Noua Europă Cosmopolită

Franța a arătat că este o națiune puternică prin aceea că la marșurile din întreaga țară au mers aproape patru milioane de oameni. Ca să facem o paralelă, pentru un impact asemănător, în România ar fi fost nevoie de marșuri simultane la care să participe 1,5 milioane de cetățeni.

Ceea ce, evident, n-o să se întâmple niciodată. Sau, cel puțin, nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar la Răscoala de la 1907. Poate la Marea Unire?

Desigur, foarte multă lume s-a uitat, sau și-a dat cu părerea, sau a trecut marginal pe lângă subiect, fără să-l înțeleagă, pentru că simbolistica acestuia este importantă, dintr-o anume finețe spirituală Franța lucrând foarte mult cu simboluri.

Cel puțin, așa am înțeles eu, că marșul nu era despre Charlie Hebdo, sau nu numai despre Charlie Hebdo, că nu era despre libertatea de exprimare, sau nu numai despre libertatea de exprimare, ci – mai de grabă – a fost o declarație de neatârnare în fața terorismului.

Și cred că a fost o victorie a păcii asupra fricii măcar prin aceea că s-au strâns laolaltă mai mulți pacifiști decât descreierați grav sunt pe toată planeta. Sau, cel puțin, decât descreierați grav sunt activi.

La o adică, un pâlc de imbecili care se gândesc să omoare niște civili nevinovați s-ar putea gândi că din cele câteva milioane, o parte s-ar putea să se agite, creând un curent care să ajungă să le fie defavorabil lor, bezmeticilor.

De fapt, cred că viitorul Noii Europe s-a născut la Paris, ieri, când cele mai diverse și, uneori, opuse grupuri de oameni au înțeles să se unească în cuget și-n simțiri și să se ridice mai sus de teamă și de moarte și și-au unit glasurile pentru libertate, egalitate și fraternitate.

Sigur, Franța are o serie de probleme sociale. Dar prin noul curent creat, cred nu doar că și le va rezolva, dar că-i va ajuta și pe alții. Și, din acest punct de vedere, cred că Franța are șansa unică de a aduce pacea în Orient prin însăși instaurarea unei păci sociale într-o Franță în care civilizația, nu barbaria, a învins.

Desigur, victoria nu este completă, desigur, mai sunt lupte de purtat și desigur că drumul va fi mult mai lung decât putem anticipa noi. Dar când o singură țară, o singură forță, un singur gând are în spate un asemenea moment, vor trece decenii până când flacăra sa se va stinge.

De aceea, după cum spuneam, Franța s-ar putea – din nou – ridica drept o mare putere mondială, ajutând la înfăptuirea unei păci trainice în fostele colonii și, cu ajutorul țărilor europene, în fostele colonii ale altor state, aspect care-i va conferi Noii Europa forța și prestigiul necesar noului mileniu.

Aș vrea să se înțeleagă, deci, că deși oamenii au fost separați, până mai ieri, s-au unit în diversitatea lor. Cu alte cuvinte, unirea în diversitate, contrar preceptelor bisericești, îi dă unui stat o forță redutabilă și, dintre marile națiuni cosmopolite, Franța pare să aibă cel mai mult de câștigat, după ce și-a asumat și cele mai mari riscuri.

Ceea ce mulți nu vor înțelege este că nu poți cuceri o națiune cosmopolită decât după ce-i înfrângi fiecare dintre culturile componente, ceea ce este puțin probabil, într-un stat laic și democratic, exact inversul a ceea ce tindem noi să devenim.

Și mai este ceva: nu politicienii au condus marșul. Marșul a fost al oamenilor, politicienii au venit pentru a transmite mesajul că aderă la spiritul mișcării, nu o conduc (nici n-ar putea) și că vor încerca să acționeze în spiritul său.

Evident, printre auto-invitați s-au numărat și pramatii care n-aveau ce căuta acolo. Considerați asta ca o șansă pe care Franța le-o ofer tuturor popoarelor, așa cum le-o oferă și tuturor oamenilor. Nu înseamnă că mâine Lavrov va mai fi primit, sau că alții vor mai fi primiți. Înseamnă doar că începutul este bun, nu perfect, dar că momentul există și este luat în considerare.

Astfel, ieri zeci de milioane de inimi “franceze” au bătut pe toate continentele.

În fine, Noua Europă cosmopolită s-a născut la Paris și are milioane de fii, iar dușmanii libertății ar trebui să înțeleagă asta. Și, astfel, poate că cea mai mare economie a lumii, Europa, cu cea mai lentă creștere economică, și-a mai demonstrat încă o dată forța nețărmurită care o împinge înspre viitor: oamenii pacifiști.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.