Cred că ni se impune să fim lucizi

Andrei Aroneț o spune foarte corect și lucid:

Hai să zicem că închidem toate granițele și respingem toți emigranții în numele siguranței noastre. Știți care-i problema? Că nu se va rezolva NIMIC.

Teroriștii nu au NEVOIE de aceste moduri de a intra în Europa. Sunt finanțați și organizați. Pot oricând să vină ca turiști, să pozeze în oameni de afaceri, să treacă ilegal granița.

Respingerea emigranților ne-ar FACE să ne simțim mai siguri, dar în realitate nu ar rezolva problema de bază.

Andrei Aroneț

Eu, chiar, plusez un pic:

Total de acord.

Terorism am avut și înainte de migrație, terorism va fi și după.

Fenomenul terorismului nu ține de migrație, ci de integrare, respectiv cultură.

Să spui că oprind robinetul oprești inundația ignoră faptul că apa vine prin pereții poroși și de la vecini.

Realitatea ne impune să fim raționali. Deci reci.

Ca atare, lucid fiind, vreau să spun că niciodată aceste atacuri nu vor înceta. Niciodată, nicăieri, nimeni nu va fi complet în siguranță și vă spun ceva ce niciun șef de servicii secrete nu vă spune:

1. Explozivii sunt extraordinar de ușor de produs. Niște cristale de îngrășămnt, motorină și o petardă și ai omorât 30 de oameni. Toate astea se găsesc la liber oriunde, din SUA până-n Papua Noua Guinee.

2. Idioți se găsesc peste tot. Credeți că doar niște jihadiști fac prostii? Am uitat, oare, de IRA (Armata de Eliberare Irlandeză, care ucidea englezi și irlandezi deopotrivă)? Sau de măcelurile din fosta Iugoslavie? Creștini și musulmani, deopotrivă, comiteau niște atrocități atât de incredibile, că a trebuit să intervină SUA, de peste Ocean, că noi, europenii, eram blocați de șocul barbarismelor cotidiene.

Din acest punct de vedere, atentatul de azi de la Bruxelles este la fel de cotidian precum un accident de tren, sau de autobuz.

Pentru că soluția falsă este să ne închidem noi după un gard impenetrabil, eventual săpăm și un șanț de un kilometru adâncime, iar unii dintre noi se vor ridica că vor să ne închinăm la zeul lor, cum au făcut și ăștia de sus, și ajungem toți să ne schimbăm religia, sau stilul de viață, după cum ne dictează cei care ne terorizează mai tare.

Da, îi trimitem pe musulmani acasă. Să zicem că facem asta, da? Ce-i va împiedica pe alții să înceapă să ne terorizeze cu nebuniile lor? Nimic. Terorismul de astăzi este doar o continuare a terorismului de ieri și un precursor al terorismului de mâine.

Terorismul de ieri nu era făcut de imigranți și a omorât mai mulți oameni. Să pui o legătură de cauzalitate între imigranți și terorism denotă o gravă ignoranță. La fel, să propui o soluție pur-europeană denotă o gravă ignoranță. Pur și simplu, s-a ajuns aici prin lunga și profunda neimplicare europeană în vecinătatea sa apropiată, cum facem acum cu Ucraina (unde, apropo, nu facem suficient!).

Când vecinul își bate nevasta și copii, iar tu nu faci nimic, riști să-și iei bătaie de la vecin pentru că, fără a fi confruntat încă din prima clipă, acesta își ia lumea-n cap. Iar soluția nu este nici să-i adăpostești familia, pentru că violentul își va găsi pe altcineva de bătut.

Contra extremismului religios avem soluții, doar că nu le aplicăm, nu înțeleg de ce:

1. Liderilor extremiști ar trebui să li se interzică accesul la serviciile medicale din toate țările civilizate, ar trebui să li se confiște averile, ar trebui să le fie interzis dreptul la circulație internațională iar templele acestora ar trebui să fie monitorizate.
2. Comunităților religioase ar trebui să le fie pusă pe masă cartea colaborării cu serviciile secrete (identificații posibilii teroriști) în schimbul privilegiilor religioase de care se bucură.
3. Ar trebui ca serviciile secrete să fie trase la răspundere pentru eșecurile lor. Oriunde în lumea asta este plin de servicii secrete împânzite de incompetenți. Și ar trebui ca serviciile secrete să colaboreze mai strâns. De exemplu, de ce SIE nu ar spiona tâmpiți în Spania, ca să le comunice spaniolilor cine sunt ăia și ce fac? Din exterior se vede mai clar totul…

Putem, desigur, să interzicem tot. Dar asta nu va rezolva problema de fond, aceea că este deosebit de facil de ucis și că tâmpiți sunt peste tot.

