23 Comentarii

 1. Mihai Todor 14 august 2011 la 15:16 - Raspunde

  Spre deosebire de civilizația romană, noi începem să învățăm cum se manipulează materia la nivel molecular. În același timp, nu ce va ajuta prea mult dacă vom avea mereu de-a face cu tot soiu’ de cretinei care visează doar la războaie nucleare, doar de dragul de a avea putere absolută. Optimistul din mine preferă să creadă că în decursul acestui secol vom ajunge cu toții să avem același țel. Avem toate resursele necesare pentru a elimina permanent problemele clasice ale omenirii: foamea, sărăcia, bolile și moartea. Aș fi tare curios să știu cum ar arăta societatea noastră fără aceste neajunsuri… Poate că, odată cu dispariția lor, se va domoli și setea de cunoaștere și evoluția va tinde către stagnare, dar asta rămâne de văzut. Trebuie doar să ne concentrăm mai bine asupra lucrurilor cu adevărat importante 🙂

  • Robin Molnar 14 august 2011 la 15:24 - Raspunde

   Chiar dacă vom învăța să manipulăm materia, va mai dura ceva până să învingem moartea: întâi a fost diviziunea socială a muncii, o adevărată revoluție socială, apoi a fost revoluția industrială, apoi revoluția agrară, apoi revoluția informatică, presimt că ne apropiem de o revoluție politică internațională, abia apoi având șansa unei revoluții culturale care să ne permită să avem etica necesară revoluției genetice care să ne tripleze viața. Deci va mai dura ceva.

   • Mihai Todor 14 august 2011 la 16:04 - Raspunde

    Păi, asta am zis și eu. Va mai dura ceva, dar pare mai mult decât plauzibil, spre deosebire de acu’ 50 de ani, când așa ceva suna a povești de Jules Verne 🙂 Bine, condiția este să nu ne autodistrugem înainte 😛

    • Robin Molnar 14 august 2011 la 16:28 - Raspunde

     De aia spuneam că este nevoie de o revoluție politică, să nu ne omorâm înainte.

 2. Ana 14 august 2011 la 16:54 - Raspunde

  In engleza, Evul Mediu = Dark Ages
  Nu i-au zis asa degeaba 😛

  • Robin Molnar 14 august 2011 la 17:00 - Raspunde

   Crezi că un al doilea ev mediu n-ar fi posibil?

   • Ana 14 august 2011 la 17:11 - Raspunde

    Habar n-am. Nu stiu mare lucru despre ceea ce se intampla in jurul meu…

    • Robin Molnar 14 august 2011 la 17:13 - Raspunde

     =)) Mă miră afirmația ta!

     • Ana 14 august 2011 la 17:55 -

      De ce? Cand merg pe strada ar putea sa inceapa sa danseze in jurul meu un pom de Craciun, cu becuri & muzicute pornite si nu l-as observa. Era sa ratez statia de metrou la care trebuia sa cobor pentru ca visam la semiconductori n-type si p-type, junction gate field effect transistors. Era sa ma izbesc de unu’ pentru ca visam la cum transforma stelele hidrogenul in heliu-4, heliul-4 in beriliu-8, apoi in carbon-12, oxigen-16. Mama vorbea cu mine despre vreme si eu visam pointeri in JavaScript. Nu mai am televizor, nu mai am radio, nu cumpar ziare, online ajung pe site-urile lor doar daca se intampla sa primesc un link de la cineva. Stiri pentru mine sunt alea de pe National Geographic, HubbleSite, Chandra X-Ray. Am aflat ca a erupt iar Etna, ca hipopotamii au “prieteni” acvatici care ii curata cand fac baie, ca a fost descoperit inca un satelit al lui Pluto, ca s-a facut un an “neptunian” de la descoperirea planetei albastre. Dar n-am nici cea mai mica idee despre ce se intampla aici unde sunt eu din punct de vedere politic, social, economic. Si poate ca par aroganta, inconstienta, proasta[,… lista ramane deschisa], dar nici nu ma intereseaza. I’m locked up inside my head…

     • Mihai Todor 14 august 2011 la 18:11 -

      Pointeri în JavaScript? Asta e nouă 🙂 Ia dă și mie un link 😀

     • Ana 14 august 2011 la 18:18 -

      Da, am dat peste articol vineri.

