Dacă Hunedoara ar fi femeie

Numai un om chinuit poate spune dintre durerea fizică și durerea psihică, care este mai rea. #vizitainhd Castelul Corvinilor

Numai un om chinuit poate spune dintre durerea fizică și durerea psihică, care este mai rea. #vizitainhd Castelul Corvinilor

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar păstra urmele abuzurilor fizice ale potențaților ce i-au condus destinul c-o mână fermă și cu minte puțină, silind-o zi de zi, ceas de ceas, să sufere rușinea de a fi frumoasă și despuiată, ca o veneră batjocorită în piața publică a nepăsării.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar fi frumoasă, dincolo de vânătăile aplicate de iubirea strâmbă a celor prea-drepți și mult înțelepți ce i-au smuls bijuteriile pentru a-și ridica falnice temple dedicate propriei lor impotențe, căci unde nu-i cocoș e vai de găină…

La Castelul Corvinilor, la #vizitainhd . Castelul Corvinilor

La Castelul Corvinilor, la #vizitainhd . Castelul Corvinilor

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar fi o femeie necăjită. Cumva, în căutarea perpetuei iubiri sau, mai de grabă, acceptări, s-ar fi dedicat trup și suflet unor bestii cu chip de om și apucături de fiară, ce i-au luat aurul și l-au topit pentru a-și acoperi templele pline de iluzii și lipsite de umanitate, i-au furat cărbunele și l-au vândut pe degeaba în târg, pentru a-și cumpăra locuri de veci în cine știe ce cimitir uitat de lume, ori și-au cumpărat trăsuri de tablă fistichie, cu care să-și trimită copiii la pierzanie.

#vizitainhd Cetatea din Deva, păzită de vipere și de un urcuș prea greu.

#vizitainhd Cetatea din Deva, păzită de vipere și de un urcuș prea greu.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar avea ochii negri precum huila și ar fi blondă, cu părul auriu precum aurul Orăștiei sau Bradului, și ar fi frumoasă, în ciuda nasului său măricel pe care, ca un coș, șade așezată Cetatea Devei, ar avea sânii mari și încă destul de tari, între care s-ar deschide jovială și caldă Țara Hațegului cu ale sale drumuri prăfuite și legumele sale proaspete.

Pe un sân, femeia ține Munții Retezat, cu ale sale frumuseți nemărginite și neîntrecute, iar pe un alt sân ar ține istoria noastră, cu Sarmizegetusa Regia, comoara iluzorie a unui trecut risipit, cu a sa salbă de cetăți și comori neștiute, nebănuite și risipite.

Sarmizegetusa Regia #Vizitainhd s-a gătat. Cu mine, totuşi, voi păstra mereu ceva minunat.

Sarmizegetusa Regia #Vizitainhd s-a gătat. Cu mine, totuşi, voi păstra mereu ceva minunat.

Ca o rană vie, trecutul acesta se arată spre noi, sângerie precum tăietura unui pumnal nechibzuit ce-a crestat sânul alb și dulce și moale, dătător de viață și de popor.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar avea buricul alungit și abdomenul plat – fiind subțirică de la atâta muncă – dar ar avea un pântec primitor și cald, atât de matern încât, chiar și-n gaură de șape, Hunedoara este și va fi mereu acasă.

Genunchii ei ar fi, dacă Hunedoara ar fi femeie, Munții Parâng, pe de-o parte, și Munții Vâlcanului pe de o alta, cu stațiunile lor de schi – precum Straja – iar Hunedoara ar avea-n urechi cercei frumoși de sate cu oameni gospodari, iar în frunte i-ar sta umil orașul Brad, precum fantoma rătăcită a frumuseții sale pierdute.

#vizitainhd Biserica din Densuș, construită cu piatră luată din apropiere, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

#vizitainhd Biserica din Densuș, construită cu piatră luată din apropiere, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, probabil că ar mânca virșli de oaie și capră din Țara Hațegului ori de la Brad, probabil că ar mânca cartofi de Hațeg copți la cuptor în untul laptelui vacilor gospodarilor de pe tot cuprinsul județului, sau ar mânca pâine din puținul grâu pe care trupul ei aproape trecut îl poate ține.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, probabil că ar mânca ciulamaua de cartofi cumva iute, ca la vecinii buni pe care i-am disprețuit dintotdeauna (pentru că așa am fost învățați), ori ar mânca carnea dulce, în spiritul dacic, fără mirodenii picante, și ar face plăcintă cu mere și supă de fasole verde ori câte vreun fel de orez mai fistichiu, precum în Oltenia.

