Bă, dar voi mai puteți minți așa de sec?

Dezinformare vizavi de Proiectul Minier de la Roșia Montană

Dezinformare vizavi de Proiectul Minier de la Roșia Montană

M-a ofticat foarte tare o fază văzută aseară pe Facebook și țin musai s-o tranșăm. Acum. Aici.

1. Cică proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume. Nu, proiectul RMGC este pentru cea mai mare mină de suprafață din Europa. Ceea ce nu-i un titlu chiar așa de măreț, că Europa este un continent mic și nu se practică minele de suprafață de mare anvergură. Chiar și așa, cât ar fi de mare? Păi mult mai mică decât suma tuturor minelor de cărbune din Gorj, că acolo lignitul se exploatează la suprafață.

Știți cenușa de cărbune ce conține? Cianură. Știți câte iazuri cu cianuri sunt în România post-comunistă? Alea de ce nu le salvează nimeni?

2. Zice-se că în toate țările UE se utilizează 1000 de tone de cianuri, iar la Roșia Montană se dorește utilizarea a 13,000 de tone de cianuri. Fals. Stupid. Incorect și manipulator.

Cantitatea de cianură folosită depinde doar de cantitatea de aur pe care vrei să o extragi din minereu.

Să detaliez: Aurul se separă din rocă prin diluarea în cianură. HCN scoate aurul din piatră, cum dizolvă laptele zahărul de pe o prăjitură înmuiată în el. Dacă ai 100 de tone de aur, folosești cantitatea necesară pentru a dilua acele 100 de tone. Nu este o ecuație prea variabilă și nu variază nici măcar în funcție de roca în care se află aurul, ci doar în funcție de ceea ce vrei să extragi din rocă. HCN nu afectează roca, doar aurul pe care-l diluează din rocă. Mai mult, din soluția de HCN, aurul este scos prin neutralizarea cianurii.

Cianura care nu este neutralizată, conține aur diluat în ea. Nu vrei să pierzi aurul ăla. Asta înseamnă că folosești niște cianură, dar pe care o neutralizezi cât poți de bine, să scoți aurul din ea. Nu o neutralizezi de drag ce ți-e de berze, ci pentru că are sens economic și ecologic. Logic.

3. Proiectul va duce la excavarea a 500,000,000 de tone de steril. Incorect. Sterilul nu este extras. Se scrie cu “x”, ca la “excavație”. Minereul aurifer este extras, iar sterilul este depozitat/ depus. Revenim imediat la cifră.

Lacul de acumlare de la Vidraru are aproximativ 480,000,000 de metri cubi. Doar că apa este de cinci ori mai ușoară decât roca aia, deci multele tone de piatră ocupă un volum de cinci ori mai mic, la aceeași greutate. Practic, piatra care se scoate ar fi cam câtă apă rămâne pe fundul lacului, când acesta este aproape complet golit.

4. Aici sunt două.

Avem 1258 de hectare. Asta înseamnă 12,580,000 de metri părați. Roca unde se află minereul are, estimez eu, în jur de cinci tone per metrul cub. Asta înseamnă că volumetric, vorbim despre 100,000,000 de milioane de metri cubi. Împărțind volumul la suprafață, reiese că se sapă sub opt metri, pe suprafața aceea, presupunând că s-ar excava uniform.

Efectiv nu prea se califică la “se vor rade efectiv 4 munți”. Doi sunt rași deja de statul român, relax.

Celebra fotografie Earthrise, sursă NASA, original

Celebra fotografie Earthrise, sursă NASA, original

A doua. Un crater de opt kilometri nu este vizibil de pe lună, trebuie să fii complet dus cu pluta să crezi că ceva, orice, mai mic de o sută de kilometri ar fi vizibil de la peste 300,000 de kilometri, cu ochiul liber, că așa putem și noi vedea micro-craterele de doar câțiva centimetri de pe Lună, dacă ne punem cu Hubble pe ele.

Pământul, așa cum se vede aici, are un damteru de aproximativ 12,700 de kilometri. Dacă îmi arată cineva o formațiune distinctă de opt kilometri, în poza asta, ung tastatura cu gem și mă filmez lingând la ea. Dar nu va fi cazul.

Mă opresc aici. I-am acordat, deja, prea mult timp acestei inepții.

Sigur, înțeleg motivele pentru care lumea se opune proiectului, nu asta este problema, ci minciuna.

