Porumbul verde miroasea a moarte și a spaimă

[…] În noaptea neagră ce se lăsase peste câmpurile verzi de porumb încă necopt, la lumina unui foc ce dădea să se stingă în vatra de piatră a sobei improvizate în umila noastră casă modestă de țărani ugandezi, niciun zgomot, în afară de cântecul focului, nu vălurea atmosfera umedă presărată cu stele ce, misterios, păreau a privi în jos, spre noi…

Era bine trecut de miezul nopții când, în puterea beznei adânci, am auzit pași de bocanci intrând în casă. Lutalo, fratele meu mai mare și mult mai puternic, m-a ridicat de pe rogojina de pe care dormeam și c-o mână m-a azvârlit pe geam afară, spărgând obloanele improvizate din papură, strigându-mi să fug pentru viața mea, să nu mă opresc și să nu mă uit înapoi, ceea ce am și făcut.

M-am ascuns în lanul de porumb necopt de lângă casă, și mi-am întors privirea spre casă. Mama și cu tata țipau, iar fratele meu, ridicat de gât de una dintre gorilele trupei de gherilă, privea înspre mine și înspre bestie, cu ochii mari și îngroziți de spaima ce, printr-o mișcare brutală a unei macete ce lucea la lumina jarului roșu, i-a despărțit capul de trup, rostogolindu-se muribund pe preșul din frunze de porumb, îmbibând pământul cu sângele morții sale.

L-am văzut pe Lutalo murind pentru a mă salva pe mine din ghearele rebelilor, am văzut cum a fost decapitat, ucis cu sânge rece precum omoară fermierul puii de găină pentru a-i vinde dimineața în târg, am auzit țipătul mamei și am leșinat de spaimă și de durere, prăbușindu-mă nesimțit printre firele ce semețe se ridicau înspre cer.

În noaptea aceea, când porumbul verde mirosea a moarte și a spaimă, precum și în nopțile ce aveau să urmeze, am dormit în plantația de lângă casă, fie ploaie, fie vânt, și n-am ieșit nici măcar atunci când autoritățile au venit să-i ridice cadavrul lui Lutalo, nici măcar atunci când biata mama striga după mine, implorându-mă să mă întorc acasă la ea, fiindcă nu e corect să-și piardă ambii fii din cauza unor bestii.

O vreme nu am băut apă decât din mlaștina de la marginea câmpului, am mâncat din puținele fructe necoapte la care puteam ajunge fără a mă îndepărta prea tare de plantație și, vreme de trei zile, am conviețuit cu băiatul unor vecini care, și el, se ascundea de gherilele locale ce s-au pus să omoare sau să răpească copii pentru a-i antrena și transforma în copii – soldați.

Dar Ogwambi, căci acesta era numele lui, a fost zărit de către o patrulă de gherilă în timp ce se furișa spre casă pentru a-și sărbători ziua de naștere, ar fi împlinit doisprezece ani, și nimeni nu l-a mai zărit de atunci. De fapt, gherilele erau, în general, destul de discrete și, dacă n-ar fi fost dâra de cadavre lăsate de-a lungul timpului în această parte a Ugandei, prea puține ar fi trădat atrocitățile care se întâmplă aici.

Dar noi știam. Doar noi știam…

[…]


Cine este Joseph Kony și de ce ne-ar păsa, în aceste vremuri tulburi până și pentru noi? Cu atât mai mult cu cât nici Wikipedia n-are vreo fotografie recentă de-a lui. Și totuși…

 1. Joseph Kony conduce Armata de Rezistență a Domnului din Uganda și împrejurimi.
 2. Pentru a avea soldați în așa-zisa sa armată, copii – soldați de fapt, acesta i-a răpit pe tineri de la familiile lor, le-a pus arma în mână sau i-a transformat în sclavi sexuali.
 3. Copiii au fost obligați să-și ucidă părinții. Și au făcut-o.
 4. Din cauza acestei grupări de gherilă extrem de sângeroase, o jumătate de milion de oameni au plecat de la casele lor.

Este important, deci, de reținut că Joseph Kony este un ucigaș de război, primul pe lista marilor criminali de război de pe Curții de la Haga. Cu toate acestea, încă umblă în libertate, de mai bine de un sfert de secol profanând sanctitatea umanității cu faptele sale condamnabile.

Puteți vedea acest video pentru mai multe detalii, se merită, puteți vedea pagina pe Facebook în engleză sau română, sau puteți vedea ce au spus și alții, respectiv Andrei Crivăț, Răzvan sau Gaben.

Ceva trebuie făcut!

6 Comentarii

 1. Nautilus 14 martie 2012 la 11:36 - Raspunde

  Cum se vede din afară:

  On 14 October 2011, Rush Limbaugh, a political commentator, originally questioned the U.S. move against the LRA on the grounds that “Lord’s Resistance Army are Christians. They are fighting the Muslims in Sudan. And Obama has sent troops, United States troops to remove them from the battlefield, which means kill them.” “So that’s a new war, a hundred troops to wipe out Christians in Sudan, Uganda.” Later, Limbaugh stated that he would research the group as he was made aware of accusations of their atrocities.[75] The show’s written transcript was posted on his website under the title “Obama Invades Uganda, Targets Christians”.

  (Se presupune că oricine are vagi cunoştinţe despre conservatorii americani, după ce Internetul a făcut irelevantă cenzurarea informaţiei de către gurnaliştii noştri, ar trebui să ştie ce fel de lighioane sunt)

  ~Nautilus

 2. Mircea C. 14 martie 2012 la 12:36 - Raspunde

  Nu te ingrijora, chiar si scriitorii cei mai mari au scris materiale de propaganda. Esti pe calea cea buna fiule 😉

  • Robin Molnar 14 martie 2012 la 12:41 - Raspunde

   La ce te referi?

   • Mircea C. 14 martie 2012 la 12:51 - Raspunde

    La faptul ca s-a descoperit petrol in Uganda, si toata povestea cu sangerosul Kony s-ar putea sa fie doar o dezinformare. Chiar daca o fi adevarat ca individul e un satrap, e suspect umanitarismul subit al americanilor, de la care provine celebrul filmulet care a doborat recordul de vizionari pe YouTube, cand in America de Sud, Africa si Cambodgia au existat in ultimii zeci de ani dictatori si personaje mult mai odioase, unele chiar instalate de americani. Sa ne fereasca sfantu’ de “democratia” instaurata de astia.

    Pentru o documentare mult mai exacta despre jandarmul planetei, iti recomand sa cauti pe tubul cu fisiere doua carti scrise de William Blum : 1) Killing Hope si 2) Rogue State. O sa te ingrozesti mai mult ca la vizionarea filmuletului, te asigur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.