42 Comentarii

 1. Mihai Todor 30 iunie 2011 la 10:34 - Raspunde

  “caractere romanesti in adobe flash player – o să mai curgă multă apă pe Siret până o să o vedem și pe asta.” – Deci lol! Cred că eram gând în gând cu individu’ ăsta când ți-am trimis mailul azi noapte =))

  • Robin Molnar 01 iulie 2011 la 09:17 - Raspunde

   De fapt, se poate să fie. Dar, pentru asta, trebuie să fie stringul declarat ca fiind UTF8. 😉

 2. Dani 30 iunie 2011 la 12:06 - Raspunde

  Unii sunt chiar criminali cu cautarile lor. Eu inca nu am avut curaj sa ma uit la tot ce cauta oamenii cand intra pe blogul meu.

 3. Pavel Blog 30 iunie 2011 la 20:01 - Raspunde

  Da, când mă plictisesc, eu aşa fac: cetesc cum a ajuns lumea pe blog. Zâmbesc cu dinţii la vedere şi cu sunete zdravene deseori 😀

 4. Marius Delaepicentru 21 iulie 2011 la 19:57 - Raspunde

  Se poate repara un BIOS buşit în timpul flash-ului, dar cu două condiţii: 1) modulul BIOS să fie detaşabil şi 2) să ai o placă identică, chiar dacă e o altă revizie a modelului buşit. Uneori merge chiar şi cu un model înrudit.
  Am păţit-o cu o placă P2B-S (slot I, SCSI onboard) Am reparat-o cu BIOS-ul unei plăci P2B-D (dual slot I). (ambele cu module Award* ce lucrau la aceeaşi tensiune)

  Iată şmecheria în trei paşi:
  – Scoţi modulul buşit.
  -Scoli Windows-ul pe placa bună. În timpul funcţionării, scoţi modulul BIOS şi îl înlocuieşti cu cel buşit, apoi dai drumul la rutina de închidere a sistemului de operare.
  -Pui la locul lor cele două module.

  Care e explicaţia? Cînd Windows porneşte, îşi ia configuraţia din BIOS şi o încarcă în memorie. La închidere, dacă găseşte diferenţe, Windows rescrie BIOS-ul.

  ——————-
  * Am avut noroc.

  Cu altă ocazie însă dat chix, pentru că am încercat în joacă, un modul scos dintr-o placă produsă de altă firmă (nu Asus, ci Chaintech) . Cînd tipul modului este mult diferit, chiar dacă geometric poate e identic cu cel înlocuit, te poţi trezi cu modulul fumegînd.

  • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 03:44 - Raspunde

   Interesant. Nu știam că Windows-ul știe să facă așa ceva… În același timp, aș prefera metoda descrisă de mine, pentru siguranță 🙂

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:18 - Raspunde

   Chiar mă întrebam ce setări tot salvează Windows-ul când se stinge computerul.

 5. Marius Delaepicentru 21 iulie 2011 la 20:12 - Raspunde

  Tot aşa am procedat la formatarea unui DVD recorder (aparat casnic) care nu vroia să primească un HDD nou. (chestii de siguranţă. mai bine zis, încurcăleli să te jupoaie producătorul la reparaţie, sau să te facă să îţi cumperi un aparat nou nouţ).

  Am făcut aşa: I-am dat drumul cu HDD vechi (cu bad-urile pe el) OS s-a sculat bine mersi*. În răstimp, am smuls HDD vechi, şi l-am pus pe cel nou. I-am dat apoi comanda să mi-l formateze. Mi l-a formatat fără comentarii.

  —————–
  * la recorderele DVD casnice, OS nu se află pe HDD, ci într-un EEPROM.

  • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 03:45 - Raspunde

   Cred că-mi scapă ceva, pentru că nu m-am prins cum poți formata un DVD recorder…

   • Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 10:14 - Raspunde

    Un DVD recorder de uz casnic are adesea şi un HDD intern. Unele programe TV nu permit duplicarea pe DVD media* obişnuite. Dar pot fi salvate într-un singur exemplar, pe un HDD intern. Sistemul de operare este minimalist** (cîţiva mega) dar nu e instalat pe HDD, ci într-un circuit solid-state. Formatul HDD nu este unul uzual, de unde şi durerile de cap la schimbarea HDD.

