E oficial, s-a terminat prietenia

Dacă lui Putin i se pare că poate juca dur cu liderii politici europeni, n-a înțeles nimic din felul în care funcționează Uniunea Europeană care, departe de a fi o putere internațională de talia SUA, și ar putea fi chiar mai mare, nu este, totuși, susceptibilă la sentimentalisme barbare do origine sovietică.

Astfel, ieri Parlamentul European a votat cu 494 de voturi pentru o reașezare a relațiilor UE – Rusia, 69 s-au abținut, iar 135 au votat împotrivă. Desigur, totul se rezumă la un cuvânt: reașezare, deci să vedem ce înseamnă.

Până mai ieri, Rusia era un partener strategic al UE, deci UE nu făcea nimic din ceea ce ar fi putut irita un partener atât de important. Ca atare, ce înseamnă această reașezare, în acest context? Păi simplu: UE va avea în continuare o relație cu Rusia, doar că Rusia nu va mai fi un partener strategic. Ceea ce înseamnă că orice țară care are un parteneriat cu UE, chiar nestrategic, va fi deasupra Rusiei, din punct de vedere diplomatic.

De fapt, contextul votului de ieri este unul mai larg, în care politicienii UE s-au săturat să se roage de Rusia să se comporte frumos cu vecinii și vor lua măsuri de stabilire a păcii prin metode așa-zis moi. Ce înseamnă moi? E ca la poliție, nu te mai bate cu pulanul peste tălpi, ci îți dă la ficat cu portocala învelită în prosop. Moale, dar doare.

Ca idee, speculatorii internaționali fie n-au înțeles ce înseamnă asta, căci bursa încă n-a reacționat foarte brusc la aflarea veștii, fie nu știu pe ce să parieze, ceea ce este stupid, pentru că Rusia va recurge la controlul fluxurilor de capital, din lipsă acută de bani.

Da, știu că s-ar putea specula că aici scriu ceea ce-mi doresc să se întâmple, doar că eu nu-mi doresc niciun moment ca vreun rus să moară de foame, sau fără medicamente, sau din alte cauza materiale, pur și simplu, am intuiția că acolo unde pariază UE, crește, iar acolo de unde se retrage UE, descrește, și nu pentru că Uniunea Europeană ar fi a tot știutoare, ci pentru că anumite părți din UE nu sunt conduse de imbecili totali.

Or, aici despre asta este vorba: partea trează din UE a decis că Rusia nu mai poate fi salvată, nu mai merită a fi salvată și, ca atare, că trebuie să ne limităm pierderile. În termeni reali, Rusia a primit de la UE la fel de mulți bani ca România, bani pe care acum i-am pierdut, pentru că nu vom avea bani, perspectivă, să-i recuperăm.

Desigur, lucrurile nu sunt chiar așa de simple întrucât, în lipsa finanțării europene, guvernul rus va trebui să finanțeze proiectele începute în parteneriat cu UE. Dacă va avea bani, deși nu cred.

În fine, închei c-o mărturisire către Dumneavoastră: chiar și eu le-am scris unor oameni relevanți din Parlamentul European cu privire la situația din Ucraina, cerându-le să ia măsuri. Au luat. Sunt fericit.

2 Comentarii

 1. Nautilus 14 iunie 2015 la 17:53 - Raspunde

  Adică liderii politici europeni au făcut o manevră care să îl ridice și mai sus pe Putin în ochii votantului rus și să îi consolideze tronul, ceea ce ei urmăreau de fapt 🙂

  De fiecare dată când bogăția unei țări (măsurată ca PIB/cap de vită votantă furajată) scade, diversele grupări din societate migrează ușor-ușor spre un regim mai autoritar (țări europene în anii 1970, țări foste socialiste în 1990-1996) sau dictatură pe față, cu capete tăiate și execuții la zid (Egipt, Iraq, China revoluției culturale, alte țări mai puțin civilizate).

  Ca să îl sape pe Putin și să îl oblige să își pună lacăt la gură, ar fi trebuit ca PIB/cap de vițel rusesc alegător să crească rapid și clasa socială care face meserii intelectuale bine plătite să se înmulțească. Astfel ar fi existat o opoziție care să îl țină la respect. Sancțiunile nu fac decât să îl ridice în sondaje de la 64%, cu cât a câștigat în 2012, la 85% acum.

  • Robin Molnar 17 iunie 2015 la 11:11 - Raspunde

   Dacă oamenii așa consideră că-i bine, cu Putin, n-au decât să se spele cu el pe cap.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.