Chiar există autostrada electro-magnetică spațială?

NASA a anunțat zilele trecute că sonda spațială Voyager 1 a ajuns într-o regiune necunoscută a sistemului solar, regiune pe care au denumit-o “autostrada electro-magnetică spațială” (1, 2) pentru că acolo s-a constatat că:

  1. Liniile de câmp magnetic ale soarelui par să fie conectate cu liniile de câmp magnetic ale entităților din jur (alte stele, nori de praf inter-spațial, de-astea).
  2. Particulele de joasă energie venind de la soare merg într-un sens, în timp ce particulele de înaltă energie ce vin din exteriorul sistemului solar merg în sens invers.

Amu, probabil cei care au scris articolele nu s-au gândit mai mult la asta sau poate cei de la NASA n-au explicat bine. Eu încerc, totuși, să înțeleg.

Dacă vorbim despre o “autostradă electro-magnetică spațială”, putem spune că particulele încărcate electric călătoresc de-a lungul liniilor de câmp ale Soarelui? Mai mult, ce înseamnă că “liniile de câmp magnetic ale Soarelui se cuplează cu liniile de câmp magnetic ale entităților din jur”? Din câte știu eu, și n-am studiat magnetismul, liniile de câmp se închid undeva. Ceea ce – la scară astronomică – e dubios. Adică liniile de câmp electro-magnetic ale Soarelui ar trebui să formeze o bulă deformată (ca o picătură). Or, dacă ele nu formează o bulă, continuându-se în exteriorul sferei de influență a Soarelui (heliosferă), ce anume formează?

Mai mult, cam care ar putea fi intensitatea câmpului electro-magnetic al entităților din apropiere? Mie mi se pare neglijabil. Asta, dacă nu cumva spațiul inter-spațial ar fi foarte puternic ionizat, având un câmp electro-magnetic destul de intens, model ce ar explica mai bine fenomenul de intersecție a câmpurilor electro-magnetice.

Dar în acest caz nu vorbim despre o autostradă, ci despre chiar marginea sistemului solar. Doar că particulele de joasă energie provenite de la Soare încă mai pot fi măsurate constant.

Ce să înțelegem de aici?

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 05 decembrie 2012 la 15:55 - Raspunde

    Interesantă știre. Asta mă duce cu gândul la fezabilitatea unor metode inteligente de a transporta nave spațiale între sistemele solare din galaxia noastră, fără să fie nevoie de surse proprii de energie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.