Ce se întâmplă în SUA ne privește pe toți
Acum șase săptămâni, guvernul SUA a început o luptă feroce și inegală cu Lavabit, un serviciu de e-mail securizat folosit de Edward Snowden, fugarul numărul unu, cel care a dat publicității faptul că guvernul SUA are preocupări intens-fasciste.
În timpul luptei juridice, inegale – după cum spuneam – compania Lavabit a fost pusă în situația de a fi obligată de lege să permită supravegherea NSA a conturilor abonaților săi, abonați care plăteau fix pentru asta, ca să nu fie spionați de NSA. Așa că decizia splendid-eroică a lui Ladar Levison a fost să închidă compania Lavabit la care a muncit timp de zece ani – și să șteargă datele de pe servere, desigur – mai de grabă decât să colaboreze cu NSA și să pună în pericol intimitatea celor 400,000 de utilizatori ai serviciului.
Amu, desigur că utilizatorii – care plăteau o taxă de zece dolari pe lună, nu mă întrebați de unde știu, că n-aveam cont la ei – au suferit mari inconveniențe din cauza întreruperii furnizării serviciului. Pe de altă parte, le-ar fi fost mult mai incomod să ajungă la bulău pe post de „dușmani ai poporului american”, așa că toată lumea tace mâlc, înțelegând cât e de groasă. A guvernului SUA, desigur.
Problema este că nici măcar noi, papuașii, nu ne putem feri de supravegherea NSA. Deși, n-avem nici în clin, nici în mânecă cu SUA. Să detaliez:
- Conturile de e-mail de la Microsoft, Google, Yahoo! sau Facebook sunt sub incidența legilor americană, fiind companii americane. 100% NSA.
- Conturile de Internet Banking sunt, multe, pe cloud-uri Amazon, Microsoft sau HP. 100% NSA, că-s 100% americane.
- Conturile de telefonie mobilă, cu abonamente, apeluri și servicii sunt, exact, 100% NSA, că-s în cloud-uri aparținând unor companii americane.
- OK, dar Yandex cel rusesc cum e? Păi, toată comunicația trece prin cloudul Akamai – cred că jumătate din traficul de internet din Europa (telefonie, televiziune digitală, browsing, ce vreți voi) – trece pe acolo. Ghinion, NSA 100%.
- Apple e exclus din start, că-i companie americană, NSA 100%.
Să zicem că vrei să folosești un serviciu de e-mail nemțesc, că ei sunt primii care au vorbit deschis despre asta. E cam greu, că providerii germani de cloud computing sunt mici, cum e Hostway la noi. Duce un milion de useri pe zi, hai două milioane, dar cam atât. Dacă ne punem mintea, într-o săptămână îi dăm gata.
Revenind, să zicem că vrei să folosești vreun serviciu european de e-mail. Ca să nu fie cu NSA pe el, ar trebui să nu fie în cloud-ul celor de la Amazon sau Microsoft și nici să nu folosească infrastructură Akamai. Să zicem că ar fi șanse, dar mici.
Problema este că toate versiunile de Windows, de la Windows NT 4.1 încoace, adică de pe vremea lui Windows 95, au în ele o cheie de securitate cu care NSA se poate conecta la computerul Dvs., să facă ce vrea ea, inclusiv să vă planteze p0rn pedofil pe hard și să sune la poliție . Și-atunci treci la Linux. Dar nu la orice Linux, ci la distribuțiile europene, gen Fedora, sau africane, gen Ubuntu. Mă rog, poate astea s-au mai schimbat între timp. Ideea e să nu fie Redhat…
Să zicem, deci, c-ați face și asta, ați renunța la Windows și la Mac OS și că nu citiți mailul nici de pe Android, nici de pe Windows Phone și nici de pe iOS (toate fiind produsele companii americane). Cu ce rămâi? Păi, dacă nu ești un tech junkie, ești mâncat și n-ai nicio șansă să dispari de sub radarul NSA.
