GPU

GPU-ul (Graphics Processing Unit) este un microprocesor dedicat pentru plăci video. Fiind un microprocesor dedicat nu ştie să facă multe chestii, dar şi acelea pe care le face, oho, le  face repede şi bine (nu găsesc altă formulare) .

În primul rând el calculează matrici (fundamentul graficii pseudo-3D actuale) şi face operaţii diverse cu ele. Este, dacă vreţi, ca un creier autist, care face doar câteva lucruri, dar şi acelea extrem de repde şi de bine.

Evident, plăcile video n-ar avea performanţele de astăzi dacă pe ele n-ar fi montate şi memorii. Se observă deosebirile de performanţă la sistemele care au plăci video integrate şi cu memorie "shared", care folosesc memoria sistemului pe post de memorie video. Procesorul grafic este la fel cu un altul numai că trebuie să aştepte după ea. Adică întotdeauna un GPU care are memoria lui (pe placa video, evident) va funcţiona mai rapid decât unul care nu are memoria lui şi trebuie să aştepte după cea a sistemului, care s-ar putea să fie ocupată cu furnizarea datelor spre microprocesorul principal sau spre vreun periferic (hard disk, etc). Deci nu folosiţi plăci video cu memorie shared că daţi banii degeaba. Dar să revin.

Ca şi curiozitate, GPU-urile fac un număr impresionant de operaţii pe secundă sau, altfel spus, prelucrează cantităţi extrem de mari de informaţie, de ordinul gigabaiţilor pe secundă. Vorbind strict din punct de vedere al numărului operaţiilor (nu şi de natura lor), un GPU, într-un sistem normal (nu vorbesc aici despre cele care erau pe PCI sau ISA), este cel mai rapid microprocesor. Desigur, şi memoria video este mai rapidă decât cea a microprocesorului principal al sistemului (CPU). Din acest motiv cei de la ATI au decis să creeze un soft pentru prelucrarea masivă de date folosind plăcile video, care software ajută la găsirea unor leacuri pentru cancer, SIDA, etc prin rularea unor simulări pe sisteme gazdă a căror utilizatori au decis că vor să ajute. Acest soft se instalează automat o dată cu driver-ul de pe CD şi este asemănător cu World Community Grid.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.