Un bun soldat nu este un bun civil

Mă întâlnisem pe tren cu un amic din tinerețe, venind și el spre Cluj, recent întors din Afganistan, soldat fiind, iar povestind cu el am realizat afirmația din titlu: “un bun soldat nu este un bun civil”.

Nu spun că un soldat bun este un om groaznic, ci că un soldat bun nu mai are plăpândețea unui civil care, oricât de dur și de șmecher ar fi, tot n-are instinctele șlefuite pe băncile unei academii militare, scrutând cu ochii, non-stop, mediul din jur pentru a putea reacționa în caz de pericol. Ceea ce nouă, civililor, ne dă o senzație stranie.

Apoi, cred că un bun soldat nu este un bun civil, întrucât îndoctrinarea militară, justă dealtfel, schimbă felul în care un om vede economia, politica și lumea, oamenii devenind mai de grabă niște numere, niște parametri într-o ecuație mai mare.

Pe de altă parte, este o plăcere să interacționezi cu tinerii ofițeri și, dacă poți trece peste micile viziuni militare opuse viziunilor pe care le au, în general, civilii, distracția e garantată. Cel puțin, din ce am văzut eu, omul acesta n-a făcut școală degeaba.

În fine, câți dintre noi ar fi dispuși să renunțe la drepturile civile pentru a deveni militari?

14 Comentarii

 1. Nelly 05 decembrie 2011 la 15:40 - Raspunde

  In nici un caz eu.

 2. sere 05 decembrie 2011 la 16:01 - Raspunde

  eu as fi renuntat acum cativa ani! imi doream foarte mult sa ajung in cadrul armatei, pacat ca inaltimea nu mi-a fost de ajutor 🙂

 3. ocsike 05 decembrie 2011 la 18:43 - Raspunde

  Soldatu’ Pink Floyd?
  După armată mă gândisem şi eu să mă bag . Ca ofiţer angajat nu e prea mare bătaie de cap. Şi dacă aş fi găsit un post de birou ar fi fost ceva. Adevărul e că, atunci când am fost eu în armată, l-am perceput ca un concediu prelungit.

 4. Mihai Todor 05 decembrie 2011 la 20:09 - Raspunde

  Pare cunoscut individu’ 🙂

 5. corina 05 decembrie 2011 la 23:57 - Raspunde

  Usoara armata ai facut Ocsike 😀

  • ocsike 06 decembrie 2011 la 06:39 - Raspunde

   Să şti. La Termen redus era boierie. Poate am să fac pe blog un serial despre ce îmi mai amintesc. În general beţiile, care au început din prima seară.

 6. Joita lucian 06 decembrie 2011 la 18:10 - Raspunde

  Eu cu siguranta nu….am avut un militar in familie si mi-a fost de-ajuns….cat despre Afganistan…am avut prieteni ce au venit de acolo….nu mai sunt oameni….si-au pierdut….sufletul acolo!

 7. Raki 06 decembrie 2011 la 19:59 - Raspunde

  Viata de militar in general este frumoasa! Cu bune cu rele, toate raman intr-un final amintiri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.