Indemnizație prea mare pentru creșterea copilului?

Aflăm de la știri că o femeie din Sibiu ia o indemnizație de creștere a copilului de 190,000 de lei lunar.  Desigur, suma este mare, exorbitantă, dar nu despre bani ar trebui să fie discuția, din moment ce suma plătită reprezintă 85% din venituri, adică o proporție din contribuție.

Altfel spus, de ce femeile și familiile lor trebuie să aleagă între bani sau copii? Sau de ce vrem ca doar săracii să facă copii? Serios, dacă la un salariu imens rămâi însărcinată, conform viziunii unora, trebuie să alegi sărăcirea. Adică nu-i tot una când nu-ți mai intră 200,000 de lei pe lună în casă.

Nu este etic să spui: tu ești prea bogată ca să ai aceleași drepturi precum restul lumii. Pentru că nu este greșit să fii bogat. Și nu este etic să limitezi drepturile pe criteriul venitului. Din contră, aplicând aceleași obligații, trebuie să oferi aceleași drepturi.

Ah, da, drepturile costă statul, iar obligațiile doar individul, așa că ne este mai ușor să ne plângem de banul comun, fără a respecta banul individual.

Însă există și pentru asta o soluție: plafonarea. Indiferent de venit, statul nu-ți va lua mai mult de 10,000 de lei contribuție, dar nici nu-ți va da mai mult decât atât. Totuși, de ce doar 10,000? De ce nu 100,000? Sau 1,000,000? Înțelegeți? Care este măsura, dacă nu principiul?

P.S. Am aflat faptul că există o limită a contribuției la CAS de maxim cinci salarii. Înseamnă, deci, că trebuie să fie și o limită a indemnizației.

4 Comentarii

 1. Marius 06 septembrie 2016 la 14:00 - Raspunde

  Oare omul care primeste indemnizatia nu si-a platit taxele? Daca a furat… ok, sa-i dam in cap, dar daca a cotizat… sanatate!

 2. Ethos 06 septembrie 2016 la 15:12 - Raspunde

  Ai greșit cu vreo 30k în sus.

 3. Xtall 08 septembrie 2016 la 16:27 - Raspunde

  Dupa mine, cel mai sfant ar fi sa se gestioneze fiecare pe banii lui, fara cotizații pe stat.
  Ca si cotizatie poate ceva modic, sa existe un fond ptr necajiti, de unde sa nu ai nici o pretenție si atat.
  Numai cand ma gandesc la fondul de pensii si ce teapa e acolo…. nimic nu as mai cotiza daca as putea.

 4. Nautilus 15 septembrie 2016 la 12:23 - Raspunde

  Sună Bulă la Radio Erevan şi întreabă:

  – Cum se face că în judeţul Sibiu o mamă ia indemnizaţie de 160 000 de lei pe lună?
  – În principiu ia, cu mica precizare că nu e o mamă, ci un tată şi nu ia, ci a depus dosarul şi ar fi trebuit să ia.

  Mai precis: un tip mai şmecheraş din Sibiu, mare comerciant en-gros de fructe, ştiind că nevastă-sa a rămas gravidă, şi-a umflat pe hârtie veniturile lui ca PFA, care erau până atunci câteva zeci de mii de lei pe lună, la 187158 lei/lună pentru 1 an. Şi a plătit CAS legal, ca să se califice pentru indemnizaţie. Şi-a făcut planul că a plătit CAS 1 an şi va încasa banii de la stat 2 ani, deci iese în câştig. Ar fi trebuit să încaseze cca 160000 de lei la 25 august 2016.

  ANAF s-a alertat când a văzut diferenţa de venituri de la un an la altul, a venit în control şi în timpul ăsta cineva din interiorul ANAFului l-a sifonat presei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.