Poate că a venit ziua când Europa își asumă paterintatea problemelor Africii

“Am propus o alianţă între cele două continente, pe trei sfere de activitate: securitate, deci pace, dar şi dezvoltare, implicit creştere economică, şi mediu, în special în privinţa schimbărilor climatice”, a declarat Hollande, alături de cancelarul german, Angela Merkel, în prima zi a summitului UE-Africa.

Mediafax

Africa a fost o colonie europeană. În Africa nu s-a investit, decât cu scopul de a înlesni furtul. Nu s-a construit cale ferată pentru oameni, ci ca să se poată transporta mai ușor ceea ce s-a furat.

Poate că Africa ne-a iertat, poate că noi am uitat, dar istoria n-a ignorat faptul că dezrădăcinând oamenii de pe un întreg continent, s-au creat premizele conflictului etern care pândește la orice colț al Africii.

Europa are o datorie morală și materială față de Africa, are o datorie umană și culturală extraordinară și are obligația de a face curățenie acolo unde, odinioară, n-a făcut decât mizerie.

Poate că astăzi a venit ziua când Europa și-a asumat responsabilitatea dezastrului uman din Africa și poate că Europa va face ceva pentru a-și plăti datoriile.

Dar eu mă îndoiesc. Încă am rămas niște sălbatici, niște grobieni și niște lacomi. Altfel, n-am mai cumpăra de la Kaufland mâncare produsă în Africa, mâncare ce ar putea să-i hrănească întâi pe ei.

Peste o mie de ani, nu pot decât să sper că Africa ne va arăta mai multă milă decât i-am arătat noi, ei.

2 Comentarii

  1. Florentina M 03 aprilie 2014 la 23:49 - Raspunde

    Adica in Africa nu s-a investit decat pentru a-si putea cara ei mai usor prada.EI-aia care astazi ne dau lectii despre democratie, poluare, dreptate si alte tampenii….EI-adica englezii, francezii, nemtii-nu as vrea sa se supere nimeni-dar mie imi e rusine de rusinea lor…Cu siguranta vom plati-nici o cauza fara efect ca sa nu spun Karma.
    Ma apuca strechea cand ni se dau exemplu-astia mentionati mai sus. De fapt ce sa mai zic….pe noi insine ne-au praduit la infinit….eu cred ca ei au multe de invatat de la noi, de la bietii africani, de la saracii-viitori bogati indieni. Nu vor face nimic niciodata daca nu or sa fie constransi de mase de oameni cu constiinta treaza…pentru ca specimenele astia care sunt la baza intereselor isi hranesc si dezvolta doar animalul din ei nu si omul.

    • Robin Molnar 06 aprilie 2014 la 21:20 - Raspunde

      Este normal să ne dea lecții, la fel cum părinții le dau lecții copiilor. Au trecut deja prin asta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.