Sau putem să ne ridicăm la înățlimea idealurilor victimelor și să ne trăim viața așa cum aceștia au trăit sau cum și-ar fi dorit s-o trăiască. Eu vreau doar să spun că, dacă ne vom lăsa cuprinși de teamă, îi vom încuraja să ne bumbăcească și mai mult, pentru că teama atrage teamă, după cum vedem săptămânal în Israel: niciun număr de garduri și nici cele mai bune servicii secrete nu te ajută să previi ceva atât de trivial precum moartea din cauze de tâmpiți.

Între tristețe furioasă și teama profundă, care se agravează pe zi ce trece, ce alegi? Între a-ți trăi viața cât poți de bine, și a te lăsa terorizat de niște oligofreni care trăiesc și mor doar ca să te terorizeze pe tine, ce alegi? Și, mai ales, de ce?

Și încă ceva:

E momentul ca mai mulți oameni și în special factorii de decizie să conștientizeze că există oameni ca Maajid Nawaz, Ayaan Hirsi Ali, Wafa Sultan, Ayad Jamal Aldin și alții, dar și organizații precum Quilliam, care militează pentru secularizarea și occidentalizarea islamului, din interior.

Ideea că singurul islam adevărat care merită promovat este unul „în hijab” și necesar resentimentar față de occident, face parte din problemă.

Lazăr Lungu

P.S. Dacă ar fi să mi se întâmple mie, m-aș suci în cenușă dacă ați începe să trăiți cu frică!

1 Commentariu

 1. Atti 23 martie 2016 la 10:37 - Raspunde

  Ziceai de irlandezi la un moment dat. Ei bine, acolo s-a intamplat o chestie interesanta: la un moment dat o izbucnit pacea, iar liderii de ambele parti au dat sfoara-n tara: ba baieti, v-ati facut damblaua, good job, well played, dar s-a cam gatat meciul. De acum, sunteti pe cont propriu cu orice faceti, canci protectie si camuflaj din partea comunitatii. Stricati afacerea, va dam direct, sa nu avem neintelegeri si reprosuri.

  Si hopa, dintr-o data The Troubles s-au gatat.

  Pana ce propria lor comunitate nu face fix aceeasi chestie, toata povestea de toleranta, de ne-cedare in fata violentei si asa mai departe, ramane doar o poveste pe care o repetati pentru un somn mai usor.

  Intelegi? Chiar nu conteaza religia sau ideologia mascata in melanjul mortal de religie si politica. Pana ce turma din care te tragi nu te da pe mana fortelor speciale ci doar se limiteaza la declaratii “Astia nu suntem noi, noi suntem cu pacea-n suflet”, nu ai rezolvat nimic.

  ” Să pui o legătură de cauzalitate între imigranți și terorism denotă o gravă ignoranță.”. Sa traiti, ignorantu’ de serviciu, raportez! Vad o legatura de cauzalitate secundara intre imigranti si terorism!

  Toata lumea o ia inainte cu homegrown terrorism. Ca nu imigrantii astia care vin amu pun bombe. Ca astia prosti de bubuie sunt a doua sau a treia generatie. Aha. Ce tare. Si ce lipsit de orice perspectiva rationamentul.

  Adica astia, care vin acum, nu vor avea generatia 2 sau 3 sau 4? Si avand in vedere ce succes rasunator am avut pana acum (am avut – colectiv, Europa) cu diferitele metode de integrare, consideram ca merita repetat experimentul?

  Mai este o chestie: toti specialistii autodeclarati povestesc despre cat de lipsit de logica este sa trimiti luptatori printre imigranti. Bai, chiar nu e lipsit de logica. E chiar necesar.

  Gandeste-te asa. Vii tu frumos, nu e musai sa faci barca, da’ de unde. Traversezi prin Turcia si te bagi pe la greci in turma care a luat la pas Europa. Esti un anonim. Zero acte. Zero urme de hartie sau electronice. Practic, nu existi. Sa te opreasca cineva? Vai de mine, victimele astea in devenire inca iti plang de mila. Nu e nici o mare magie sa ajungi in Vest cu un cover destul de fain. Imigrant. Zero. Poti sa zici ce vrei, sa fii cine vrei. Pana la un moment dat, cand devine necesar sa fii cine esti de fapt 🙂

  Orice om cu o tinerete mai zbuciumata ar aprecia gradul acesta de anonimitate. Valoreaza greutatea personala in Semtex.

  Eh, la lucru, ca e o saptamana de rahat oricum.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.