În fine, nu vă cer să mă credeți pe cuvânt. Faceți voi calculele și dumiriți-vă singuri. Oricine a studiat un pic de geometrie poate face asta, nu este știința rachetelor.  Calculați și vedeți.

9 Comentarii

 1. Toma 04 septembrie 2013 la 13:43 - Raspunde

  Robin intr-adevar mesajul scris de acea doamna este un mesaj manipulativ, dar se bazeaza pe cifre oferite de Rosia Montana Gold Corporation nu pe avioane ce le-au trecut protestatarilor prin cap.
  DA este bombastic, dar daca doar asa citeste romanul asa ii scrii, nu?
  Tu te rezumi sa corectezi greseli de calcule (care de fapt nu fac decat sa arate ca RMGC pune informatie falsa in actele lor si pe site-ul lor).
  Te-as ruga frumos inainte sa ataci un rezumat (ma repet intr-adevar bombastic) al tutror informatiilor adunate de-a lungul a 15 ani de lupta pe care le poti gasi pe net, sa nu arunci cu cacat cand esti atat de dezinformat si in momentul in care tu doar folosesti o tactica de distragere a atentiei de la problema majora.
  Nu prea reusesc sa imi dau seama din textul tau daca esti pro sau contra RMGC si nici nu am de gand sa dau cu presupusul, dar nici argumente pro sau contra nu aduci. Si critica de dragul de a face critica nu ajuta la absolut nimic.
  Daca esti pro-RMGC hai cu argumente, daca esti contra-RMGC dar nu iti place mesajul hai cu idei. Ca lumea e deschisa si asteapta colaboratori.
  Si inca ceva pana acum articolele tale ce le-am mai citit au fost totusi mult mai informate decat acest “articol”. Ma repet, articolul asta nu este decat o simpla tactica de distragere a atentiei de la problema mare CA INTR-O TARA A UNIUNII EUROPENE NU E OKE SA FOLOSESTI CIANURA CA SI METODA DE EXTRAGERE A METALELOR PRETIOASE, mai ales cand exista multe alte metode mult mai eco-friendly. Da inteleg ca si la extragerea carbunelui se fac depozite de cianura. Poate ar fi mai bine in acest caz sa pornesti o miscare sau un protest care sa se adreseze direct acestei probleme si iti garantez ca o sa ai multi sustinatori, printre care si eu. Sunt prea multe cianuri in ROMANIA!!!
  In alta ordine de idei ti-am sters comentariul pus la poza pe care am sharuit-o, pentru ca acest articol este, si cu parere de rau zic asta, mult prea dezinformat si mult prea manipulativ. Am mult mai mult respect pentru tine ca si activist si din acest motiv nu pot sa las acel comentariu.
  Am sa iti trimit pe mail link-uri unde poti citi contractul incheiat cu statul de catre RMGC si de catre Gabriel Resources pentru ca sa te informezi total. Atentie nu vreau sa iti induc ca ce spun e adevarat si atat, ci mi-as dori ca urmatorul articol pe care il scrii despre RMGC sa fie intr-adevar informat si nu un atac furibund si dezinformat asupra unui rezumat.

  • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 13:58 - Raspunde

   Să le luăm pe rând:

   1. Nicăieri în documentația Proiectului nu scrie că se vor rade patru munți. Sau că se folosesc 1,000 de tone în UE. Sau că se face un crater de se vede de pe lună. Acestea nu sunt datele proiectului, ci născociri.
   2. Nu doar că este bombastic, dar este o prostie. De-a dreptul o porcărie mincinoasă. Nu se întreabă nimeni de ce unii – nu știm cine – au interesul să mintă?
   3. Nu mă rezum la nimic. Cifrele nefiind furnizate de RMGC, și fiind scoase din context, pictează o minciună. În calitate de Momo Sapiens vertebrat, îmi fac datoria socială de a evidenția o minciună într-o manieră elementară și intergă. Fiecare este liber să calculeze, să înțeleagă, nu cer și nu mă aștept să fiu crezut pe cuvântul meu de cercetaș.
   4. Dacă printr-un calcul elementar se consideră că arunc cu rahat, prefer să țin partea rațiunii. Că aia ne deosebește de animale, de oi.
   5. Nu sunt pro-RMGC, sunt pro-exploatare. Deh, sunt dintr-o zonă minieră și nu-mi cer iertare că trăiesc cu concepția cum că și minerii sunt oameni.
   7. Îmi spui că într-o țară a Uniunii Europene folosirea de cianuri nu este OK. Mai citește. Tehnica minieră ține foarte puțin cont de asemenea criterii. Din contră, în UE este legislația cea mai riguroasă în materie iar minele europene sunt considerate sigure. Nimeni nu e nebun să riște accidente ecologice mortale.
   8. E poetic să sugerezi că am putea renunța la cărbune, când în orice iarnă există riscul să ne taie rușii gazul…
   9. “In alta ordine de idei ti-am sters comentariul pus la poza pe care am sharuit-o, pentru ca acest articol este, si cu parere de rau zic asta, mult prea dezinformat si mult prea manipulativ”. De ce nu m-ai combătut cu argumente, cu logică și calcule?
   10. Nu mă interesează chestiile trimise pe mail. Cred în transparență.

