Japonia a renunțat la pacifism
Nu se poate să fii pacifist, când te învecinezi cu trei tâmpiței: China, Rusia și Coreea de Nord. cel puțin aceasta a fost lecția ucraineană învățată de la Ucraina, care se învecinează cu doar un mare tâmpit, darămite cu trei.
Și, pentru că de data aceasta, suntem de partea normală a baricadei, orice aliat capabil să se apere, este o veste bună, mă bucur mult pentru decizia luată de Japonia, oricât de tare m-ar îngrijora această mutare. Și, desigur, mă îngrijorează foarte tare.
Revenind, noua doctrină non-pacifistă a Japoniei nu este excepțională prin conținut, ci prin semnificație, principiile de acțiune fiind:
- Japonia va putea oferi suport logistic pentru Coreea de Sud, în cazul în care Coreea de Nord ar invada-o, deși premierul Abe a zis că ar fi în continuare ilegal ca soldații japonezi să lupte pe sol coreean.
- Ar fi legal pentru Japonia să doboare o rachetă Nord Coreeană care s-ar îndrepta către SUA. Acum, aceasta ar trebui să amenințe Japonia, pentru a i se permite doborârea.
- Se vor permite acțiunile militare pentru a securiza liniile de transport maritim, inclusiv operațiunile de tip deminare, chiar și într-o zonă de conflict, dacă restricționarea traficului maritim va fi îndeajuns de severă încât să constituie un risc pentru Japonia.
- Se va permite folosirea forței în luările de ostatici. În Ianuarie 2013, 19 ostatici japonezi au fost uciși la Amenas, în Algeria.
- Limitele regionale impuse sprijinului militar oferit SUA și altor forțe armate vor fi eliminate.
Lasa un raspuns