    ——————
    * La unele recordere Toshiba, o înregistrare făcută pe HDD poate fi mutată (nu duplicată) pe DVD, dar nu pe un DVD obişnuit, ci pe un disc DVD-RAM (un alt standard, succesorul MO, intrat azi într-o fundătură) sau pe DVD-RW, ce poate fi citit NUMAI de recorderul pe care a fost înregistrat.
    ** La electrocasnice, cel mai popular sistem de operare este TRON, în foarte multe versiuni, în funcţie de ce ştie să facă aparatul. TRON este un OS flexibil, uşor de internaţionalizat. Nu necesită resurse sofisticate. TRON-ul din recorderele Toshiba este robust, însă are un păcat: se mişcă melceşte.

    • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 12:08 - Raspunde

     Aaaaaa… Nu știu de ce, dar mie-mi venea în minte doar unitatea optică a unui PC și nu înțelegeam care-i faza =))

   • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:28 - Raspunde

    Formatezi HDD folosind software-ul din OS_ul aparatului.

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:20 - Raspunde

   No, mașini de spălat, boilere și DVD recordere de uz casnic chiar n-am hackerit. =))

   • Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 11:46 - Raspunde

    Sunt nevoit să hackeresc şi maşina de spălat. Cînd intră la centrifugarea finală, devine foarte sensibilă la excentricitate (şi deci la ruliu). Se opreşte, şi reia la infinit rutina (7 minute pierdute per ciclu). Iar cînd se plictiseşte de atîtea rateuri, îmi afişează eroarea E04. Am două soluţii: 1) îi opresc alimentarea cu apă. După cîteva rateuri, masa de rufe se uşurează în limitele de toleranţă la excentricitate. 2) Mă pun cu burta pe şasiu. Sporul de interţie o aduce uneori în limitele de stabilitate. 😀

 6. Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 11:52 - Raspunde

  Să vedeţi cum e să hackereşti o imprimantă laser. Cînd îmi tipăresc cărţile de vizită, rolele patinează (de carton prea gros) şi îmi strică materialul. Şi atunci, pentru a o forţa să scoată cartonul întreg şi frumos imprimat, pun o pungă de zahăr de un kil, pe capacul unităţii de fixare termică, văxuire şi antistatizare (aia din capătul traseului).

  • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 12:13 - Raspunde

   Trăiască inventivitatea românului =))

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 14:50 - Raspunde

   =)) Bună asta, calculată la gram.

 7. Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 13:06 - Raspunde

  Şi cu boilerul am avut (vorba vine) probleme, astă iarnă. Nu mai ţinea seama de temperatura setată. Ieşea din el numai apă călîie spre rece. Nevastă-mea era exasperată. Şi atunci, am recurs la o soluţie veche de cînd MS-DOS-ul. L-am resetat. Totul a revenit la normal. Pe semne i se umpluse log-ul. 😀

  Deşi nu sunt sigur că aici e locul, cred că e bine să ştiţi cum merg maşinile de spălat computerizate. În primul rînd, motorul merge în curent alternativ, dar de un profil special. Nu e o sinusoidă, ci un şir de bloculeţe*. Curentul este alternativ, însă puterea (momentul de rotaţie) se menţine şi la tensiuni mici. Care e explicaţia? Reunind “terasele” bloculeţelor din grafic, constatăm că de fapt, motorul merge în curent asimilabil curentului continuu, dar cu multe întreruperi pe secundă.
  La ce foloseşte asta? Acţionarea electrică cu curent “crenelat”, aşa cum am zis mai sus, menţine puterea. Alte avantaje sunt: uşurătatea traducerii parametrilor electrici în mesaje digitale (de măsură sau de comandă). Variind numeric şi frecvenţa şi tensiunea, conducerea motorului devine floare la ureche.
  Aşadar, motoarele de maşini de spălat nu pot fi alimentate direct, ci numai prin redresor-invertor. De fapt, sistemul de operare controlează invertorul. Se adaugă, nivelmetrul, niscai interlock-uri de siguranţă, termometre, cronometre, panoul de comandă şi gata.
  E interesant felul în care cîntăreşte rufele, pentru a-şi programa nivelul de apă. La început, timp de un minut, două, toba se învîrte accelerat-decelerat. Din măsurarea variaţiei intensităţii la accelerare-decelerare, rezultă şi masa probabilă de rufe (în Kg).

  —————–
  * Pe asta am prins-o din zbor într-o vizită la Mitsubishi Heavy Industry. Era despre macarale portuare, dar în principiu, e la fel.

