi conectori simultani. Și nici de trucul respectiv care mi se pare genial.

 2. Marius Delaepicentru 20 iulie 2011 la 05:58 - Raspunde

  SCSI nu permite legături în stea (margaretă). Magistrala (sau cum i-o zice) este un segment de dreaptă cu cîte un terminator la capete. Terminatorul* este un dispozitiv activ. El dă mesajul logic: aici e capătul.
  AHA2940 este un controler pe 16biţi, ce permite legarea a max 15 aparate, dar acceptă şi aparate pe 8 biţi (max. 20MBps), chiar şi asincrone (1-5MBps).
  Controlerul are ID implicit 7. El poate fi schimbat, dar e recomandabil să rămînă la 7.
  La aparatele pe 8 biţi, ID pot fi numai între 0 şi 6. (Au doar 3 jumperi. v.mai jos).
  ID >7 (8-15) nu se pot aloca decît aparatelor pe 16 biţi, întrucît numai ele au 4 jumperi.
  De obicei, şuntarea jumperilor pentru configurarea ID este schematizată pe corpul unora din aparate. Altele sunt dotate cu configurator rotativ, acţionat cu şurubelniţa.
  Acolo unde lipsesc documentaţia şi configuratorul rotativ, ca regulă generală, la configurare se procedează aşa:
  Se identifică jumperul 0; 1; 2 şi eventual 3 (ultimul numai la aparate pe 16 biţi). Atenţie! La unele aparate ordinea poate fi de la dreapta la stînga, la altele, invers.
  Cifrele jumperilor reprezintă puterile lui 2.
  jp0 – 2 la puterea 0=1
  jp1 – 2 la puterea 1=2
  jp2 – 2 la puterea 2=4
  jp3 – 2 la puterea 3=8
  Din însumarea cifrelor corespunzătoare şunturilor rezultă şi ID. Pentru ID=0 nu e nevoie de niciun jumper. Dacă de pildă vrem să setăm un aparat ID=5, atunci şuntăm jp0 şi jp2. Iar pentru ID=15, toţi cei patru jumperi vor trebui şuntaţi.

  —————————
  * pe corpul unor SCSI HDD intern există un jumper intitulat TermPwr. Asta nu înseamnă că circuitul HDD ar conţine vreun terminator, ci că de acolo se poate alimenta, sau nu, terminatorul din capul cablului. Opţiunea vine ca alternativă, în cazul în care controlerul nu trimite prin cablul SCSI curent pentru alimentarea terminatorului.
  Altminteri, multe aparate SCSI externe sunt purtătoare de terminator în carcasă. Au doar un întrerupător prin care, după nevoi, se hotărăşte capul liniei, sau nu.

  • Mihai Todor 20 iulie 2011 la 11:48 - Raspunde

   Jos pălăria pentru această detaliată explicație. Configurația aceea de jumperi îmi amintește de o unitate de dischetă de 3.5 inch pe care o aveam eu mai demult, marca TEAC (ciordită de la unul din PC-urile vechi din Liceul Teoretic :P). Dacă nu mă înșală memoria, anul fabricației era ’92. O desfăcusem la un moment dat și am remarcat că are o regiune pe PCB cu vreo 6 jumperi aliniați, a căror configurație nu era detaliată nicăieri…

   Această unitate ar trebui să se afle în posesia lu’ dom’ Robin, care sper că apucă să o planteze pe blog într-o zi 😀

  • Robin Molnar 21 iulie 2011 la 11:20 - Raspunde

   Pfuai, ai o bere de la mine! 😀

 3. Marius Delaepicentru 21 iulie 2011 la 12:52 - Raspunde

  Mulţumesc, băieţi! Dacă mai aveţi nelămuriri, vă mai pot povesti, ţinînd seama că pierdui sute de ore încercînd să descifrez (ca profan) cu ce se mănîncă SCSI. Vă pot povesti şi despre configuraţii de RAID pe SCSI. Folosesc şi acum maşinării pe SCSI. Unele de muzeu, altele, încă competitive.

