De ce se încrucișează morunul cu mreana?

  • În 2014, România a văzut Mondialu la televizor (fotografia nu-mi aparține)

Nu știu dacă povestea încuscririi dintre interlopul Sandu Anghel, zis și Bercea Mondial, este adevărată sau nu, chiar are un pic de adevăr prin ea. Adică, Florian Bercea a fost ministru de finanțe, iar Theodor Stolojan a lucrat la Banca Mondială.

Ei bine, Florian i-a năşit unul dintre copii lui Sandu Anghel, aşa şi-a luat ţiganul din Drăgăneşti-Olt prima poreclă: Bercea. Face Sandu un alt copil, îl botează Theodor Stolojan (foto), care tocmai pleca la Banca Mondială. Hop, şi Mondial se adăugă la poreclă. Bursa Zvonurilor nu mai are nimic de zis.

Puterea.ro

Ei bine, chestia asta m-a făcut să mă întreb:

– De ce s-ar încrucișa morunul cu mreana? Adică, de ce s-ar încuscri intelectualul cu măgarul?

Cumva, pentru vreun câștig? Și, dacă da, din ce fel? Adică, știm deja că cei care au bani dar n-au altceva, cumpără acel altceva și în acest caz cred că este vorba despre asociere: Sandu Anghel nu avea nicio șansă să aibă vreun intelectual sadea în familie. Așa că ce a făcut? Și-a cumpărat un naș “ca să fie exemplu pentru copii, să nu apuce pe drumuri strâmbe”.

Intelectualii, flatați, ce-au făcut? Au pus botul. Ce rău poate să facă o asociere, într-o vreme când nu știam ce-i cu noi și de ce?

Cumva, privind lucrurile în retrospectivă, mi se pare că oamenii ăștia și-au vândut onoarea pe puțin, pe prea puțin, unui om care – poate – n-o merita. Mă rog, n-am ajuns încă la înțelepciunea care să-mi indice dacă, sau nu, onoarea intelectuală are un preț, așa că plec de la premiza că aceasta nu este și n-ar trebui să fie de vânzare.

Dar poate trăiesc eu într-un univers paralel, idealist, și viața mai are – încă – să mă învețe niște chestii.

Revenind, mie mi se pare că încuscrirea asta s-a făcut pentru un beneficiu mutual – unul avea banii, iar altul avea munca (tradusă prin prestigiu intelectual) și, proverbial, s-a întâlnit hoțul cu prostul, de a ieșit ce a ieșit.

Desigur, eu nu sunt un intelectual de calibrul acelora menționați dar, chiar și așa, nu m-aș asocia cu oricine. În fond, este o chestiune de onoare. Or, dacă aceasta este într-adevăr o chestiune de onoare – ce calitate le putem atribui celor doi intelectuali implicați în povestea asta?

Cumva, mi se pare că onoarea se cam exclude. Greșesc? Voi ce credeți despre dubioșenia asta?

P.S. Nu mi-aș permite indiscreția de a-i întreba cât au luat, dar mă roade, să văd cam cu cât se mai mânjește o jumătate de veac de muncă cinstită.

P.P.S. Și mă mai roade o întrebare: – Oare Florian Bercea și Theodor Stolojan s-au ținut de îndatoririle care le revin în calitate de nași? Este și aceasta o chestiune de onoare, la o adică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.