   Întocmai pentru că n-ai înțeles să mă contrazici folosind argumente care să demonstreze că acest calcul este greșit, te-ai descalificat moral și discuția noastră se oprește aici. Nu suntem pe același palier moral și nu putem discuta despre emoții sau păreri, viziuni sau speculații.

   Sunt un om rațional. Nu cred decât în puterea rațiunii, a logicii și a transparenței în algoritmii folosiți.

   • Toma 04 septembrie 2013 la 14:27 - Raspunde

    Ti-am raspuns pe mail nu din lipsa de transparenta ci am sa recunosc din comoditate.
    Nu mai am de gand sa discut cu o persoana care refuza sa se informeze. Cand ai de gand sa te informezi discutam. Fie esti dezinformat, fie neinformat, e problema ta asta. Nu a mea!
    Si scriu si aici sa fie clar: NU e vorba de a fi contra exploatarii aurului in genere, ci de a fi contra metodei pe care vrea neaparat sa o utilizeze RMGC-ul pentru a exploata aurul de la Rosia Montana!!!

    • Robin Molnar 04 septembrie 2013 la 14:32 - Raspunde

     Cum pu*a mea? Adică mă cenzurezi și tot eu sunt ăla rău? După cum ți-am spus și pe mail:

     Cenzura nu este niciodată o dovadă de bună credință.

     Ceea ce – pe mai departe – anulează orice alt argument mi-ai putea oferi.

     Trebuie să ai un tupeu fenomenal să mă acuzi că nu vreau să mă informez. Tocmai tu, unul care cenzurează curgerea liberă a informațiilor și opiniilor.

    • Vlad 27 septembrie 2013 la 09:47 - Raspunde

     Sunt curios prin ce metode ai dori sa exploatam aurul?

     1.Trimitem fantomele minerilor decedati din pricina unor boli capatate dupa o viata de trait in praf si dinamita sa scoata minereul din roca?
     2. Trimitem mineri cu salarii mizere care sa moara din pricina bolilor mai sus mentionate? Sa nu mentionam productivitatea si rentbilitatea execrabila cat si lipsa de competitivitate a unei astfel de mine.

     Toate metodele descoperite in afara de extractia cu cianuri sunt nerentabile si totodata nu extrag cu aceeasi eficienta aurul din roca.

     Poti sa te informezi, te rog, inainte de a acuza un articol destul de solid de dezinformare?

     Si un mesaj pentru protestatari: Daca nu protestati pentru marirea acelui procent de 6%, mai bine va duceti la munca.. sa aveti ce manca la iarna. Peste 2 luni veti plange ca nu va mai permiteti intretinerea, si vecinii vostri vor ramane fara caldura pentru ca sunteti voi “ecologisti” si “environmentally conscious” fara a citi 2 ore inainte. Pierdeti zile din viata pentru ca va e lene sa folositi mintea.

     Oribil… Hai sa fim patrioti.. cand tara asta este plina de fenomene dinastea… care merg la vot. Cu asa popor, democratia este un lucru cretin si ineficient.

     Ma intreb, care este de fapt adevarata agenda a politicienilor? Ce acopera ei cu aceasta rosie montana? Ce o sa patim de fapt?

 2. Danut 04 septembrie 2013 la 15:42 - Raspunde

  Nu stiu ce atata bataie de cap cu acest proiect… Distrugem 4 munti… si ce??? Ne plangem ca avem o tara bogata in resurse minerale, dar nu le putem exploata, daca noi nu avem tehnologia necesara, atunci sa-i lasam pe altii. Odata si odata tot se va pune in aplicare acest proiect…

 3. Xtall 05 septembrie 2013 la 04:02 - Raspunde

  Of topic, un sfat cum scap de _transient_ in “wp_options”.
  40M sa făcut db numai cu asa ceva, sa cad jos.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.