O secundă în plus

Înainte de miezul nopții GMT, adică la ora 2, ora României, ultimul minut (59) va avea 61 de secunde, în loc de 60. Asta înseamnă că ora 3 am ora României va veni mai încet cu o secundă decât ar trebui.

Aceasta, din cauză că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei sale axe scade, din mai multe cauze:

 1. Mareele cauzate de Lună creează frecare cu scoarța terestră.
 2. Cutremurele.
 3. Migrația animalelor (și a oamenilor, desigur).

De ce e nevoie, deci, să introducem o secundă în plus? Pentru că dacă n-am face-o, anul acesta ora 3 vine c-o secundă întârziere, peste doi ani cu încă o secundă, ajungând ca, peste câteva sute de ani, dimineața să întârzie cu o oră, apoi peste alte câteva sute cu înc-o oră și, tot așa, până când, peste mii de ani, ziua se va inversa, pe ceas, cu noaptea.

Bine-bine, dar până acum de ce nu s-a făcut așa?

E simplu, până acum noi foloseam exclusiv timpul astronomic, pentru că era cel mai precis instrument de-al nostru. Dar de vreo 50 de ani s-au inventat ceasurile atomice, care sunt infinitezimal de precise. După câțiva ani de măsurare a timpului cu ambele tipuri de instrumente, s-a observat acel fenomen straniu din introducere, că ziua pare a se modifica, din punct de vedere astronomic.

Așa că s-a propus această corecție: ca timpului măsurat de ceasurile atomice, pe care le folosim astăzi, să le fie adăugate câte o secundă, din timp în timp, pentru că omul trăiește nu după timpul atomic, ci după cel astronomic (de aceea avem zile și nopți și luni și ani, care sunt referințe astronomice).

Practic, tehnologia aceasta de măsurare a timpului a devenit mult mai precisă decât putem noi percepe organic, și nu ne putem descotorosi de ea întrucât ne ajută la foarte multe chestii. De exemplu, navigația prin satelit se bazează pe această precizie bună de măsurare a timpului și, fără ceasurile atomice, n-am fi putut, niciodată, să avem hărți mobile, cu navigație în timp real, pe telefon. Dar mă abat de la subiect.

În fine, ziua va fi mai lungă cu o secundă, pentru că, din cauza încetinirii vitezei de rotație a Pământului în jurul propriei axe, ziua astronomică va veni c-o secundă mai târziu. Și nu vrem să le ținem decuplate, că nu vrem să dormim ziua și să muncim noaptea.

2 Comentarii

 1. je 30 iunie 2015 la 23:48 - Raspunde

  o secunda pe an= o ora in 3600 de ani (artimetica, clasa a 2-a). Sorry, chiar imi place cum scrieti!

  • Robin Molnar 01 iulie 2015 la 08:24 - Raspunde

   Just. Doar că secunda suplimentară nu se adaugă în fiecare an, ci atunci când e nevoie.

   Dar, da, pentru că am scris acest articol estul de târziu în noapte, n-am avut răbdarea necesară pentru a folosi o precizie bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.