6 Comentarii

 1. Laurentiu 27 ianuarie 2014 la 17:01 - Raspunde

  Gandind putin haotic, nu m-ar deranja absolut deloc sa avem parte de un sistem comunist 🙂 Daca exista o farama de sansa sa scapam de aceasta mentalitate seaca, as indura anumite aspecte. Rusia a stat o perioada in umbra dar gandurile sale au fost destul de concrete…
  Apropo: Chiar crezi ca reprezentam o tinta? :)) Uman vorbind…

  • Robin Molnar 27 ianuarie 2014 la 17:04 - Raspunde

   Păi avem parte de un sistem comunist. De ce crezi că plătesc doar unii, dar beneficiază toți de servicii slabe, nici măcar mediocre?

   Și da, suntem o țintă, nu pentru că am avea nu știu ce calități, ci pentru că banii sunt făcuți doar de către oameni.

 2. Vlad 27 ianuarie 2014 la 20:34 - Raspunde

  My 0.02$ (pornind de la premisa ca rusii ne-au tras-o dupa al doilea razboi mondial, da’ nici americanii n-au venit dupa ce ne-au vandut ca pe-un sac de cartofi):
  1. Granitele dintre civilizatii nu sunt batute in cuie. Inainte de primul razboi mondial grinita s-a miscat spre vest, intre razboaie spre est, dupa al doilea razboi iar spre vest. Dupa 1989 s-a miscat spre est si mie mi se pare ca pana aici a fost. Noi suntem prea mici pe tabla asta, dar pana acuma ne-am miscat binisor, dupa cum a batut vantul. Comparativ cu ungurii si sarbii.
  2. Sa spui ca Rusia a destabilizat Ucraina e ca si cum ai spune ca Statele Unite au destabilizat Cuba in timpul crizei rachetelor. Inseamna ca nu vezi niste chestii care s-au intamplat in ultimii 20 de ani (extinderea NATO, scutul antiracheta, dezmembrarea Iugoslaviei, revolutia portocalie din Ucraina).
  3. Kaliningrad si Transnistria vor fi ale rusilor, indiferent de ce se intampla in jur. Gen… Guantanamo.
  4. Va fi rau pentru ucrainieni (ori raman la sub influenta ruseasca, ori se rup in 2). Posibil sa fie nasol pentru noi.
  5. Dupa sute de ani inca mai sunt naivi care cred ca se pot pune cu rusii.

  • Robin Molnar 28 ianuarie 2014 la 08:14 - Raspunde

   1. Situația în Mai 1945 în Europa era atât de horror, încât dacă americanii ar fi venit să ne elibereze, războiul ar mai fi durat încă cinci ani și n-ar fi rămas nimic din Europa.

   2. Nu știu la ce graniță între civilizații te referi.

   3. Lumea funcționează pe principiul autodeterminării, cel puțin la nivel declarativ. Să spui că Rusia este îndreptățită să acționeze în Ucraina pentru că s=a extins NATO este greșit, pentru că nu ține cont de faptul că țările respective au intrat în NATO de frica Rusiei, după ce aceasta și-a dat arama pe față.

   4. Noi avem nevoie de un aliat la graniță.

   5. Georgia sau Afganistan n-au fost niciodată cucerite de ruși.

 3. Vlad 28 ianuarie 2014 la 19:34 - Raspunde

  1. In momentul in care la Romania a scris 90% URSS pe un servetel, americanii nu mai veneau oricum.
  2. Ma refer la granitele dintre “Vest” si lumea slava. In mod similar s-au mutat granitele dintre lumea araba si Vest, in evul mediu.
  3. Rusia mi se pare la fel de indreptatita sa actioneze in Ucraina cum SUA sunt la fel de indreptatite sa actioneze in … Ucraina. Sau Cuba (toata povestea de acum mi se pare criza rachetelor din Cuba, trasa la indigo… ce sa faca Rusia, sa zica poftiti ma baieti? faceti-va niste baze si in ucraina).
  4. Ar fi bine sa il avem, nu-i necesar sa il avem. E bine sa fie zone tampon intre 2 civilizatii diferite, ca sa nu fie tensiuni. (Si americanii si-au dat arama pe fata la Yalta).
  5. Georgia a fost ruseasca. Nu stiu ce faceau mujahedinii fara “ajutor”. Probabil aveau soarta cecenilor. Si in Afghanistan a fost vorba de jocuri de putere, dupa ce India si-a castigat independenta si englezii au disparut din ecuatie. (vroiam sa spun ca nimeni nu va cuceri Rusia, nu m-am exprimat bine in primul articol).
  Ca o concluzie, ucrainienii si drepturile lor sunt ultimele lucruri care vor conta in toata povestea asta. Jocurile se fac la Moscova si la Washington, la Kiev sunt doar pioni. Ca va fi cu “happy end” sau nu, asta vom vedea…

  • Robin Molnar 28 ianuarie 2014 la 22:34 - Raspunde

   1. În niciun moment România n-a scris, de bună voie, URSS. Să nu uităm că le-am fost inamici.
   2. Da, procesul de rusificare/ sovietizare/ eliberare de sub jugul fascist a mutat granița civilizației spre vest.
   3. Ucraina trebuie să decidă singură. Și mie mi se pare că a cam decis.
   4. Nici americanii nu sunt mai breji. Dar asta nu înseamnă că Ucraina n-are dreptul de a se asocia cu cine vrea.
   5. Georgia l-a dat pe Stalin, nu uităm asta. Dar Stalin se pare că a cam urât Georgia, de a îndepărtat-o sistematic din administrație, lăsând-o în urmă ca pe o enclavă.

   Și da, sunt de acord, în Kiev se joacă șah cu interese mai mari. Problema este că ne joacă și pe noi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.