 4. Marius Delaepicentru 21 iulie 2011 la 17:05 - Raspunde

  Despre cabluri interne

  Placa AHA-2940UW, aşa cum îi zice şi numele, este ultrawide (16bit). Însă pentru a merge la 40MBps trebuie ca şi cablul să fie de 68 fire. Mai mult, în capul cablului, terminatorul trebuie să ducă la 40MBps SE (single edge) sau peste. Ce înseamnă asta? Că viteza maximă de transmitere va fi dictată de terminator, atunci cînd terminatorul este mai lent, sau de controler, atunci cînd terminatorul este egal sau mai rapid decît controlerul. Degeaba ai cablu de 68 de pini, cu un HDD pe măsură, dacă la capăt pui un reductor la 50 de pini (intern) sau, mai rău, 25 de pini (extern) şi un terminator de fast SCSI (pe 8 biţi) pentru ZIP şi alte echipamente lente. HDD nu-ţi va merge la mai mult de 20MBps.

  Dacă controlerul merge la 80MBps, nici cablul panglică de 68 de fire (paralele) e posibil să nu mai facă faţă. De obicei, la 80MBps şi peste, chiar dacă conectorul nu e diferit, cablul trebuie să aibă firele răsucite două cîte două (twisted pair), prinse în panglică, sau în mănunchi (ca la cablul de LAN de 100Mbps şi peste). Nu mai zic că şi terminatorul trebuie să ţină la 80MBps LVD (low voltage diferential). Terminatoarele de 80MBps şi peste, au şi o serie de 3 LED-uri care indică (1) dacă instalaţia merge, şi dacă merge la (2) viteza nominală (LVD) sau (3) la jumătate (SE).

  Despre terminatoare fixe, terminatoare demontabile

  Unele cabluri au terminatoarele sudate în capăt. Altele cer terminatoare cu profil femelă, sau mascul (depinde de forma conectorului) demontabile.

  Back panel (o cutie cu fundul făcut dintr-o placă cu circuit imprimat şi socketuri pentru HDD de regulă de 80 pin*) sau de profil nestandardizat, proiectat de producător, este asimilabil unui cablu şi poate avea terminatorul sudat. Şi chiar dacă terminatorul e demontabil, e posibil ca viteza de transfer să fie dictată chiar de back panel, întrucît, mai ales la serverele configurabile RAID, însuşi back panel-ul devine unul din aparatele SCSI active (cu ID=6 fix). În acest caz, ID=6 devine număr interzis ca şi ID=7 (alocat controlerului SCSI).

  ——————–
  * HDD cu 80 de pini sunt făcute să se extragă şi înfigă uşor. Adesea, la cald (hot swap). În cei 80 de conectori intră cei 68 de comunicare cu controlerul, şi cel puţin 3 de alimentare. E posibil ca şi ID să se seteze din back panel, caz în care alţi 5 conectori din rînd sunt dedicaţi setării ID “de la distanţă”, şi încă alţi 2-3 conectori pentru LED-ul indicator de funcţionare, de pe carcasa utilajului.

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:15 - Raspunde

   Foarte tare! Din păcate n-am experiență în domeniul SCSI. 🙁 Dar mă bucur că mai pot învăța și eu câte ceva nou. 😀 Îți mulțumesc, e foarte interesant.

 5. Marius Delaepicentru 21 iulie 2011 la 17:24 - Raspunde

  Am uitat să spun că există şi terminatoare “hermafrodite”. La un capăt mascul, la celălalt, femelă. Numai într-una din ipostaze un astfel de terminator poate fi folosit. Ori, ori. Dincolo de el nu mai trece nimic, chiar dacă am fi tentaţi să mai legăm ceva de interfaţa rămasă liberă. 😀

  Încă una: am întîlnit la cineva o unitate de MO şi două calculatoare. Unitatea MO avea, ca multe aparate SCSI externe, doi conectori. Omul, de bună credinţă, ce s-a gîndit? Să lege simultan unitatea MO la ambele calculatoare. Şi se mira de ce nu merge.
  Lucrul era total contraindicat. Pe lîngă că, dacă terminatorul din carcasă era activat şi nu funcţiona decît una din conexiuni (dacă funcţiona), în cazul în care terminatorul ar fi fost dezactivat, s-ar fi găsit pe linie două ID-uri identice*. Cele ale controlerelor SCSI. Instabilitate totală şi risc major de prăjire.

