Eu am luat șomaj după ce am terminat școala

Văd că multă oftică este pentru că cei care au n-au Bacalaureat-ul din acest an au dreptul la șase luni de ajutor de șomaj, la cuantumul minim de 250 de lei pe lună. Treaba cu ajutorul de șomaj este veche de când a apărut asistența socială modernă: ai niște indivizi care nu fac școală și care nu muncesc. Adică sunt fără ocupație. Și, pentru că nu au primit în prealabil un ajutor de șomaj, au dreptul la cele șase luni de stagiu cu venit minim.

Asta, desigur, în timp ce oamenii care au muncit, dar nu doisprezece luni, n-au dreptul la șomaj.

Și e logic de ce. Pentru că asistența socială merge pe principiul întinderii unei mâini, nu a îndreptării genunchiului pentru a livra un șut în fund.

Cetățenii fără școală au o viață întreagă la dispoziție să-și ia șuturi în fund, nu este necesar să le mai oferim și noi, în mod sistematic și instituționalizat, unele. Decât dacă suntem bolnavi de ură, de sadism cinic sau mârlănie anti-proletară.

Sigur că este normal să te oftici că unii iau niște bani, gratis, că-s fraieri și șomeri, mai ales când locuiești într-un oraș mare gen București sau Cluj. Dar ăia de au picat bacul din Victoria, Beiuș, Arieșeni sau Pogoanele ce or să facă? Vara, când e minimul la angajări?

Să meargă la mare, dacă atâata-i duce bibilica, întrucât oricum cu 250 de lei nu o să vadă prea mult din ea. Nu e ca și cum oamenii care sparg 250 de lei pe zi la mare ar suferi nu știu cât că unii primesc banii ăia și gata, li s-a tăiat mălaiul, sunt pe cont propriu…

Eu, când am  primit ăia 300 de lei ajutor de șomaj m-am înduioșat de tot și-mi venea să plâng:

– Uite, bă, țara asta, din sărăcia ei, îmi dă și mie ceva! Și e atât de puțin, bă!, și oare atât de săraci suntem?

Cum să zic? Episodul acesta a fost, pentru mine, unul semnificativ, precum primul sărut sau prima despărțire. Și, aici doream să ajung, acesta este, cu siguranță, ultimul lucru pe care țara ți-l dă gratis, căci ți-ai mâncat mălaiul.

În fine, starea de șomer după școală te împinge la muncă mai mult decât starea de naiv fără ocupație.

Greșesc?

6 Comentarii

 1. JMarius 10 iulie 2013 la 20:57 - Raspunde

  Nu tin minte sa fi luat vreun ban dupa ce am luat bacul. Probabil pentru ca imediat dupa am intrat si la facultate si din cate stiu nu se mai da somajul ala daca esti student. Nu stiu exact legislatia pentru asta.

 2. JMarius 10 iulie 2013 la 21:00 - Raspunde

  Probabil ca de aia nu am luat eu nimic. Eu eram angajat inca din timpul facultatii. Deci nema ajutor de somaj.

  • Robin Molnar 10 iulie 2013 la 21:01 - Raspunde

   Sigur de aia. Dar ai câștigat, crede-mă. Și eu am luat o lună și jumătate, dar mi-a stat în gât.

 3. Laurentiu 13 iulie 2013 la 19:00 - Raspunde

  Nu m-am bucurat de somaj si nici n-as vrea sa o fac. Eu nu sunt de acord cu acordarea unui somaj unui elev care a lasat scoala deoparte si nici macar nu s-a axat pe munca 🙂 Pai scoala nu, munca nu..vrei somaj?!

  • Robin Molnar 24 iulie 2013 la 07:37 - Raspunde

   Corect. Tu vorbești dintr-o perspectivă educațional-formativă. Doar că asta nu ajută.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.