Strop de ler

La cineva am văzut o carte cu acest titlu, Strop de ler, o carte de colinde şi urări de sărbători. Şi nu mică mi-a fost mirarea să văd în ea o colindă despre Jiu cel mic, adică ăla de Est care trece prin Petrila şi Petroşani.

Interesant este că această colindă vine din Transnistria, din Bozuleni – Râbniţa şi a fost documentată începând cu 1943. Muream prost şi nu aflam una ca asta. Pentru cei curioşi am pus şi vresurile şi tot, că poate într-o zi o să auzim şi cum sună. La ce anti – talent la cântat am eu vă recomand să vă bazaţi pe alţii…

Mie mi se pare remarcabil că acolo, în enclavă, încă mai sunt români. Sincer. Cred că un om din Republica Moldova (Transnistria este o parte din Republica Moldova şi deci din România, chiar dacă este sub ocupaţie sovietică) care ştie a vorbi româneşte este un român mai adevărat decât unul care cântă Imnul României pe manele. Indiferent de unde ar fi acesta. Pentru că un român adevărat simte româneşte şi respectă ceea ce este românesc. Certitudinea mea.

Cartea merită cumpărată. Veţi afla despre multe colinde frumoase despre care nici nu ştiaţi că există pentru că nu le-a cântat Hruşcă.

2 Comentarii

  1. di 14 ianuarie 2009 la 21:14 - Raspunde

    da! basarabenii sunt romani adevarati! macar peste vreo 20-30 de ani ar trebui sa ne unim odata pentru todeauna

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.