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 15:04 - Raspunde

   Mă rog, fără a intra în detalii, în principiu este cum spui tu, doar că mecanismul de automatizare a unui motor electric diferă în funcție de tipul constructiv al motorului, mergându-se pe principiul cuplului mare la viteze mici și a unui cuplu aproximativ constant la turații medii și mari, indiferent de sarcină. Astfel, dacă sarcina estre mare, motorul intră într-un proces de accelerare continuă (indiferent de tipul constructiv) cu mici variații ale parametrilor mecanici (cuplu, viteză), până când sistemul se stabilizează în jurul valorilor nominale de turație și cuplu.

   De exemplu la motoarele de mare putere se folosește principiul stea-triunghi, adică se preferă pornirea cu rotorul alimentat în stea (vizavi de fazele electrice), migrându-se brusc spre regimul de funcționare “normal” în triunghi.

   Bine, se pot spune multe de tot, fiindcă de exemplu motoarele de putere mică nu folosesc așa ceva, ci folosesc alte sisteme de automatizare. De exemplu se poate folosi un sistem fără senzori (sensorless) prin care un estimator Luemberger (sau de alt tip) modelează motorul electric și parametrii acestuia, eroarea Z a sistemului fiind dată de inerția masei de rufe care încetinește învârtirea rotorului (din motive evidente), fluxul magnetic alunecând înapoi și necesitând o intervenție mai evidentă a sistemului de automatizare bazat pe un astfel de estimator.

   Sigur, sunt și sisteme care folosesc senzori (deci non-sensorless), fiind mai complicate (și deci mai scumpe).

   În principiu, dificultatea principală a automatizării unui mașini electrice (denumite popular motor electric) constă în modelarea matematică a sistemului motor electric + sarcină (mecanică) + senzori (care nu sunt ideali, deci au nevoie de corecții)…

   S-au scris zeci de mii de pagini pe tema asta, nici n-are sens să intrăm în detalii. =))

   • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 16:40 - Raspunde

    Hai ca m-ai spart. Nu stiam ai astfel de cunostinte… Eu ma oftic ca nu am avut ocazia de a citi asa ceva inca si la facultate nu am facut… 🙁

    • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 20:30 - Raspunde

     Asta e o chestie extracurriculară, pentru IEEE, nu prea se învață la facultate… 😛

     • Mihai Todor 22 iulie 2011 la 23:25 -

      Mda, las’ bă că o să am timp să citesc și chestii de astea, că io nu plănuiesc să-mi irosesc timpul crescând plozi. Asta sigur o să îmi ofere ceva timp în plus în comparație cu alții 😀

     • Robin Molnar 24 iulie 2011 la 22:17 -

      No comment. =))

 8. Marius Delaepicentru 22 iulie 2011 la 13:20 - Raspunde

  Acum îmi dau seama că poate fi şi o cale mai simplă de cîntrărire a rufelor. Se poate măsura, nu intensitatea, ci durata în care toba ajunge de la turaţia A la turaţia B (mai mare).

 9. frank 31 august 2013 la 13:46 - Raspunde

  Buna Ziua! As dori sa imi recomandati un specialist care repara sisteme pc, multumesc anticipat.

 10. frank 03 septembrie 2013 la 13:20 - Raspunde

  In cluj-napoca, care sa stie cat de cat sa repare un pc, am tot cautat prin tot felul de anunturi, dar ori sint eu ghinionist ori majoritatea sint doar cu numele specialisti, am o problema cu pc-ul, si anume: se deschide o secunda si apoi se inchide , am inteles ca ar putea fi: sursa, placa de baza, hdd-ul, ramii, insa as dori o dagnosticare exacta pentru a stii exact ce piesa sa cumpar exact, am vazut ca sinteti din cluj, de aceea va rog sa imi recomandati o persoana competenta in depanare, va multumesc anticipat.

  • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 10:45 - Raspunde

   Genesis Computers pe 21 Decembrie 1989 pe la numărul 108, lângă intersecția cu Petofi Șandor. Sau PC Madd. Sau, la PCMadd pe str. București pe lângă intersecția cu Paris, pe partea stângă a drumului (pe partea cu Blocul Spray), la o casă, la parter.

 11. frank 03 septembrie 2013 la 13:26 - Raspunde

  si inca ceva, e vorba de un dell inspiron 620 , iar sursa este dell model : L 300Pm-00, 300w si din cate am citit prin forumuri la pc-urile dell nu functioneaza orice surse, doar cele dell, din cauza ca au niste specificatii speciale, este adevarat?

  • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 10:45 - Raspunde

   Am avut neplăceri cu Dell, nu pot să mă pronunț.

 12. frank 04 septembrie 2013 la 14:47 - Raspunde

  Din cate am vazut pe site-ul genesys ei se ocupa mai degraba de laptopuri, iar despre cei de la madd nu vreau sa mai am de a face cu ei, tocmai de acolo am cumparat sistemul gata defect, au avut o atitudine mizerabila, cel putin fata de mine, eventual daca ar fi posibil sa imi recomandati o persoana fizica care se ocupe de depanare , mai degrabe dacat firme, daca cunoasteti pe cineva, va multumesc anticipat.

  • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 18:05 - Raspunde

   Nu pot să vă recomand persoane fizice, deoarece – în afară de mine, iar eu n-am timp – nu știu cine se ocupă de așa ceva. Aș merge, totuși, la Genesis.

 13. frank 04 septembrie 2013 la 23:21 - Raspunde

  La pctul 8 din tabelul unde iti insiri calitatile, spui ca esti un om corect si mai apoi ca doresti sa iti ajuti semenii prin raspunsurile oferite la intrebarile nestiutorilor in materie de IT. De fapt esti unul in plus in mafia din acest domeniu, nu dai nici un raspuns concret , tehnic, la intrebarile care ti se pun ci faci trimitere la indivizi ce fac parte din aceasta mafie ca si tine, de ex, cei de la –
  MADD-De ce iti faci reclama falsa ca oferi consultanta celor care nu au cunostinta in domeniu, cind de fapt nu dai macar impresia ca te pricepi la ceva in domeniu intrucit nu ai oferit nici un raspuns concret in domeniu cind ai fost intrebat ci ai facut apologia timpului tau foarte limitat. Fa baiete un blog contra- cost de consultanta, sa vedem daca te pricepi la ceva, poate asa vei oferi un mic ajutor omenirii nestiutoare.Iti sugerez sa nu mai faci reclama mascata unor indivizi dubiosi care lucreaza in IT, de fapt cred ca nu intelegi sensul cuvintului corectitudine.E surprinzator cit de perfect ai insusit de la asa zisii politicieni ,atitudinea aceasta de a parea ceea ce nu esti ! Dovedeste concret ca ai cunostinte insusite in domeniul IT, prin raspunsurile care le oferi intrebarilor ce ti se pun.

  • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 23:29 - Raspunde

   Tocmai din cauza acestui gen de reacții prefer să nu rezolv eu problema Dvs.

   Nu sunt clujean, nu bântui mult prin Cluj și v-am tratat corect, spunându-vă ceea ce, cu bună credință, știu.

   Vizavi de recomandări: eu nu vreau să o fac, nu am timp, iar pe colegii de muncă nu-i pot recomanda, întrucât nu știu dacă au astfel de preocupări și, plus de asta, nu-i pot ruga să facă niște treburi pe care eu nu le-aș face.

   Cred că am acționat corect având o poziție echidistantă, oferindu-vă trei variante de lucru, iar prin acuzațiile aduse v-ați consumat, cum ar spune englezul, bunăvoința mea.

   Sănătate, adio și la gară.

 14. Drumetu Mitica 15 februarie 2015 la 11:04 - Raspunde

  D-le Molnar, am o problema la PC. Am functionat pana acuma cu un modul de 2GB si am mai cumparat unul tot de 2GB dar alta marca- samsung, cel vechi este Kingston, cu aceleasi caracteristici. Am pus si modulul al doilea dar dupa 6 ore de functionare ecranul a devenit negru. Pc functiona insa corect deoarece inchideam si deschideam monitorul si pentru o fractiune de secunda aparea desktopul corect dar devenea apoi negru. As vrea sa ma ajutati sa-mi dati o idee unde trebuie sa intervin, sa reglez sau sa fac ceva pentru a inlatura acest fenomen?
  Multumim frumos. Drumetu Mitica, Astept raspunsul pe adresa de mail @yahoo.com sau pe acest forum.

  • Robin Molnar 16 februarie 2015 la 15:40 - Raspunde

   Ce înseamnă “aceleași caracteristici” ? CAS și RAS sunt la fel?

 15. Drumetu Mitica 17 februarie 2015 la 15:40 - Raspunde

  Identice, numai ca una este Kingston cea veche, iar cea noua este Samsung

  • Robin Molnar 17 februarie 2015 la 17:27 - Raspunde

   Înseamnă că nu sunt chiar atât de identice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.