Atentatul din Amenas și conflictul din Mali
Un grup de mercenari a atacat zilele trecute complexul energetic de la Amenas, din Algeria. Întrucât această țară furnizează gaze naturale către Franța, Spania, Italia și UK, printre altele, trebuie să ne întrebăm cine are interesul să destabilizeze sistemul energetic european.
În primul rând, așa-zișii teroriști erau, de fapt, mercenari. Teroriștii s-ar fi înconjurat de dinamită și ar fi distrus totul în jur. Din ce am citit, „teroriștii” ăștia trăgeau cu mitralierele în armată, chestie pe care teroriștii n-o fac, ci mercenarii, chestie de subtilitate ideologică.
Mai departe, nu cred că „jihadiștii” din Mali – coincidență sau nu, se află puțin mai la sud – vest de Algeria – s-au răsculat ei, așa, că i-a apucat. Nu, mie mi se pare – întrucât nu cred în coincidențe – că cineva are interesul să destabilizeze regiunea, pentru a destabiliza sistemul energetic european.
Adică, no, Mali este în Sahara și are o populație de 14 milioane de locuitori, cu o densitate de 11 locuitori pe kilometrul pătrat. Știți ce înseamnă asta? Că deși condițiile de igienă sexuale sunt precare – cred și eu, la un PIB de 1130 USD pe cap de locuitor – ei nu sunt chiar așa de mulți, comparativ cu dimensiunea țării lor. Revenind…
Eu cred că este o legătură între densitatea medie a unui stat și stabilitatea social-politică, deși s-ar putea ca Africa să fie o excepție. Astfel, cu o caracteristică a densității specifice țărilor mari și semi-pustii, gen Canada și Rusia, mi-e imposibil să cred că mii de rebeli mișcați de o cauză nobilă s-au apucat să-și declare independența față de un guvern care nici nu le dă, că n-are ce, dar nici nu le ia, la fel, că n-are ce.
Sigur, este mai poetic să credem că oamenii aceia sunt mișcați de un patriotism anume sau de idealuri mărețe. Mai de grabă, cred eu, conflictul militar pornește din cea mai pură și mai egoistă lăcomie: mercenarii sunt sponsorizați să-și facă de cap, astfel încât câteva milioane de dolari investite de Rusia în acest conflict să împingă Europa mai aproape de gazul din Rusia cu încă un miliard de euro.
În fine, poate sunt eu paranoic, deși nu cred. N-are cum ăia din nisip să facă rost de grenade și lansatoare de grenade, că nu poți zice c-au vândut ceva ca să obțină acele arme. Că n-au ce. Este ca și cum, peste noapte, papuașii din jungla din Papua se revoltă și atacă cu rachete SCUD capitala Jayapura…
Ce dreq?
Lasa un raspuns