Capitalismul de cumetrie începe să și-o ia la gioale

Sorin Alexandrescu, mare mahăr la Antena Grup, are probleme penale pentru că a șantajat trustul RCS – RDS, pentru a obține un contract de peste treizeci de milioane de euro. Amu, eu cred că știu ce s-a întâmplat, dincolo de evidențe.

Domnul Sorin Alexandrescu, capitalist de cumetrie, nu a înțeles că-n capitalismul normal, nu merge cu șantaj. Adică, în capitalismul de cumetrie, e ca la piață: “- Bă, dacă nu-mi vinzi mie marfa ta, nu să mai vinzi aici la tarabă, vin diseară cu niște băieți și te luăm la omor!”.

Or, în capitalismul normal la cap, nicio parte nu ar fi îndeajuns de stupidă încât să șantajeze, respectiv nicio parte n-ai fi îndeajuns de stupidă încât să cedeze la un șantaj. Dar, cum Sorin Alexandrescu n-are experiența capitalismului firesc, cel puțin a demonstrat că n-o are, n-avea de unde să știe una ca asta.

Adevărul este că și eu, ca și furnică, am învățat treaba asta de la HP: li se interzice tuturor angajaților să accepte mită, să dea mită – inclusiv pentru obținerea unor contracte noi – sau să cedeze la diversele forme de șantaj la care, la o adică, ar putea fi supuși. Pe bună dreptate, o corporație mare, cum este și RCS – RDS, ar avea de pierdut totul, în timp ce șantajistul ar avea numai de câștigat, dacă i-ar merge pasența.

Când ești la un nivel micro (tarabă, chioșc), se poate să cedezi la șantaj. Dar nu și atunci când ai o cifră de afaceri de sute sau mii de milioane de euro, sau mii ori zeci de mii de angajați. Atunci nu mai poți să să-ți asumi riscul de a ceda în fața presiunilor politice sau interlope. Și nu poți să-ți asumi riscul de a avea angajați care să cedeze în fața presiunilor. Pur și simplu, ai nevoie de oameni care să pună compania înaintea interesului personal, lucru foarte cumsecade remunerat material, la salariu.

Digi 24 este cel mai echilibrat post de știri. Credeți că nu s-au făcut sau nu se fac presiuni politice pentru a favoriza o tabără sau o alta? De ce credeți că RDS nu cedează? Pentru că nu-și permite. În momentul în care s-ar angrena în jocul politic, la următoarele alegeri ar începe să piardă piese și tot ansamblul de un miliard de euro – sau cât valorează acum – ar începe să se dezintegreze. Și nimeni nu ar vrea asta.

Pe scurt, asta s-a întâmplat între Antena Grup și RCS- RDS: capitalismul de cumetrie s-a întâlnit cu capitalismul normal și și-a luat-o în freză.

P.S. Și un alt capitalist, Dinu Patriciu, a pățit de-astea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.