Brazda lui Novac
Hai că muream prost și asta n-o știam, dar trebuie să v-o spun și vouă. Dacă credeați că doar chinezii au construit fortificații lungi, vă înșelați. Romanii au construit în imperiu tot felul de fortificații de mari dimensiuni, în Dacia construind Brazda lui Novac.
Brazda lui Novac este formată din două limbi de pământ plus șanțurile aferente. Citez de pe Wikipedia:
Brazda lui Novac de nord este un limes, întărit cu un valum de pământ, construit în secolul IV, în vremea împăratului Constantin cel Mare, care străbate județul Argeș de la vest la est, intersectând valul de pământ Transalutanus în satul Urlueni. Șantul se află spre nord de val, ceea ce indică faptul că era destinat să apere teritoriul situat spre sud de această limită. La data construcției, valul avea înălțimea de 3 m iar șanțul adâncimea de 2 m. Lungimea sa era de aproximativ 700 km
[…]
Brazda lui Novac de Sud sau Troianul, cum e numit de localnici, a fost ridicată între malul stâng al Oltului, lângă satul Viespesti (județul Teleorman) și fostul sat Greaca, de către romani, în secolele II—III e.n. […] Valul a fost construit pe o lungime de 170 km, cu lățimea de 12 m, înălțimea maximă de 2 m. Era flancat de un șant lat de 7—10 m și adânc de 1,50 m.
De ce n-am învățat asta la istorie? Poate pentru că nu se dorea minimizarea construcției socialismului?
N-am invatat la scoala asta pentru ca nu s-a impus in materie, pentru ei nu este asa de important asta. Chinezii au facut si intrecut si fac si acum un lucru foarte repede dar noi nu. Ma rog…
Chinezii sunt de 70 de ori mai mulți ca noi. Aritmetica e simplă.
Lasă că noi folosim o parte din Brazda lui Novac ca suport pentru terasamentul căii ferate. E drept că și Hadrian’s Wall e cam lăsat de izbeliște, dar măcar mai poate fi vizitat. Și dacă despre zidul lui Hadrian am învățat prin liceu, la engleză,
zidulBrazda lui Novac nu e nici măcar în manualele de istorie, d-apăi în cele de română, măcar ca referință externă la baladele despre Baba Novac (deși nu cred că în manualele de limba și literatura română se mai găsește și altă baladă în afară de Miorița și Toma Alimoș).Hardian’s Wall s-a păstrat pentru că zidul ăla a fost multă vreme folosit în scop militar. La noi și-a cam pierdut rostul după retragerea aureliană.
Un mic sfat: citeste mai mult carti si mai putin Wikipedia, este plina de aberitati… erori elementare, spre exemplu, Viespesti este in judetul Olt, nu Teleorman, comuna Sprancenata. Cu ocazia asta iti recomand sa incepi cu Monografia comunei Sprancenata, sunt muuuulte informatii interesante!
Nu am cum să le știu pe toate, te rog să mă scuzi, nu sunt un fiu de-al comunei.