Faza cu bancontele mici de la ATM-urile BCR

În România se întâmplă o chestie: cu cât o bancă este mai mare, cu atât mai puțin îi pasă de banii clienților, iar astăzi vom vorbi despre ATM-uri.

La foarte multe bănci, majoritatea mari, cea mai mică sumă pe care un ATM ți-o poate disponibiliza este zece lei. Și scrie pe ecran, când introduci sume de retras, că trebuie să fie un multiplu de X lei. În general, acel X este 10 și este evident că acel ATM, dacă nu va elibera bancnote mai mici, nici nu va fi alimentat cu unele.

Bun, acum sunt și bănci care eliberează chiar și cinci lei și am cel mai mult respect pentru ele, pentru că înțeleg că oamenii au dreptul să aibă acces la banii lor și le respect mai ales pentru că nu merg pe principiul “Săracii n-ar trebui să folosească un ATM sau bani electronici”. Nu e OK, nu e corect. Fiecare trebuie să aibă acces la banii săi, într-o manieră rezonabilă.

Ia încearcă să le impui englezilor să nu socată 15 lire de la bancomat, ci doar zece sau douăzeci, să vezi ce mișto te trezești dat în judecată. De fapt, în orice țară normală la cap, încearcă să nu alimentezi bancomatele decât cu bancnote de ordinul al treilea (1, 5, 10), să vezi ce pățești.

Evident, nu la noi.

Revenind, doamna Sîrb a vrut să scoată 1500 de lei la un bancomat BCR:

Acum o lună, mama a încercat să scoată de la un bancomat 1500 de lei. Bancomatul i-a dat 1157 de lei, adică 23 de bancnote de 50 de lei, una de 5 şi două de 1. De unde bancnote de un leu în bancomat, nu ştiu. În fine, cu aproape 350 de lei mai puţin decât ceruse, deşi banii au plecat din cont.

Ovi Sîrb

După cum spuneam și acolo:

La poliție ați făcut plângere? Nu este o eroare de ATM, pentru că în ATM BCR nu bagă bancnote de un leu.

De fapt, cea mai mică bancnotă din ATM-urile BCR este cea de zece lei.

Ca atare, cred că cel care se ocupă de alimentarea ATM a băgat bancnote de un leu în locul celor de cincizeci într-una dintre casetele de bani.

Adică:

 1. Am fost client BCR. Nu țin minte să fi văzut vreun ATM în Valea Jiului sau Timișoara care să elibereze bancnote mai mici de zece lei. Deci nu cred că ATM-ul de mai sus a fost alimentat corespunzător.
 2. Nu este musai ca un angajat BCR să alimenteze ATM-urile, iar unele bănci – nu știu dacă și aceasta – au externalizat acest serviciu.
 3. Faptul că a primit două bancnote de un leu îmi indică faptul că denominările de dispensat ar fi fost așa: 22 x 50 (1100) + 100 + 100 + 200. Adică, cel care a alimentat, a pus 100 bancnote de 1.00 în locul celor 100 de 100. La computerul mic din ATM, este ușor să nu vezi dacă este punct sau virgulă. Desigur, la un calcul comparativ, vedem că o bancnotă de 50 a fost dispensată în locul uneia de 100, deci vedem o a doua greșeală.
 4. N-aș presupune că banca a vrut să fure. Dar nici banca n-ar trebui să presupună că sistemul lor este infailibil.
 5. Nu știu niciun model de ATM care să scaneze banii înainte de eliberare. Nu este ca la automatele de dulciuri, unde bagi o bancnotă și monetiera are timp s-o verifice. Dacă ar trebui să bagi douăzeci de bancnote la numărat, ți-ar lua ceva. Or dispensarea de bani este mult mai rapidă și se presupune că în ATM cutiile cu bancnote au fost montate corect.
 6. Pe de altă parte, nu știu de nicio bancă ce eliberează bancnote de un leu la ATM, iar prezența lor este cel puțin misterioasă.

8 Comentarii

 1. ovi sirb 15 noiembrie 2013 la 13:02 - Raspunde

  GarantiBank ştiu că dispensează şi bancnote de 1 leu, am primit de mai multe ori.

  • Robin Molnar 15 noiembrie 2013 la 19:18 - Raspunde

   Da, mi se pare că ei sunt ultimii (de aia îmi și place de ei).

 2. TNH 15 noiembrie 2013 la 13:51 - Raspunde

  Vezi că mai şi lipseau din bancnote, nu erau 30 la număr aşa cum zice log-ul bancomatului.

  • Robin Molnar 15 noiembrie 2013 la 19:19 - Raspunde

   Dacă log-ul spunea că-s 30, atunci știm cine minte.

 3. Danyzus 16 noiembrie 2013 la 11:24 - Raspunde

  Cred ca bancomatele care primesc si depuneri de cash (ex: ING) iti scaneaza bancnotele, atat la depunere cat si la retragere.

  • Robin Molnar 16 noiembrie 2013 la 14:51 - Raspunde

   Da, dar acelea sunt un fel de excepții și nu știu ca BCR să aibă vreunul.

 4. Paul 17 noiembrie 2013 la 11:48 - Raspunde

  “Danyzus
  16 noiembrie 2013 la 11:24 – Raspunde
  Cred ca bancomatele care primesc si depuneri de cash (ex: ING) iti scaneaza bancnotele, atat la depunere cat si la retragere.” – din cate am vazut eu bancomatele alea inteligente de la ING nu sunt chiar asa inteligente, si eu am avut perceptia ca sunt un perpetuum mobile, dar de fapt alea sunt vizitate de 2 ori mai des, pentru ca exista o problema – exista 2 seturi diferite de cutii, una de depunere, alta de retragere – asa ca nu se intampla deloc sa bancnotele depuse de mine sa fie date altui client fara sa treaca printr-o verificare explicita intr-un alt loc ( sediu central de banca/operator alimentare bancomate, etc )

  ps. ar fi fost super daca mergeau impreuna si ei nu mai trebuiau sa le alimenteze decat in caz de nevoie, dar repet – nu se intampla asta

  • Robin Molnar 17 noiembrie 2013 la 15:26 - Raspunde

   Are sens să nu se întâmple asta, întrucât bancnotele trebuiesc verificate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.