Despre așa-zisul scandal din Polonia

În înregistrarea din care revista poloneză „Wprost” a difuzat duminică doar un fragment, persoana identificată drept Sikorski susţine că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate.

Realitatea

În primul rând, trebuie să ne punem niște întrebări:

 1. Cine înregistrează în mod ilegal conversațiile miniștrilor?
 2. De ce o înregistrare ilegală a ieșit la iveală abia acum?
 3. În contextul recentelor mișcări de trupe NATO la Baltica, mai este relevantă discuția?
 4. Este vreo fărâmă de adevăr în toată povestea asta?
 5. OK, per total, făcând suma ce înseamnă toată povestea asta?
 6. Cine este, deci, în spatele poveștii?
 7. Efectele?

După părerea mea:

 1. Atunci când îl înregistrezi pe un ministru într-o discuție privată cu un alt ministru, spionezi. Cine spionează Polonia? Toată lumea, și prieteni, și neprieteni.
 2. Pentru a slăbi poziția ministrului de externe polonez în relația cu partenerii săi europeni, în contextul în care la finele lunii urmează să aibă loc un summit NATO cu privire la situația din Ucraina, Polonia fiind cel mai onorabil aliat al Ucrainei.
 3. Nu, desigur că nu. SUA a mutat avionică în Polonia și în statele baltice. Or, înregistrarea creează tocmai impresia opusă, că Polonia este singură și fără aliați puternici, ceea ce – am văzut recent – este fals.
 4. În momentul discuției, ceea ce Radek Sikorski a spus era adevărat: Polonia nu era acoperită de un scut anti-rachetă.
 5. Cineva încearcă să creeze tensiuni între Polonia și SUA, pe de-o parte și SUA și restul aliaților est europeni, pe de o altă parte, morala fiind aceea că “americanii nu prezintă încredere”.
 6. În mod evident, cei care câștigă cel mai mult din aceste disensiuni sunt rușii, deci aș fi foarte surprins să nu fie vorba despre ei. Inocența rusească în acestă chestiune este o ipoteză pe care o exclud.
 7. Pe termen scurt, din punct de vedere diplomatic, o să ne tremure un pic chiloții, întocmai pentru că este o fărâmă de adevăr în toată povestea asta. Pe termen lung, este de așteptat atât extinderea scutului anti-rachetă, care să acopere atât Polonia cât și statele baltice, cât și creșterea prezenței militare americane permanente în aceste state, pentru că SUA nu-și permite să piardă aliați.

Ceea ce Rusia nu cred că înțelege din alianțele americano-europene este că acestea transcend micile frecușuri inerente în relațiile dintre state, precum și micile frecușuri dintre oameni pentru că principiul fundamental al acestor relații este unul cât se poate de simplu și de intransigent: “frica păzește pepenii”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.