România își va decima albinele

„Sunt șanse foarte mari ca România să primească pe termen nelimitat o derogare pentru folosirea neonicotinoidelor. Am depus un memoriu la comisarul european Hogan (comisarul european pentru Agricultură — n.r.) prin intermediul lui ELO (ELO — European Landowners Organization — n.r.), noi avem reprezentare acolo, care ne-a cerut să facem o documentație. Noi am făcut-o, am trimis-o, așteptăm răspunsul”, a spus Laurențiu Baciu, precizând că memoriul a fost depus săptămâna trecută.

Alba24

În cazul în care nu știți, neonicotinoidele decimează albinele. Nu una – două, ci colonii întregi. Astfel, dacă asociațiile apicultorilor nu acționează în judecată  Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), o să rămânem fără albine.

Știu cel puțin cinci cazuri de apicultori care, într-un an de zile, au pierdut în jur de 50% dintre familii, din cauza acestor insecticide deosebit de periculoase pentru albine.

În cazul în care membrii  Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) nu sunt complet idioți, realizează că fără albine polenizarea zarzavaturilor devine deosebit de dificilă și costisitoare, aceasta reflectându-se în prețul produselor locale. Dar oare le pasă?

Personal, nu văd ce justificare ar fi acceptabilă pentru a permite una ca asta, iar dacă se va permite, voi prefera să cumpăr exclusiv din import, măcar să nu fiu sursa decimării muncii de peste ani a celor 40,000 de apicultori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.