O luăm de la capăt: cea mai grea iarnă din ultima mie de ani

Ca în fiecare toamnă, când europenii trebuie să semneze cu rușii contractele de gaz, aflăm că ne paște cea mai grea iarnă din ultima suta, ba mie, de ani. Am mai discutat despre asta, se pare că trebuie să repet.

În acest moment, nu există informații care să confirme sau să infirme definitiv ipoteza respectivă, dar există informații care tind să infirme ipoteza conform căreia vine frigul de pe lume, prin aceea că suprafața gheții în zona polară de nord pare să fie una normală pentru această perioadă, pentru anul 2016, adică asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, adică începând cu 1981.

În acest moment, suprafața gheții în zona polară de nord, cea care influențează semnificativ clima de iară din Europa, este de șase milioane de kilometri pătrați, iar în Decembrie suprafața acesteia va depăși 11 milioane de kilometri pătrați. Ca să avem o iarnă milenară, ar trebui ca suprafața gheții în Octombrie să fie de peste unsprezece milioane de kilometri pătrați și să se dubleze până în Decembrie, dar acest scenariu este nu imposibil, ci doar extrem, extrem de improbabil.

După cum spuneam, poate că predicția meteorologică nu are de-a face cu vreo apocalipsă meteo, ci cu ceva mult mai pământean: banii.

2 Comentarii

  1. Malin 07 octombrie 2016 la 15:19 - Raspunde

    In ultimii ani fiecare iarna a fost “cea mai grea” si fiecare vara a fost “cea mai calda” desi au fost altele si mai nasoale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.