Capitala verde a României în 2010

Cei de la Umbrela Verde organizează concursul Capitala Verde a României în 2010. Printre cele 10 orașe participante, pot să-mi dau cu părerea la trei: Timișoara, Cluj Napoca și Deva.

Pe scurt:

 • Clujul este plin de betoane de la un capăt la altul. Da, știu că sunt și copaci între blocuri și că are și părculețe, iar Grădina Botanică este demențială. Corect. Dar spunându-le lucrurilor pe nume, suprafața de natură pentru fiecare locuitor este cam de maxim un metru pătrat. În Mărăști sunt betoane peste betoane peste betoane. În Mănăștur, la fel, sunt betoane peste betoane. Este un pic de verdeață, dar un parc de cinzeci de metri pătrați la un bloc cu zece etaje înseamnă fix pix. În Gheorgheni ce mai găsești iarbă și în cartierele mai mici.
 • Timișoara nu este la fel de bine urbanizată ca și Clujul. De aceea are și mai multă verdeață, cam dublu din ce am văzut eu. Partea frumoasă în Timișoara este că poți merge o aproape o jumătate de oraș mergând din parc în parc, fără să mergi mai mult de cinci minute în afara unui parc. Deci sunt apropiate între ele și poți să-ți planifici traseul astfel încât să pară mai mult o plimbare. Și da, n-avem în Cluj așa zonă faină ca parcul cu Bega curgând prin spatele catedralei din Piața Operei dar, oricum, avem și în Cluj zone faine.
 • Deva, comparativ cu Timișoara sau Cluj, este ca un mare parc. Pe bune. Bulevardele din Deva sunt largi și străjuite de pomi ornamentali care NU au fost tăiați pentru a mai înghesui încă nu știu câte mașini pe drum. Apoi, acolo dai de un parc, ceva, la fiecare două-tei minute. Și dacă nu e parc, e gradină, verdeață, ceva. Dealul Cetății este plin de verdeață. Legat de asta, cred că Deva este singurul oraș atât de verde din lume încât să aibă vipere în centru, pe Dealul Cetății. Voi fi sincer: nu îmi place Deva pentru că nu mă pot orienta prin el. Urbanismul Devei este prea ciudat pentru mine și niciodată nu l-am putut învăța pe de rost. Dar știu că dacă aveam nevoie de un pic de umbră, o găseam.

Așadar, din punctul meu de vedere Deva este cel mai verde oraș din selecția de zece a organizatorilor. Votez cu Deva.

7 Comentarii

 1. Andrei - RCA Ieftin 2011 23 ianuarie 2011 la 20:36 - Raspunde

  Nu se compară grădina botanică cu cea din Iaşi. Zic asta pentru că cea a moldovenilor e recunoscută şi în Europa. Chiar recent citisem despre ea.

  • Robin Molnar 23 ianuarie 2011 la 20:39 - Raspunde

   😀 O să pun, din nou, pozele din Grădina Botanică de la Cluj. Și asta este recunoscută în Europa.

 2. Andrei - RCA Ieftin 2011 23 ianuarie 2011 la 20:36 - Raspunde

  Off topic: Oooo, ai schimta culoare link-urilor 😀 ?

 3. Mihai Todor 23 ianuarie 2011 la 21:34 - Raspunde

  După mine, Deva e cel mai simplu oraș. Ai un singur reper, da’ unul bun: cetatea 🙂 Altceva nu-ți trebuie 🙂

  • Robin Molnar 23 ianuarie 2011 la 21:48 - Raspunde

   Cetatea nu o vezi tot timpul, mai sunt și blocurile alea în centru.

   • Mihai Todor 24 ianuarie 2011 la 04:07 - Raspunde

    Te credeam mai descurcăreț 😛

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.