Japonia a renunțat la pacifism

Lupta pentru pace este aprigă.Pentru cei care n-au contextul, iată-l: premierul nipon dorește ca Forța Defensivă a...

Posted by Robin Molnar on 18 Septembrie 2015

Nu se poate să fii pacifist, când te învecinezi cu trei tâmpiței: China, Rusia și Coreea de Nord. cel puțin aceasta a fost lecția ucraineană învățată de la Ucraina, care se învecinează cu doar un mare tâmpit, darămite cu trei.

Și, pentru că de data aceasta, suntem de partea normală a baricadei, orice aliat capabil să se apere, este o veste bună, mă bucur mult pentru decizia luată de Japonia, oricât de tare m-ar îngrijora această mutare. Și, desigur, mă îngrijorează foarte tare.

Revenind, noua doctrină non-pacifistă a Japoniei nu este excepțională prin conținut, ci prin semnificație, principiile de acțiune fiind:

  1. Japonia va putea oferi suport logistic pentru Coreea de Sud, în cazul în care Coreea de Nord ar invada-o, deși premierul Abe a zis că ar fi în continuare ilegal ca soldații japonezi să lupte pe sol coreean.
  2. Ar fi legal pentru Japonia să doboare o rachetă Nord Coreeană care s-ar îndrepta către SUA. Acum, aceasta ar trebui să amenințe Japonia, pentru a i se permite doborârea.
  3. Se vor permite acțiunile militare pentru a securiza liniile de transport maritim, inclusiv operațiunile de tip deminare, chiar și într-o zonă de conflict, dacă restricționarea traficului maritim va fi îndeajuns de severă încât să constituie un risc pentru Japonia.
  4. Se va permite folosirea forței în luările de ostatici. În Ianuarie 2013, 19 ostatici japonezi au fost uciși la Amenas, în Algeria.
  5. Limitele regionale impuse sprijinului militar oferit SUA și altor forțe armate vor fi eliminate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.