Scrisoare deschisă către ministrul Bănicioiu și secretarul de stat Arafat: salvați viețile victimelor de la Colectiv

Bruxelles, 5 noiembrie 2015

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule ministru Nicolae Bănicioiu,
Domnule secretar de stat Raed Arafat,

Suntem un grup de reprezentanți ai societății civile: români din instituțiile europene, din comunități ale diasporei, asociații și organizații non-guvernamentale. Vă scriem pentru a vă ruga să solicitați urgent sprijin internațional pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Situația este dramatică și dumneavoastră știți acest lucru. Nu se poate gestiona o urgență medicală de asemenea amploare cu dotările și capacitatea spitalelor din România, în acest moment.

Lipsa dumneavoastră de reacție echivalează cu premeditarea. Sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Credem că aveți, în acest moment, destule informații încât să știți că, în situația în care nu cereți ajutor extern în mod răspicat, acum, numărul victimelor va crește considerabil în următoarele zile. Vă rugăm să cereți ministerelor sănătății din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienților care pot fi transportați. Cereți ajutor uman și material pentru cei din țară. Cereți transfer, echipe de medici, echipament medical și redactați scrisori oficiale către spitalele cu secții specializate din Europa. Există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute, care așteaptă să fie solicitate, pentru că nu li s-a înaintat nicio cerere în acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu știu de această dramă.

Fiecare minut pe care îl pierdeți înseamnă vieți omenești. Aveți datoria de a încerca să le salvați. Sunteți în poziția de ajuta acești oameni în mod direct, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră. Iar mai presus de orice obligație politică, sunteți medici. Ați depus un jurământ. Asta, înainte de toate, ar trebui să vă determine să reacționați, până nu este mult prea târziu, pentru că târziu este deja.

Vă mulțumim!

Semnează:

Români din instituțiile europene
Membri ai comunității românești din Belgia
Membri ai comunității românești din Franța
Membri ai comunității românești din Spania
Membri ai comunității românești din Italia
Membri ai comunității românești din Germania
Membri ai comunității românești din Irlanda
Membri ai comunității românești din Marea Britanie
Membri ai comunității românești din Olanda

Organizații non-guvernamentale din România:

Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Freedom House
Asociația Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)

Scrisoare deschisa.pdf

5 Comentarii

 1. ice4you 06 noiembrie 2015 la 11:47 - Raspunde

  Ba da astia de cand p************ mea invata pana si doctorii sa isi faca meseria?!?!?!? De unde bip bip bip bip bip au ei idee despre ce trebuie si ce nu trebuie facut atata vreme cat medici romanii au facut miunui, numarul de morti dintre cei raniti fiind atat de minim incat nimanui nu ii vina sa creada nici macar medicilor straini veniti care sunt uimiti de profesionalismul si devotamentul medicilor romani! Ia mai duca’se in piu piu piu meu toate comunitatiile p********* de prin toata diaspula sa puna mana pe munca si sa nu ne mai invete pana si medicii ce sa faca!
  Haidi pa!

  • Robin Molnar 06 noiembrie 2015 la 11:49 - Raspunde

   Fix așa m-am gândit și eu. Doar că informațiile sunt contradictorii, iar unii medici pretind că unii pacienți nu pot fi tratați în România, ceea ce mi se pare suspect, dar rezonabil, ținând cont de gravitatea cumulului de factori potrivnici… 🙁

   • ice4you 06 noiembrie 2015 la 14:27 - Raspunde

    Responsabili sunt niste somitati in domeniu, care au declarat destul de clar ca nu refuza ajutorul nimanui, doar ca acesta se poate face doar si numai daca bolnavul poate fi deplasat la nevoie.

    De aici incolo recoamand diaspulei sa ne lase in tara noastra de cacat asa cum e si le multumesc pentru interesul despre nimic!

 2. brontozaurel 06 noiembrie 2015 la 12:30 - Raspunde

  Uitandu-ma pe lista de dupa “semneaza”, nu vad sa fie cineva calificat sa spuna “nu se poate gestiona o urgenta medicala”.

  Nici eu nu sunt sa spun intr-un fel sau altul, asta sa fie clar. Faptul ca se fac chestii foarte tari de ani buni de zile in Bucuresti poate sa nu insemne absolut nimic in cazul asta in particular. Dar daca ne uitam la statistici si comparam numere, pana acum stam bine fata de media de decese in spital in cazul celor internati cu arsuri. Te astepti sa nu mai moara nimeni? Mie mi-ar placea sa sper ca n-o sa creasca numarul de decese, dar… 😐

  Daca e mai bine sa fie mutati, atunci sigur, trebuie cerut asta. Dar trebuie sa vina de la cineva calificat sa o faca.

  • Robin Molnar 06 noiembrie 2015 la 13:40 - Raspunde

   Daca e mai bine sa fie mutati, atunci sigur, trebuie cerut asta. Dar trebuie sa vina de la cineva calificat sa o faca.

   Exact.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.