Micro-delte pe Dunăre

Așa merge la noi. Orice lucru bun vine însoțit c-un mare rahat. Lucrul bun este că, pentru a mai combate din seceta din Lunca Dunării, guvernul are în vedere amenajarea unor micro-delte pe fluviu, care – pe lângă apă – ne-ar oferi și un avantaj turistic, natural, patrimonial și peisagistic senzațional. Sunt de acord și vreau!

Pe de altă parte, să nu vă imaginați că primii care vor fi expropriați și, în consecință, despăgubiți, vor fi Ion și Mărghioala, nu, tot marii latifundiari își vor lua întâi partea, în timp ce restul vor trebui să se judece cu statul pentru dreptul lor, dacă vor mai avea bani să facă asta, după ce nu vor mai avea pământuri pe care să le lucreze sau să le dea în arendă.

Da, aș vrea să cred că toată reconfigurarea aceasta a râului se va face pentru natură și pentru oameni, dar viteza cu care s-a anunțat începerea lucrărilor de distrugere a digurilor deja existente, cu data de 2014, îmi spune că nu, nu se face pentru noi, ci pentru buzunarele lor. Să nu uităm că 2014 va fi un an electoral.

Cum să facem să refacem și lunca naturală a Dunării, dar să nu ne luăm nici țeapă?

6 Comentarii

 1. Moga Florin 06 martie 2013 la 15:32 - Raspunde

  În primul rând chiar e un lucru bun şi nu doar pentru irigaţii şi turism, ci şi pentru prevenirea indundaţiior.

  Partea proastă e că tot omul simplu are de suferit. Treaba e clară. Expropierea se face “forţat”, adică nu e pe sistemul dacă vrei sau nu, dar plătind o despăgubire corectă înainte de începerea lucrărilor. Într-o Românie ideală toţi oamenii ar trebui să îşi primească şi ultimul bănuţ înainte de începerea lucrărilor. Totusi tind să cred că e aşa cum spui tu, adică pentru a beneficia de dreptul tău, în cazul de faţă despăgubirea pentru terenul respectiv, va trebui să umbli prin tribunale, iar cei care nu vor avea posibilitatea vor rămâne cu buza umflată. Oricum e de urmărit mersul lucrurilor.

  • Robin Molnar 02 aprilie 2013 la 08:08 - Raspunde

   Cât de frumos ar fi să avem câteva sute de kilometri de delte pe Dunăre?

 2. Joita Lucian 06 martie 2013 la 20:42 - Raspunde

  Daca vrei sa ma crezi nu am fost niciodata in delta…si tocmai dina cest motiv…parerea mea ca orice interventie …si “investitie” ar duce de rapa tot…ca la noi banul este pe primul plan..deci cred ca ar fii o teapa pt unii o mare afacere pt altii!

  • Robin Molnar 02 aprilie 2013 la 08:09 - Raspunde

   Te urci dimineața în mașină, până la prânz ești acolo.

 3. Laurentiu 06 martie 2013 la 22:53 - Raspunde

  Aspectul politic, cel financiar si imaginea lor conteaza de 2345 de ori mai mult decat parerile noastre sau nevoile oamenilor din zona.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.