Deși, vorba aia, n-ai nici în clin, nici în mânecă cu SUA, cu terorismul, cu ălea.
Și-acum să revenim la cei de la Lavabit, care au pus lacătul pe chioșc și care nu pot nici măcar să spună ce li se întâmplă:
My Fellow Users,
I have been forced to make a difficult decision: to become complicit in crimes against the American people or walk away from nearly ten years of hard work by shutting down Lavabit. After significant soul searching, I have decided to suspend operations. I wish that I could legally share with you the events that led to my decision. I cannot. I feel you deserve to know what’s going on–the first amendment is supposed to guarantee me the freedom to speak out in situations like this. Unfortunately, Congress has passed laws that say otherwise. As things currently stand, I cannot share my experiences over the last six weeks, even though I have twice made the appropriate requests.
What’s going to happen now? We’ve already started preparing the paperwork needed to continue to fight for the Constitution in the Fourth Circuit Court of Appeals. A favorable decision would allow me resurrect Lavabit as an American company.
This experience has taught me one very important lesson: without congressional action or a strong judicial precedent, I would _strongly_ recommend against anyone trusting their private data to a company with physical ties to the United States.
Sincerely,
Ladar Levison
Owner and Operator, Lavabit LLCDefending the constitution is expensive! Help us by donating to the Lavabit Legal Defense Fund here.
Cei de la Lavabit, știind că totul este supravegheat, și-au făcut un serviciu de e-mail prin care tote comunicațiile sunt criptate, prin care toate mesajele stocate sunt criptate și prin care până și algoritmii de criptare sunt criptați. Cum să zic? Mega-paranoia d-aia sănătoasă care să nu fie la discreția NSA.
Ce înseamnă asta, comparativ cu alți furnizori de servicii? Că cei de la NSA puteau să vadă, prin Akamai, că aveți o conexiune securizată cu serverul Lavabit, fără să vadă ce-i în ea, iar dacă nu foloseați Windows sau Mac OS (sau o distribuție americană de Linux), NSA chiar nu avea cum să se conecteze la computerul Dvs. să vadă ce faceți, cu cine și de ce. Adică, dacă aveți un software Linux actualizat, nu e chiar așa simplu cum se vede în filme, că cei care fac sistemele astea nu sunt idioți și au tot interesul ca ele să fie sigure.
Pe de altă parte, sistemele tradiționale, necriptate, de e-mail, sunt la fel de sigure ca Poșta Română. Ajung mesajele, dar unele plicuri sunt desfăcute sau ușor crăpate ori ciobănește lipite cu scoci, aleator, că așa-i sistemul, în sensul că e-mailul folosind sistemele tradiționale de transport (POP, SMTP și IMAP) nu criptează sau, dacă o face, nu împachetează anumite informații într-o manieră sigură (gen: expeditor și destinatar, suficient cât să intrați în belele cu NSA care face tot felul de conexiuni).
Practic, după cum vedeți, suntem cu toții despuiați. Mai puțin ei, securiștii de la NSA. Și ei fac ce vor cu noi și cu oricine. Că, uite, n-ai de unde să-ți faci rost de un e-mail ne-compromis. Cel puțin, nu la un preț decent.
Acum, nu doar că Lavabit s-a închis, dar s-a închis și serviciul de e-mail securizat de la Silent Circle, întrucât nu mai puteau oferi garanția intimității mesajelor. Ceea ce este, deja, foarte, foarte grav.
De asta zic, ce se întâmplă în SUA ne afectează pe toți, iar ce înțelege un fascist președinte să facă – în ciuda premiului Nobel pentru pace pe care-l are – este sfidător la dresa bunului simț și a dreptului la intimitate. Feriți-vă! Să nu vă treziți ca fraierii ăia din Kazahstan, sau de pe unde, că-s vinovați de un atentat terorist pe la Boston.
E urât de tot ce se întâmplă.
L.E. Update de la Gmail.
Trackbacks/Pings