  ———————-
  *E drept, asemenea legături se pot face, dar numai în cazuri speciale, atunci cînd harware o permite. De regulă, la servere, şi numai prin legături terţe (LAN) . Se pot accesa unităţi externe de HDD, chiar dacă serverul gazdă e mort. Rămîne controlerul SCSI activ. Numai că controlerul acela e de mare autonomie. Dar astea sunt deja fineţuri.

  • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 03:20 - Raspunde

   Din pură curiozitate, pe unde lucrezi? Pari să fii călit printr-un datacenter, sau ceva de genul 🙂

   • Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 06:40 - Raspunde

    Aş fi vrut eu să şurubăresc pe salariu, prin datacentre, dar nu am nici harul şi nici calificarea! 😀 Sunt doar cîrciumar. Iar umblatul în măruntaiele calculatoarelor e(ra) doar un hobby. Am avut şi noroc că, în apropierea cîrciumii, timp de mai mulţi ani, a funcţionat un magazin de aparatură de calcul la mîna a II-a (spre a III-a). Cumpăram componente, le probam, dădeam chix, căutam să aduc în stare de funcţionare servere* junk. Pe unele le foloseam doar ca file server, că mai mult nu mă duce mintea. A fost o perioadă frumoasă. Oricît s-ar zice, nu era un hobby scump. Am făcut socoteala că aş fi ieşit mai scump dacă alocam acelaşi timp pentru a merge la cinema.

    De vreo 4 ani am luat alt microb: aparatele foto. Fac cam ce făceam şi cu calculatoarele. Pe care le pot repara le repar, altele nu necesită reparaţii. Întrucît nu mă pot întinde prea mult, am renunţat la colecţia de aparate Canon. Am rămas doar cu Minolta şi Nikon**. Cred că am vreo 30 în total. Cumpărate pe nimica de pe Yahoo! Auction.

    ——————————
    * La un moment dat se adunaseră trei servere Dell PE4400 de cîte 60Kg fiecare. Le cumpărasem cu cîte 1999 yen. Aveau numai procesoarele şi controlerul SCSI montate. Din trei am făcut două. Apoi, am mai aruncat unul. Luna trecută îl aruncai şi pe ultimul, după ce îl ţinui vreo trei ani în priză. Decizia de a-l arunca şi pe ultimul am luat-o cînd am comparat nota de plată la energie electrică. Scăzuse simţitor după ce tăcuse serverul.
    ** Doar statistic Minolta şi Nikon. În ultimul timp, clienţii au aflat de noul meu hobby şi îmi aduc aparate foto de diverse mărci, toate cu un pronunţat miros de şifonier. Majoritatea au bateriile scurse sau lentilele mucegăite. Dar am căpătat şi exemplare bune. Un Mamiya7, pe 60×70 mm, merge chiar bine. Recent am căpătat şi un Olympus Pen FT din 1966. Nu se mai găsesc baterii pentru el, dar în modul manual merge încă bine.

    • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 11:58 - Raspunde

     Cârciumar cu un asemenea talent pentru hardware? Nu mă așteptam…

     Eu unul am văzut destui pierde-vară bătuți în cap care n-au nici un talent pentru așa ceva, dar, totuși, își bat joc de serverele unor firme de înalt profil. Mă rog, asta e România: țara contradicțiilor.

     • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 14:51 -

      Nici eu nu mă așteptam. De fapt, mi se pare de-a dreptul suspect. =))

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:16 - Raspunde

   Cred și eu că oricine era interesat să folosească ambele capete ale terminatoarelor hermafrodite.

 6. moisiu adrian 16 august 2011 la 17:12 - Raspunde

  buna ziua, am si eu un adaptec AHA-2940U si vreau sa stiu daca exista drivere pentru XP…adaptorul este cu mufa mai veche …cred ca 50 pini, un ide mai lung…si are un adaptor care transforma 50 pini in 68 pini, mufa trapezoidala…
  si oare cum pot vedea daca hdd-ul functioneaza optim…am un atlas II 10k…multumesc
  nu ma prea pricep la astea….