#vizitainhd Balmoș cu urdă de oaie și telemea de vacă cu iaurt amestecat, de oaie și de vacă!

#vizitainhd Balmoș cu urdă de oaie și telemea de vacă cu iaurt amestecat, de oaie și de vacă!

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar fi – probabil – o femeie aproape distrusă, divorțată de impostorii care n-au iubit-o și părăsită de copiii ce rătăcesc în lume în căutarea următorului blid de mâncare. Și ar fi singură, Hunedoara mea.

Dar astăzi, Hunedoara mea este obosită și șade ca pe o placă funerară de marmură albă lucrată manual la Simeria de către vreo familie în care stâlpul casei este bolnav și se clatină nițel, dar nu se lasă înfrânt de vântul potrivnic care bate necontenit de sute și mii de ani.

#vizitainhd Pe drumul fără întoarcere, este inutil să te uiți înapoi. (Proverb personal) Foto Depoul de Locomotive CFR Marfă Simeria

#vizitainhd Pe drumul fără întoarcere, este inutil să te uiți înapoi. (Proverb personal) Foto Depoul de Locomotive CFR Marfă Simeria

Nu pot spune că Hunedoara este o victimă. Mai de grabă, este rodul alegerilor sale – mai bune și mai puțin bune – dar cel mai important este că Hunedoara este încă în viață și mai are șansa de a-și găsit iubirea și respectul, mai are o șansă teoretică de a se ridica la gloria de odinioară și la frumusețea pe care o păstrează ascunsă de ochiul nerușinat al spoitorilor ce vor doar s-o pețească până la pat și s-o amețească cu vinul dulce al trădării, pentru a nu știu câta oară.

Dacă Hunedoara ar fi femeie, ar fi cea mai frumoasă femeie tristă din câte s-au văzut, și ar zâmbi nu cu buzele fostelor oțelării de la Călan, actualmente furate, ci cu ochii.

#vizitainhd La o masă, odinioară stăteau doi oameni singuri. Foto Parcul Dendrologic Simeria - o bijuterie

#vizitainhd La o masă, odinioară stăteau doi oameni singuri. Foto Parcul Dendrologic Simeria – o bijuterie

Dacă Hunedoara ar fi femeie, atunci ar fi o mamă tristă și cam bolnăvicioasă, la limita sărăciei și a destinului, mereu prea blândă și prea înțelegătoare față de cei care au siluit-o.

Singură și frumoasă, Hunedoara își spune povestea oricui este dispus să intre în vorbă cu ea și s-o asculte, oricui dispus să-și dedice niște momente pentru a se lăsa vrăjit de frumusețea ei și de înțelepciunea pe care o ascunde ca pe cea mai de preț comoară a sa.

Pentru că Hunedoara de acum este misterioasă și nu se lasă cucerită cu una, cu două. Mari oameni de cultură au cârmuit-o, și n-au reușit să-i pătrundă tainele, pentru că aceștia n-o vedeau cu ochi frumoși, ci hapsâni.

Te iubesc, dragă Hunedoara!

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.roWebbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

4 Comentarii

 1. Ghiocel07 11 iunie 2013 la 17:06 - Raspunde

  Superb! Am vazut prin ochii tai judetul nostru frumos si bogat odinioara dar trist si in paragina astazi.

 2. branescu gabriela 18 iunie 2013 la 11:58 - Raspunde

  SUNT GABRIELA BRANESCU, PLASTICIANA, ORIGINARA DIN GOVAJDIA, HUNEDOARA. ACOLO AM CREAT UN STUDIO ARTISTIC PENTRU CA A VENIT TIMPUL CA TINUTUL HUNEDOAREI SA-SI ARATE FRUMUSETEA DESCHIS, FARA TEAMA PE CARE O PURTA IN INIMA….FAC O PICTURA CARE INGLOBEAZA IN EA TOT CE AM INREGISTRAT INCA DIN COPILARIE ;

  • Robin Molnar 18 iunie 2013 la 18:09 - Raspunde

   Aș avea rugămintea să nu mai scrieți integral cu CAPS LOCK. Pe internet se consideră a fi o nepoliticoasă ridicare a vocii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.