      JavaScript objects also have one additional attribute: a pointer to another object. We call this pointer the object’s prototype. If you try to look up a key on an object and it is not found, JavaScript will look for it in the prototype. It will follow the “prototype chain” until it sees a null value. In that case, it returns undefined.
      link

     • Mihai Todor 14 august 2011 la 18:26 -

      Ah, interesant… Totuși, asta nu înseamnă că permite operații la nivel de pointer, ca în C++ 🙂

     • Robin Molnar 14 august 2011 la 19:01 -

      Cred că duci o viață de lux psihologic.

 3. TNH 14 august 2011 la 18:19 - Raspunde

  Păi civilizația umană presupune mai multe. Dar să le luăm pe rând:

  Felul în care mega-corporațiile, multinaționalele sau guvernele unor state pretins democratice își întind tentaculele în lumea cercetării mă duc cu gândul la un viitor în care toate descoperirile importante (de la leacul anti-HIV la teleportare) vor fi accesibile publicului larg doar când punerea lor în practică va fi interesul grupului restrâns format din cei mai influenți oameni ai lumii.

  Cei ce jonglează cu științele teoretice nu vor mai muri de foame ca în Evul Mediu, ci vor lucra pentru aceste entități ce urmăresc bani și putere. În felul acesta, oamenii de știință vor fi mai fericiți, vor avea echipamentele pe care și le doresc și își vor satisface nevoia de cunoaștere.

  Posesorii de IQ mic vor fi în continuare masă de manevră. Nimic nou sub soare.

  Creșterea duratei de viață va duce probabil la perfecționarea exprimărilor artistice și la apariția unor noi forme de artă.

  Poate o să crescă numărul cazurilor de depresie și alienare mintală, dar acestea vor putea fi tratate mai ușor pentru că oamenii vor fi mai educați decât acum în privința acestor probleme.

  Per total, nu cred că oamenii vor fi mai fericiți, ci doar mai mulțumiți de ei înșiși și de viața pe care o vor duce, asta dacă până atunci nu transformăm planeta albastră în Planeta Radioactivă.

  • Robin Molnar 14 august 2011 la 19:10 - Raspunde

   Just, just. Dar felul în care variile componente ale umanității nu ne influențează?

   • TNH 14 august 2011 la 19:54 - Raspunde

    Azi gândesc mai greu. Care componente? Dă un exemplu.

    • Robin Molnar 16 august 2011 la 08:55 - Raspunde

     Păi felul în care lucrează corporațiile nu este influențat de ffelul în care guvernele înțeleg să-și facă treaba? Sau, alt exemplu, cum evoluează civilizația umană dacă cei mai mulți bani dedicați cercetării sunt pentru înarmare?

 4. Adrian Toma 15 august 2011 la 06:56 - Raspunde

  E greu de prezis unde va fi civilizatia umana peste 500 de ani, cert este ca evolutia ei nu este una liniara ci sinusoidala care creste in timp. Daca este sa meditam la asta putem trage diferite concluzii, insa cum timpul ne preseaza avem lucruri mai importante de facut cum ar fi cele existentiale. Ca sa reduc discutia la Romania, noi ca natie nu avem multe de inventat, exista destule modele de civilizatie de unde putem prelua numai ca aceasta preluare se face greu si anevoios datorita intereselor personale ale politicienilor romani. Poate cine stie revolutia politica internationala va trece si pe la noi 🙂

  • Robin Molnar 16 august 2011 la 08:56 - Raspunde

   Cred că revoluția politică va începe în Europa, probabil în Nord-Estul UE.

 5. zoologika 21 august 2011 la 10:14 - Raspunde

  Depinde ce înțelegi prin evoluție. Fix la ce scrii matale mă gândeam și eu săptămâna trecută când eram la Roma: ăștia au involuat.

  Dacă te uiți la tehnologie da, vom fi în alte dimensiuni. Dacă iei în considerare sistemele de valori, arta, societatea ca și comportament etc. atunci suntem la vale.

  Pe de altă parte stăteam și mă gândeam că nu poți musai compara obiceiurile Romei antice cu cele de azi. Acum nu mai ai banii și forța de muncă să faci ce se realiza atunci. Iar dacă ai tre să fii nebun să le faci.

  • Robin Molnar 21 august 2011 la 15:21 - Raspunde

   De ce nu mai sunt banii de atunci? Se estimează că PIB-ul mediu al unui locuitor din Imperiul Roman era cam de 1300 de dolari (1990?) pe an. Acum, deci, e mai mult.

 6. zoologika 21 august 2011 la 22:49 - Raspunde

  Păi la PIB intră și ce prăduiau de pe unde cucereau? Ai adăugat și cruciadele? A, și să nu uit de donațiile pentru biserică, și …..

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.