Curiozități despre scriitorii români
Nu știu cum m-am dus pe pagina cotidianului Adevărul. De acolo, în mod natural, am ajuns la paginile de cultură. Am aflat niște chestii pe care nu le știam, așa că vă întreb și pe voi:
- Știați că Alexandru Odobescu s-a sinucis pentru că s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără?
- Știați că scriitorul avangardist Benjamin Fondane a fost un poet român ucis la Auschwitz?
- Știați că scriitorul și omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora)?
- Știați că Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a început cariera literară scriind în limba rusă?
- Știați că lui Camil Petrescu scenele de luptă din Primul Război Mondial i-au inspirat cadrul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”?
- Știați că Mircea Eliade, autorul unor capodopere precum „Maitreyi” sau „Romanul adolescentului miop” (o lectură recomandată tuturor adolescenților), printre multe altele, a fost legionar?
În romanul lui Petrescu, care pare a fi un jurnal, se vorbeşte clar despre Primul Război Mondial. Aflăm astfăl că războiul nu e aşa cum pare, că oastea română nu era deloc pregătită, că era un haos total, soldaţii nu ascultau de lider, toţi voiau să scape, tuturor le erau al naibii de frică.
😀 Asta cam așa este. Dacă e până acolo trebuie să spunem că și Pădurea Spânzuraților a fost inspirat din realitate, fratele lui Rebreanu fiind executat pentru exact faptele descrise în roman.
Chiar nu stiam aceste lucruri. Se pare ca viata te inspira si te ajuta sa depasesti unele momente. Ese interesanta trecerea de la legionar la scriitor de romane de dragoste.
Ținând cont că omul se ocupa și de religie, printre altele, este chiar interesant.
Doar de 5 stiam, in rest da.. interesant! (prostesc chiar 1)
Nu m-am prins, dar în fine. =))
Cred că se referea la punctul 5, respectiv la punctul 1.
Semnat,
Urmașa lui Freud
Certific, acum am înțeles.
Lui Freud i-ar fi plăcut de mine…