ONU, vinovată pentru înlesnirea genocidului de la Srebrenița

Decizie fără precedent la Haga. Olanda, condamnată pentru Srebrenița. Statul olandez a fost găsit responsabil pentru decesul a 3 bosniaci musulmani de Curtea Supremă de Justiție de la Haga. Curtea Supremă de Justiţie de la Haga dat azi o decizie fără precedent în dreptul internaţional: a decis că Olanda este responsabilă pentru moartea a trei bosniaci musulmani la Srebreniţa, în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Este prima oară când trupele care acţionează sub mandat ONU primesc o astfel de condamnare. Decizia va avea consecinţe asupra ţărilor care trimit trupe în misiunile ONU, şi este şi cazul României.

Digi24

Ce s-a întâmplat? De asta Digi24 este cea mai tare televiziune de ștri:

Pietre de mormânt pentru victimele genocidului (masacrului) de la Srebrenița

Pietre de mormânt pentru victimele genocidului (masacrului) de la Srebrenița

În iulie 1995, trupele olandeze aflate sub mandatul Națiunilor Unite aveau rolul de a proteja enclava musulmană Srebrenița din fosta republică iugoslavă Bosnia Herțegovina. Olandezii au cedat însă controlul orașului, fără să se opună forțelor paramilitare ale sârbilor bosniaci, care au masacrat ulterior 7.500 de bărbați și băieți musulmani. Trei dintre aceste victime, munceau în tabăra căștilor albastre olandeze, dar au fost dați afară din cazarmă. Cei au sfârșit ca toți ceilalți, într-o groapă comună.

Înțelegeți acest aspect? Înțelegeți care sunt implicațiile? ONU nu și-a făcut datoria de a apăra militar enclava musulmană și 7,500 (unele surse spun că 8.000) de oameni au murit. Nu și-a făcut datoria nici măcar față de colegii lor translatori, pe care i-au scos afară din baza ONU din Srebrenița, în timp ce enclava era invadată de sârbii bosniaci,  condamnându-i, astfel, la moarte.

1 Commentariu

  1. Atti 11 iulie 2016 la 22:34 - Raspunde

    Pentru ca nu puteau face nimic decat cu forta – si le era frica sa se apuce de tras in sarbi.

    Isi merita condamnarea. E la fel de tragicomic, ca niste politisti inarmati batuti de hotii de lemne.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.