 7. Marius Delaepicentru 25 august 2011 la 13:11 - Raspunde

  Cam toate driverele SCSI pentru OS bazate pe NT se încarcă încă de la instalarea sistemului (la baza ecranului albastru apar pe rînd). Pînă acum am găsit doar un singur chip SCSI (cred că era LSI) care să nu poată fi folosit decît pînă la Windows98 inclusiv. În rest, toate sunt compatibile.
  Surprize mai mari poate face Linux. Pentru chipurile mai vechi, trebuie să încarci driverul SCSI de pe dischetă, în faza de instalare a sistemului, deşi două versiuni anterioare recunoscuseră chip-ul fără probleme. Uneori surpriza e că faci un RAID 5 pe SCSI, iar cînd instalezi Linux, să te trezeşti că OS îţi tratează RAID-ul ca JBOD (just a bunch of drives).

 8. Marius Delaepicentru 25 august 2011 la 13:21 - Raspunde

  E drept, WXP sau W2K nu se descurcă chiar cu toate chip-urile SCSI, mai bine zis, nu ştie să manevreze chiar toate perifericele legate SCSI, însă problema poate fi surmontată instalînd driverul ASPI (produs de Adaptec) . ASPI este un fel de DirectX pentru unificarea comenzilor pe SCSI. Poţi controla periferice SCSI mai vechi şi mai pretenţioase, indiferent de chipsetul controlerului SCSI (poate să nu fie Adaptec). Cu un ASPI bine simţit, pot să manevrez în W2K un scaner de negative Nikon (LS-1000) de pe vremea lui Pazvante (1995) conceput pentru sisteme de operare pe 16 biţi. În manager, draivul de scaner apare cu semnul exclamării (semn de incompatibilitate), dar nu contează. Twain (alt unificator) se mişcă.

 9. Stefan 04 aprilie 2012 la 21:28 - Raspunde

  Salut
  Nu stiu prea multe despre interfata SCSI, dar am urmatoarea problema. Detin un HDD mai vechi cu interfata SCSI cu 50 de pini pe care am stocate niste date pe care as vrea neaparat sa le recuperez. Problema este ca nu am nici un calculator cu o interfata SCSI la care sa pot conecta HDD-ul. As rezolva problema daca voi folosi un adaptor SCSI -> PCI, de genul Adaptec AHA-2940? Sau ce alta solutie imi oferiti? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

 10. pascal 25 martie 2013 la 21:26 - Raspunde

  Nu stiu daca va imaginati cum e sa stai 2 zile pe net si sa cauti solutia intr-o situatie. Pana sa ajung la topicul dvs. am tot cautat dar nimic, as vrea sa-i adresez d-lui marius o intrebare: am un scsi hdd 80 pin , pe care vreau sa-l conectez la un hp xw 6400 care are porturi doar sas si sata….cum sa fac..???..n-am gasit nici un fel de adaptor…

 11. Ionut 07 aprilie 2013 la 23:02 - Raspunde

  Buna ziua , daca tot am gasit acest topic . Din cate am citit sunt multi pasionati de SCSI . 🙂 nu va intereseaza niste HDD`uri de genu . eu nu le folosesc , as avea urmatoarele HDD`uri
  3 hdd-uri SCSI . de 36,7 gb , 15000rpm. si 3 hdd`uri de 10 gb parca .

  Modele pentru cele de 36,7gb.
  1: ultrastar ic35l036ucpr15-0.
  2: ultrastar ic35l036ucpr15-0
  3: Mas3367nc.

  in cazul in care e cineva interesat de toate am sa scriu si modelele la cele de 10gb . Cat despre pret … faceti o oferta ca nu stiu cat sa cer ,decat sa le arunc poate cineva are nevoie de ele …. Stima si respect . astept un raspuns pe mail sau Y!M : showsomelov

  • Robin Molnar 07 aprilie 2013 la 23:43 - Raspunde

   Baftă la vânzare.

   Dacă nu-ți merge, dă-mi un mail și poate ne înțelegem să mi le dai ieftin pentru muzeu, dacă nu vrei să le donezi pe gratis.

   R.

   • Ionut 07 aprilie 2013 la 23:49 - Raspunde

    tati , n-am idee ce pret …. spune-mi tu cat poti oferi pe toate 6 , (3×36,7gb + 3x10gb) , Stiu ca nu iau o avere pe ele :)) , din cate stiu eu sunt functionale . Stima si respect !

 12. Bogdan 29 octombrie 2013 la 17:37 - Raspunde

  Am si eu 8 HDD-uri de 300GB Wide Ultra320 SCSI. Exista adaptor pe PCI pentru desktop-uri normale? Ca as vrea sa le vand.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.