Brazda lui Novac

Hai că muream prost și asta n-o știam, dar trebuie să v-o spun și vouă. Dacă credeați că doar chinezii au construit fortificații lungi, vă înșelați. Romanii au construit în imperiu tot felul de fortificații de mari dimensiuni, în Dacia construind Brazda lui Novac.

Brazda lui Novac este formată din două limbi de pământ plus șanțurile aferente. Citez de pe Wikipedia:

Brazda lui Novac de nord este un limes, întărit cu un valum de pământ, construit în secolul IV, în vremea împăratului Constantin cel Mare, care străbate județul Argeș de la vest la est, intersectând valul de pământ Transalutanus în satul Urlueni. Șantul se află spre nord de val, ceea ce indică faptul că era destinat să apere teritoriul situat spre sud de această limită. La data construcției, valul avea înălțimea de 3 m iar șanțul adâncimea de 2 m. Lungimea sa era de aproximativ 700 km

[…]

Brazda lui Novac de Sud sau Troianul, cum e numit de localnici, a fost ridicată între malul stâng al Oltului, lângă satul Viespesti (județul Teleorman) și fostul sat Greaca, de către romani, în secolele II—III e.n. […] Valul a fost construit pe o lungime de 170 km, cu lățimea de 12 m, înălțimea maximă de 2 m. Era flancat de un șant lat de 7—10 m și adânc de 1,50 m.

De ce n-am învățat asta la istorie? Poate pentru că nu se dorea minimizarea construcției socialismului?

6 Comentarii

 1. Oana 07 aprilie 2011 la 13:00 - Raspunde

  N-am invatat la scoala asta pentru ca nu s-a impus in materie, pentru ei nu este asa de important asta. Chinezii au facut si intrecut si fac si acum un lucru foarte repede dar noi nu. Ma rog…

  • Robin Molnar 07 aprilie 2011 la 20:56 - Raspunde

   Chinezii sunt de 70 de ori mai mulți ca noi. Aritmetica e simplă.

 2. TNH 07 aprilie 2011 la 13:08 - Raspunde

  Lasă că noi folosim o parte din Brazda lui Novac ca suport pentru terasamentul căii ferate. E drept că și Hadrian’s Wall e cam lăsat de izbeliște, dar măcar mai poate fi vizitat. Și dacă despre zidul lui Hadrian am învățat prin liceu, la engleză, zidul Brazda lui Novac nu e nici măcar în manualele de istorie, d-apăi în cele de română, măcar ca referință externă la baladele despre Baba Novac (deși nu cred că în manualele de limba și literatura română se mai găsește și altă baladă în afară de Miorița și Toma Alimoș).

  • Robin Molnar 07 aprilie 2011 la 20:59 - Raspunde

   Hardian’s Wall s-a păstrat pentru că zidul ăla a fost multă vreme folosit în scop militar. La noi și-a cam pierdut rostul după retragerea aureliană.

 3. Ecate 24 ianuarie 2012 la 01:19 - Raspunde

  Un mic sfat: citeste mai mult carti si mai putin Wikipedia, este plina de aberitati… erori elementare, spre exemplu, Viespesti este in judetul Olt, nu Teleorman, comuna Sprancenata. Cu ocazia asta iti recomand sa incepi cu Monografia comunei Sprancenata, sunt muuuulte informatii interesante!

  • Robin Molnar 25 ianuarie 2012 la 08:57 - Raspunde

   Nu am cum să le știu pe toate, te rog să mă scuzi, nu sunt un fiu de-al comunei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.