26 Comentarii

 1. Mircea C. 29 iulie 2011 la 12:36 - Raspunde

  Aproape ca m-ai convins. Stiam ca aurul se extrage si cu mercur, si dintre cele doua rele, evident ca as prefera cianurile. Totusi, ramane intrebarea : de ce suntem asa de cretinopati ca trebuie sa ne exploateze altii resursele naturale ? Si daca nu suntem in stare sa le exploatam noi ACUM, chiar trebuie sa le concesionam altora ?

  • Robin Molnar 29 iulie 2011 la 12:58 - Raspunde

   1. Pentru că în industria extractivă nu există “mâine” în ceea ce privește exploatarea resurselor.
   2. Ce ne face să credem că ăia de vor veni după noi, vor fi mai buni?

   • Mircea C. 29 iulie 2011 la 13:51 - Raspunde

    1. Nu prea inteleg, cum nu exista “maine” ? Se degradeaza aurul ala acolo in pamant ? Americanii cum fac cu resursele lor de petrol ?

    2. Stiu doar ca acum banii aia vor fi furati si imprastiati in cel mai prostesc mod posibil, de exemplu Catedrala Mantuirii Neamului.

    • Robin Molnar 30 iulie 2011 la 09:43 - Raspunde

     Nu există mâine pentru că RMGC are drept de preempțiune la exploatare, însă nu are exclusivitate. Cu alte cuvinte, dacă RMGC își bagă picioarele, or să vină alții de la București și or să exploateze ei, cu un proiect românesc de rahat ce include zero ecologizare, zero alternative la minerit și multă iemu la popor, dar cu autorizații în regulă și luate pe șpagă.

     Nu există mâine pentru că prețul aurului este dat de nevoia imediată a pieței.

 2. Ilinca 29 iulie 2011 la 12:48 - Raspunde

  Ar mai fi intrebarea legata de cat de bune sunt intentiile celor de la RMGC. Daca se vor tine intr-adevar de cuvant si vor ecologiza toata zona dupa, sau vor pleca pur si simplu, sub scuza unui faliment sau cine stie ce dezastru care i-ar impedica sa duca la bun sfarsit cele promise. Asta-i doar o speculatie, si e drept ca n-am ajunge nicaieri daca am opri orice initiativa pe motiv ca ceva ar putea merge prost. Totusi, food for thought…

  • Robin Molnar 29 iulie 2011 la 13:01 - Raspunde

   Just. Cred că orice om de bun simț se întreabă asta. Din câte știu eu, RMGC va depune o garanție materială stufoasă pentru a ne asigura că dacă nu ecologizează ei, se va ecologiza pe banii oferiți drept garanție.

   • Mihai Papuc 01 octombrie 2013 la 02:53 - Raspunde

    Pentru ecologizarea exploatării vechi a statului, sinistra mediului zice că trebe 300 milioane de dolari.

    În același timp, pentru ecologizarea după proiectul RMGC, care este de mai mult de 10 ori mai mare, plus că folosește și vreo 13.000 de tone de cianuri anual (de 13 ori mai mult decât totalul folosit în exploatările din UE), ajung vreo 130 de milioane de dolari.

    E chiar logică treaba asta, nu-i așa?

 3. Ilinca 29 iulie 2011 la 15:56 - Raspunde

  Daca garantia respectiva ar acoperi 80% din costurile de ecologizare, nu mai am obiectii.

  Si eu mi-am pus intrebarea lui Mircea, de ce nu se poate amana exploatarea resurselor respective pana cand am avea aici tehnologia necesara? Deja stau acolo de ceva ani…

  • Robin Molnar 30 iulie 2011 la 09:44 - Raspunde

   Garanția acoperă, dacă îmi amintesc bine, minim 100% din costuri.

 4. Simo 29 iulie 2011 la 19:40 - Raspunde

  Nu sunt nici in favoare nici in defavoare dar stau si ma gandesc:

  Nu te supara, cianurile or fi sau nu biodegradabile la soare, dar ideea e in cat timp? Ca daca e s-o luam asa, orice este biodegradabil….in nspe catralioane de ani. Adica pe mine asta nu m-a convins.

