Java nu se mai actualizează în Rusia
Știrea asta a trecut cu vederea în presa națională și internațională, pentru că jurnaliștii de tehnologie n-au înțeles implicațiile a ceea ce au scris. Detaliez eu.
De câteva zile, utilizatorii ruși reclamă faptul că Java – un produs al companiei americane Oracle – nu li se mai actualizează pe computere, din cazua embargoului impus de americani. Până aici s-a spus.
Implicațiile sunt, însă, altele, nu doar acelea că browserele rusești vor rămâne cu găuri de securitate. Până la urmă, în 80% din cazuri, Java nu este un musai pentru sistemele utilizatorilor, decât dacă aceștia vor să-și facă niște mofturi (tehnologice). Pe de altă parte, Java este folosită pentru lucruri mult mai serioase decât anumite aplicații (jocuri) în browsere, precum accesul la consola fizică a unui computer (prin browser, HP iLO) sau pentru a instanția diverse procese scrie în Java și care merg pe orice platformă care suportă Java (Cassandra NoSQL, Selenium, Android)…
Implicația profundă, însă, este aceea că începând de joi, companiile rusești producătoare de sisteme informatice au intrat într-o recesiune galopantă, pentru că nu-și vor mai putea onora contractele cu partenerii internaționali, licențele lor de utilizare devenind – de drept – invalide. Or, fără licențe, este cam dificil să produci tehnologie.
Astfel, cum Java este cea mai importantă tehnologie din lume (se folosește la extraordinar de multe chestii), restricționarea accesului la ea – pentru companiile rusești – este o catastrofă. Sute de mii de programatori Java ruși vor rămâne pe dinafară. Să zicem că asta n-ar fi o dramă, Java seamănă – zice-se – cu C# care vine de la o altă companie americană (Microsoft), astfel că interzicerea Java în Rusia va produce efecte în cascadă, pentru că informaticienii respectivi vor trebui să se orienteze spre alte tehnologii, ceea ce cere timp și învățare.
Gândiți-vă și la alte tehnologii moderne aparținând altor companii americane: MySQL (tot Oracle), virtualizarea prin VMWare, prin HyperV (Microsoft), Solaris 11 IPS (sistem de operare de la Oracle, folosit pentru sisteme avansate de baze de date), sunt atâtea și atâtea exemple!…
Sigur, se poate trăi și cu alte versiuni de Java, nu doar cea de la Oracle. Dar, mă întreb, clienții companiilor rusești vor fi de acord ca în loc de Oracle Java să folosească OpenJDK sau altceva open-source? Vor fi companiile internaționale dispuse să-și asume niște riscuri, niște costuri și niște schimbări tehnologice doar de dragul de a lucra cu companiile rusești?
Sigur, se poate justifica faptul că unele companii rusești au niște produse greu de înlocuit. Nu neg, dar SUA nu a ridicat niciodată total embargoul tehnologic impus Rusiei. Faptul că – până acum – aveau acces la tehnologie modernă a fost o excepție, nu o regulă, regula fiind de-a dreptul contrară.
Astfel, n-aș vrea să fiu dezvoltator software în Rusia în aceste momente, să existe riscul să mă întorc – precum bunicii – la sapă, pe o varză și trei cartofi pe zi.
Pe de altă parte, pentru companiile software din Europa de Est (minus Rusia), acum se deschide cutia tuturor posibilităților. Mai ales în Ucraina.
În fine, pe lângă ideea de mai sus, atât aș vrea să se rețină: casele de software din Rusia sunt în prima linie a pierderilor economice rusești față de agresiunea din Ucraina, iar pierderile – estimez eu – vor depăși miliarde de dolari din contracte pierdute și contracte necâștigate din cauza embargoului tehnologic.
Lasa un raspuns