De ce vedem mașini autonome implicate în accidente

După cum bine exemplifică videoclipul de mai sus, motivul pentru care auzim despre mașini autonome implicate în accidente este acela că mașinile autonome – complet autonome – încă nu există.

De fapt, întrucât prostia naturală va depăși oricând inteligența artificială, despre accidente în care au fost implicate mașini autonome vom mai auzi ți de-acum în colo, probabil cât timp vor exista acestea.

Revenind, iată un exemplu în care o mașină autonomă este implicată într-un accident și, pe măsură ce înțelegem care sunt cazurile în care se ajunge ca mașini autonome implicate în accidente să funcționeze defectuos, precum în acest caz, acestea vor deveni mai sigure.

1 Commentariu

  1. Tudor 16 iunie 2018 la 12:43 - Raspunde

    Masinile autonome vor avea nevoie intotdeauna de sisteme de detectie diferite. Acesta este motivul pentru care Tesla nu va putea atinge niciodata nivelul 5 de autonomie fara LIDAR si motivul pentru care vedem “accidentul” din video.

    RADAR are o limitare, limitare trecuta in cartea fiecarui autoturism. “Daca atunci cand ai cruise control activ masina din fata se muta pe alta banda, RADAR va avea un delay pana cand va procesa masina din fata acelei masini”. De aceea un LIDAR ar fi intrat in actiune de indata ce RADAR si-ar fi atins limita.

    Singula concluzie pe care o trag eu este ca inca este nevoie de o calibrare foarte buna a celor 3 sisteme impreuna: RADAR, LIDAR, Camere video, ca sa avem intr-adevar masini autonome. Dar niciodata mai putin de aceste 3 sisteme nu vor reprezenta siguranta in trafic.

    Cel mai prost exemplu l-au dat cei de la Uber cu tragedia recenta cand au dezactivat sistemele de siguranta ale masinii Volvo pentru a pune altele mai putin testate si nesigure in loc. Intotdeauna, acele sisteme de siguranta trebuie sa se completeze unul pe celalalt, inlocuire si/sau eliminare din sisteme vor rezulta intotdeauna in tragedii similare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.