  Cica ei se vor ocupa sa promoveze turismul si agricultura in zona? Pai tu te-ai duce acolo sa-ti petreci concediul daca stii ca e plin de cianuri? Ca eu nu, sincer. A

  • Robin Molnar 30 iulie 2011 la 09:58 - Raspunde

   Din câte știu, de la ei, evident, cianura este biodegradabilă la soare într-o săptămână, iar iazul de decantare va avea o concentrație de 6 miligrame pe litru, precum la cafea. Cât despre turism, zona apropiată (Valea Arieșului) este oricum plină de pensiuni, problema este că nu prea au ce face, în afară de rafting, facilitățile pensiunii, peșteri, escaladă, tiroliană, pescuit și de-astea. Ar mai trebui schiat, înot…

 5. Simo 29 iulie 2011 la 21:12 - Raspunde

  Am mai dat pentru a nu stiu cata oara search pe net referitor la RMGC. Si de fiecare data ma macina o intrebare si sincer nu ii gasesc raspuns. Ce experienta au ei in minierit? Ce alte proiecte au avut?

  Da, stiu ca e JV cu statul roman si Mininvest, stiu ca actionarul principal Gabriel Resources e listat la bursa, stiu care sunt actionarii majoritari ai Gabriel Resources si alte bla bla-uri din astea care dau bine pe hartie. Da ce proiecte au mai avut ei de sunt asa de increzatori ca or sa-si tina promisiunile? Si am mai sapat un pic.

  OK, deci am google-uit Newmont Mining, care este unul din actionarii principali la Gabriel Resources. Via Wikipedia – au fost implicata in tot felul de scandaluri in Indonezia, Peru (sa vezi ce poza “environmentally friendly” e cu mina din Peru pe Wikipedia), si Ghana. Scandalurile includ printre altele “accidente” cu cianuri.

  Pe ceilalti nici nu m-am mai chinuit sa ii caut, dar daca eram in locul tau si ma chemau aia acolo, i-as fi intrebat chestiile astea. Probabil ca si-au luat angajament fata de statul roman cu anumite chestii dar sa fim seriosi, au fost atatia care nu si-au tinut promisiunile, chiar si puse pe hartie.

  Da, mi-e clar ca or sa creeze locuri de munca ceea ce ar fi ok, dar nu stiu despre partea cu mediul, comunitatea si cultura pentru ca pe termen lung astea conteaza. As vrea sa cred, but I don’t.

  • Robin Molnar 30 iulie 2011 la 10:03 - Raspunde

   Păi cred că or să-și țină promisiunile pentru că altfel vor pierde garanțiile consistente depuse. Cât despre Newmont Mining, orice ar face ei, nu pot anula normele de mediu din UE & România (care sunt foarte stricte) și da, i-am întrebat pe oameni cu prilejul unei dezbateri de la Cluj.

   Roșia Montană are nevoie să fie salvată prin minerit. Cred sincer asta.

   • Mihai Papuc 01 octombrie 2013 la 03:05 - Raspunde

    I-ai întrebat cumva și de ce ei folosesc un lanț de companii prin off-shore-uri ca să li se piardă urma?

    „Astfel compania Gabriel Resources care deține 80,69% din afacerea Roşia Montană împreună cu Minvest Deva care are 19,31%, este înregistrată in Jersey. Gabriel Resources Jersey este deținută în proporție de 100% de Gabriel Resources Olanda, Gabriel Resouces Olanda este integral proprietatea companiei Gabriel Resources Barbados, iar Gabriel Resources Barbados este deținută în proporție de 100% de Gabriel Resources Yukon Canada, cea care este listată la bursa din Toronto.” (sursa: http://www.stelian-tanase.ro/afacerea-rosia-montana-are-niste-schelete-in-dulap/)

    Poate îi întrebi când îi mai vezi!

