Moare Euro?

Unii sunt de părere că moneda Euro o să moară, că Italia nu mai poate fi salvată, fiind prea mare, și că asta va duce la prăbușirea economică a Uniunii Europene, și alte de-astea apocaliptice.

În primul rând, nici dacă s-ar vrea, nu s-ar putea renunța la UE, pentru că asta ar da înapoi economia cu vreo treizeci de ani, dacă nu mai mult, deci nu prea este o opțiune.

Apoi, acum câțiva ani se spunea că nimeni n-are să dea, pe orice, sute de miliarde de euro, în timp ce planurile actuale sunt de ordinul miilor de euro. De banii ăștia, UE singură poate combate, într-un an, foametea globală.

După aceea, UE este puternică pentru că este mare. Vremea țărilor mici a cam trecut, măcar și din simplul motiv că valorile speculațiilor care se pot face pe piețele financiare suint semnificative vizavi de PIB-urile țărilor vizate, și cam orice monedă poate cădea victimă a unui atac economic.

Desigur, pentru asta se cade să vorbim și despre cei ce, pe termen scurt, au interesul să cadă Uniunea, deci să se creeze un vid economic de care ei să beneficieze. Este un calcul destul de simplu: dacă vecinului i-e rău și n-are bani, îi iau eu tractorul pe bani puțini, că e disperat. Și după aceea o să-i iau și pământul, că nu mai are cu ce-l munci, după care o să-i f*t și nevasta și fiica.

Mă rog, ceva de genul. Însă politicienii luptă pentru a contracara asta, nu de dragi ce le sunt cetățenii, ci pentru că dacă așa o nenorocire s-ar întâmpla, ar dispărea majoritatea partidelor politice importante actuale, clasa politică actuală s-ar dizolva, iar ei ar trebui să ajungă să muncească pe salarii de nimic. Deci Doamne – ferește!

În fine, vreau să închei spunând doar atât: criza ne-a învățat că orice este posibil. Dar tot ea ne-a învățat și că unele lucruri sunt improbabile. De aceea, cred că acum se pune întrebarea: vom avea, oare, inteligența de a vedea interesul imediat al celor care fac tot felul de declarații speculative? Eu cred că nu. Cum din comuniștii noștri au răsărit, peste noapte, social-democrații, așa și la ei, tot peste noapte, din capitaliștii sălbatici vor ieși capitaliștii sociali.

Greșesc?

14 Comentarii

 1. relansat 13 noiembrie 2011 la 08:42 - Raspunde

  Sunt in mare parte de acord cu tine. Nu moare Euro asa cum nici Grecia nu va pica prea curand, cu toate ca unii semeni de-ai nostri isi fac griji vizavi de ea, in loc sa se uite daca au ce pune pe masa pe la anul :).

 2. TNH 13 noiembrie 2011 la 11:44 - Raspunde

  Mdeh, se pare că profețiile despre sfârșitul lumii care mai nou se întâmplă o dată la 30 de zile se extind și către alte domenii. Ce să zic, e plină lumea de oameni care cântă prohodul înainte să-și dea duhul cei vizați. Ori pentru că sunt proști, ori pentru că au interes ca cei de pe margine să nu-și folosească toate puterile/resursele pentru a salva ce e de salvat.

 3. Tasia 14 noiembrie 2011 la 01:04 - Raspunde

  Bine spus ca “unii sunt de parere”. Parerile nu conteaza, informatiile da!

 4. Daniela 14 noiembrie 2011 la 12:48 - Raspunde

  Euro nu moare, asta este sigur si sunt foarte sigura de asta. Grecia nu a disparut asa ca nici euro nu moare.

 5. andrei 15 noiembrie 2011 la 02:22 - Raspunde

  Scurt si la obiect: nu moare euro. subiectul e utopic…. din..toate motivele din lume! interese influente bani…traditie

 6. Joita lucian 15 noiembrie 2011 la 08:53 - Raspunde

  Moama…asta imi da prea mult de gandit ma doare capu….deci prefer sa nu imi bat prea mult capu,…cu euro al lor…si sa invat ca maine am examen la foto….!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.