Muzeul Satului Hațegan de la Peșteana

În frumoasa excursie de explorare a Țării Hațegului din 16 Iulie 2013, rătăcind prin vestul văii, am ajuns și la Muzeul Satului hațegan de la Peșteana.

Muzeul nu este chiar ușor de găsit, întrucât este format doar dintr-o gospodărie (dar ce gospodărie frumoasă!), iar ca punct de referință este la doar câteva case depărtare de Biserica Reformată de la Peșteana.

În principal, Muzeul Satului Hațegan mi-a adus aminte de copilărie, când rudele din zona Hațegului aveau viță de vie la prispa casei și flori la baza prispei, lângă rădăcinile de viță, ceea ce era ceva extraordinar de frumos.

Ca atare, vă recomand cu mult drag ca, atunci când ajungeți prin zonă, să vă oferiți o oră din timpul vostru pentru a studia pe îndelete acest petec de istorie națională, cu atât mai mult cu cât ghidul/ curatorul/ proprietarul muzeului (da, este un muzeu particular, ca-n occident!) este un om deosebit de amabil și de carismatic în felul dumnealui de a povesti, iar exponatele sunt într-adevăr deosebite pentru orice om obișnuit să trăiască pe lângă echipamente moderne.

2 Comentarii

  1. Danut 26 iulie 2013 la 14:59 - Raspunde

    am fost in zona de cateva ori, nu am stiu de el, dar cu prima ocazie il voi vizita…

    • Robin Molnar 07 august 2013 la 09:59 - Raspunde

      Și eu am fost de multe ori prin zonă și, la fel, n-am intrat…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.