 6. Adina 30 iulie 2011 la 04:15 - Raspunde

  1. Biodegradabil nu inseamna „safe” . In special in extragerea aurului se foloseste cianura de sodiu si cianura de potasiu, considerate foarte toxice. Din experienta altor tari in domeniul mineritului se poate demonstra ca tehnologia cu cianuri este o practica nesigura
  2,5,6. RMGC “doreste” exploatarea ,dar in domeniul exploatarii are experienta zero. RMGC nu are in domeniul sau se activitate exploatarea ci explorarea. Inchidera minei se stat de la Rosia Montana s-a facut cu alocare bugetara de 4.2 milioane lei intr-o prima faza pentru ecologizarea totala a zonei industriale (ca sa intre in UE tara noastra a fost obligata sa isi rezolve problemele legate de ecologizarea fostelor mine, inclusiv prin alocarea de bani si programe sociale). Dar, planurile de ecologizare nu erau compatibile cu planurile RMGC, astfel incat PUZ-ul si acordul de mediu necesare pentru ecologizare au fost blocate de RMGC si de statul roman pana la solutionarea acordului de mediu al „proiectului” RMGC. Deci RMGC blocheaza procedura, iar daca RMGC ar pleca maine, ecologizarea pentru vechea mina ar putea incepe in cel mai scurt timp
  3. Care licenta de exploatare???
  4. Pentru 314 t Au si 1480 t Ag proiectul RMGC nu se justifica cand metalele rare (germaniu, vanadiu, titan, galiu, nichel, crom) se gasesc in concentratie destul de mare in acele zacaminte.
  7. O vale?Raportul dintre terenul folosit direct de catre o companie miniera si aria totala afectata este de 1:5. In cazul Rosiei Montane, mina va ocupa o suprafata de 1200 ha, dar aria afectata totala va fi de 5 ori mai mare , deci 6000 ha.
  In cazul RMGC sumele si numarul locurilor de munca promise se schimba dupa cum bate vantul. In 2007 si 2009 se plangeau ca nu au suficienti bani penru a finanta dezvoltarea proiectului: ”As at December 31, 2009 the Company had no sources of operating cash flows ans does not have sufficient cash to found the developement of the project…”. Dupa care in 2010 declara ca a investit in Romania peste 400 milioane USD.Ar fi utila publicarea de catre RMGC a unei liste a acestor „investitii” sa vedem ce contine.
  8. O sa vina turistii si investitorii in agroturism buluc intr-o zona unde se dinamiteaza/excaveaza 4 munti. Da o sa fie de vis. Mi-a placut cum ai judecat 🙂
  9. Momentan . Da nu uita ca Romania exploata zacamintele aurifere prin minele detinute de stat, iar minereurile erau procesate tot aici. De ex. in anii 60-90 avea o productie medie anuala de 5000 kg Au
  10. Teoretic bugetul de stat poate beneficia de taxa de redeventa miniera care in prezent este 4% din valoarea productiei miniere si impozitul pe profitul RMGC(16%), iar „taxele pe dividende” nu vor ajunge la buget deoarece actionarii sunt in majoritate companii offshore. Cum cifrele din proiectul RMGC difera de la an la an nu poti fi sigur de sumele prezentate.
  Chiar crezi ca patrimoniul de la Rosia Montana va ramane in picioare dupa exploziile preconizate pentru a rade 4 munti ?

  • Robin Molnar 30 iulie 2011 la 10:16 - Raspunde

   1. Da, potențialul este nesigur. Tehnologia datează de la 1896 și nu a fost găsită o alternativă mai bună și mai sigură.
   2,5,6 Da, de aceea ar putea exista subcontractanți. Dacă te uiți la poze, statul român n-a făcut nici pe dracu să ecologizeze zona.
   3. Aia pe care ar fi legal să o obțină conform normelor legale în vigoare.
   4a. Ai văzut vreun document care să ateste prezența respectivelor metale în minereu.
   4b. Ai văzut vreo instalație industrială care să extragă tot tabelul lui Mendeleev dintr-un minereu aurifer?
   7. Da, este o vale. Dacă tu uiți la linkuri vezi și pozele.
   8. Or să vină când exploatarea va fi fost închisă, una dintre cariere devenind un lac de agrement.
   9. Faptul că România scotea 5 tone de aur în anii 1960 nu mă încălzește cu nimic, că mă uit la ce a lăsat în urmă.
   10. Din ăia 4 munți, doi deja au fost rași (Cetate și Cârnic). Proiectul minier nu prevede raderea de pe fața pământului a localități Roșia Montană, ci exploatarea în două cariere pe care statul român le-a exploatat până de curând și două cariere noi, mult mai mici, toate urmând să fie ecologizate. Crezi că exploziile vor rade totul deodată? Să fim serioși, se sparg câte 10,000 – 100,000 de tone, cu explozii sincronizate (pe principiul sumei undelor de vibrație), deci totul va fi controlabil.

