Lui Oreste și fanilor: Sgț pl!

Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!

Mihai Eminescu, Scrisoarea a III-a

Domnul Vladimir Brilinsky este unul dintre puținii oameni care s-a zbătut pentru sit-ul arheologic de la Sarmizegetusa Regia. El s-a zbătut pe lângă Consiliul Județean Hunedoara pentru alocarea unor fonduri, a doua oară!, pentru amenajarea cât de cât a drumului de acces spre sit care, în vară, era varză. Prima dată, în 2004, s-au alocat bani, nu la cererea lui, aceștia s-au dat, nu s-a făcut nimic, parchetul n-a găsit nimic în neregulă că, deh, nu poți să arestezi o jumătate din politicienii de la Deva.

Ce a făcut domnul Brilinsky, dac liber, pentru Sarmizegetusa Regia n-a făcut nimeni. Nimeni. Locul acela ește știut de sute de ani. Toți au mers acolo la furat, ba aur dacic, ba piatră. Numai domnul Brilinsky și o mână de oameni s-au dus acolo să facă, să scoată la lumină și să repună în drepturi adevărul istoric.

Și vine un țăran grecotei prost-crescut să arunce cu rahat!

Nu, este mult, este prea mult! Așa ceva nu sfidează doar limitele decenței și ale bunului simț, ci însuși spiritul de recunoaștere a meritelor fiecăruia, ceea ce mi se pare condamnabil.

Oreste, dacii nu erau creștini, nu insista în prostie. Nu se cade să facem templu peste trecut, în vârtejul intereselor de moment. Încetează.

P.S. Sgț pl.

2 Comentarii

  1. Yamasha 18 septembrie 2013 la 20:24 - Raspunde

    oreste a luat-o la sanatoasa…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.