Despre condamnarea lui Bradley Manning

Bradley Manning a fost condamnat la 35 de ani de închisoare, pentru că a dat publicității un video în care un pilot american a ucis de plăcere unsprezece civili și pentru că a transmis WikiLeaks un sfert de milion de telegrame militare, multe dintre ele cu conținut secret.

Conform sistemului juridic american, Bradley ar trebui să execute o treime din pedeapsă, până să fie eliberat condiționat. Ținând cont că a făcut, deja, trei ani, în mai puțin de un deceniu, acesta ar putea fi eliberat.

Pe de-o parte, nu pot să nu remarc ironia de a fi fost pus să jure că va spune adevărul și numai adevărul, în timp ce el era la proces întocmai pentru că a spus adevărul. Dar mai este ceva: Geogre Bush Jr., cel care a pornit un război din motive false, este bine-mersi, liber ca pasărea cerului, iar președintele Barack Obama, cel care știe că războiul pornit de Bush este incorect – și care în continuare le permite trupelor sale să omoare nejustificat oameni – îl consideră pe Bradley a fi un trădător, nu un erou național.

Având istoria pre-decembristă în spate, nu ar trebui să ne fie greu să înțelegem că, atunci când a spune adevărul devine un act de trădare națională, ceva este foarte putrezit în rândul orânduirii, cum era și la noi în anii 1944 – 2004.

Sigur, îl consider un mare fraier pe Bradely pentru că nu și-a ținut gura – că nu-l prindeau, dacă nu se deconspira singur – dar ceea ce a făcut a fost eminamente eroic.

Pe de o altă parte, pe măsură ce sistemul represiv american devine tot mai eficient (săracul Bradley, cred că și în urma corecțiilor primite în închisoare, vrea să devină femeie și și-a lat prenumele de Chelsea), tot mai mulți oameni i se vor opune în moduri din ce în ce mai eroice, cum a făcut Snowden.

De fapt, bulgărele se ostogolește și va fi interesant de văzut unde va ajunge.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.