   • Adina 30 iulie 2011 la 17:13 - Raspunde

    1. Este unul dintre motivele pentru care au fost inchise minele
    2. Sunt si bani, este si plan, doar reaua intentie a RMGC blocheaza lucrarile de ecologizare a vechii mine chiar si ei recunosc acest lucru http://www.rmgc.ro/sites/default/files/uploads_eia/note-explicative/NE-CAP1.pdf
    3. Iti reamintesc ca RMGC nu are in domeniul de activitate exploatarea. Compania are un segment de operare: achiziti, explorarea si dezvoltarea de proiecte de metale pretioase localizate in Romania:”The Company has one operating segment: the acquisition, exploration and development of precious metal projects located in Romania”.
    RMGC nu a facut niciodata exploatare deci experienta zero in exploatarea miniera, iar in eventualitatea obtinerii licentei de exploatare si a acordului de mediu ar putea foarte bine sa vanda afacerea. In momentul de fata RMGC face explorari ilegale la Rosia Montana (licenta de explorare se acorda pentru 5 ani plus inca maximum 3 ani), iar ei de vreo 13 ani exploreaza.
    4a. Da , la Institutul de cercetari miniere de la Baia Mare.
    4b. Nu exista o instalatie universala care sa extraga tot, dar instalatiile tehnologice se fac (achizitioneaza) functie de materiile prime si pentru a atingera obiectivelor financiare(in special incasarile). Proiectul RMGC nu justifica exploatarea a 214,9 milioane tone zacamant doar pentru Au si Ag cand de ex. ar pute fi valorificate si galiu si germaniu aducand profituri uriase companiei.
    7. Nu va fi afectata doar valea Rosiei, ci un perimetru de cel putin 6000 ha
    8. Mina va fi la suprafata, iar mediul inconjurator (apa , aer, sol) va fi afectat in mod considerabil. Oricat de „sigure” ar parea masurile de protectie a mediului pe care le va aplica RMGC, nici un investitor si nici un turist nu-si va asuma riscul sa vina in apropierea unei mine care utilizeaza cantitati asa mari de cianuri. A ignora acest aspect ar insemna o totala neintelegere a psihologiei investitorilor si turistilor.
    9. Inchipuie-ti ce o sa lase in urma RMGC-ul (o companie cu experienta zero in exploatarea miniera si reabilitarea mediului).
    Vorbim aici de 4 cariere uriase (= 4 munti) si de un iaz de decantare a cianurilor cu suprafata cat vreo 450 de terenuri de fotbal; el o sa se situeze – contrar legii – mult prea aproape de orasul Abrud (1-2 km) si la doi pasi de sursele lui de apa. Iazul se construieste pe roca fisurata; o spune chiar RMGC. Dar, in loc sa-l impermeabilizeze cum fac altii, ei vorbesc de impermeabilizare partiala, promitand sa pandeasca scurgerea apelor contaminate din iaz si sa le dreneze; nu-i sigur catusi de putin, dar e ieftin. Pentru reabilitare, 3 din cele 4 cariere vor fi partial reumplute cu steril si acoperite cu un strat subtire de pamant, din care solul vegetal propriu-zis va avea numai 10 cm grosime… Ce sa plantezi acolo? Doar iarba (cu toate ca ei pomenesc, foarte optimist si mincinos, si de copaci). A patra cariera, respectiv muntele Cetate, va fi inundata si va aparea astfel un lac, chipurile o atractie turistica. Indeed. Dar tot RMGC spune ca lacul va avea ape acide, pe care le vor trata cu var, si va fi plin de metale grele, la concentratii peste normele UE. Metalele o sa vina din peretii de stanca ai carierei si n-au ce sa le faca, dupa propriile spuse.
    10. Partial. Iniţial, varful Cetate avea inaltimea de 1003 m dar, a fost “nivelat” pana cota 910, ca urmare a exploatării în cariera.
    Intregul Masiv Carnic de la Rosia Montana detine statutul de monument istoric Conform Listei Monumentelor Istorice (LMI 2010). Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: intregul sistem de exploatari miniere de epoca romana, precum si exploatarile miniere istorice – medievale si de epoca moderna. Daca se pusca Carnicul sigur nu va fi protejat, tianand cont ca este gaurit ca un svaiter, de la fostele exploatari.
    Cele 70 de milioane alocate pentru restaurarea de forma (casele oricum nu vor rezista exploziilor) e praf in ochi la profitul de zeci de miliarde a companiei in caz de exploatare, iar la sfarsit ar putea fi considerate cheltuieli de publicitate. Sper ca ai macar o idee despre valoarea banilor, despre costurile unor lucrari de amploare – asa, la modul general, ca sa-ti dai seama ca suma specificata e penibila.

 7. Vali 30 iulie 2011 la 11:21 - Raspunde

  Statul pe udne a exploatat a lasat in urma numai poluare. Tehnologia cu cianura depinde in ce concentrattie folosesti(aici o sa fie mai mica ca sa fie in normele europene) si cum o folosesti. Statul a aratat in nenumarate randuri ca nu trebuie sa faca minerit, unde a facut a poluat, mai bine ii lasa pe altii pe care poate sa ii controleze

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.